érzés
#Lélek

Flow-élmény: az összhang érzése

2015.10.12.
2 perces olvasási idő

Érezted már úgy, hogy megszűnik az idő, a tér, eltűnnek a gondok és teljesen belefeledkezel valamibe, ami számodra fontos, ami jóleső érzéssel töltött el? Ezt nevezik flow-élménynek.

Mi is pontosan a flow-élmény?

Bárki átélheti, akinek sikerül elmélyülnie, összhangba kerülnie valamilyen cselekvéssel. Flow-élményt át lehet élni rajzolás, festés, zenélés, biciklizés, focizás, emberekkel való beszélgetés és még megannyi dolog kapcsán. Művészek például igen gyakran számolnak be erről a jelenségről. Csíkszentmihályi Mihály fogalmazta meg, hogy ennek a jelenségnek milyen közös ismérvei vannak. Vegyünk példának valakit, aki fest.

Az alkotás valódi élmény lehetHogyan jelenik meg a flow?

  1. Világos célok: A festő biztosan tudja, hogy mire képes, hogy miben kell még fejlődnie. Olyan témát választ az alkotáshoz, ami jól megy számára, de ugyanakkor kihívást is jelent bizonyos tekintetben. A célok a képességekkel összhangban állnak, de a nehézségeket folyamatosan emelni kell. Ha túl nehéz a feladat, az élmény elmarad, ha túl kicsi a kihívás, akkor pedig az érdeklődés is lankad.
  2. Fókusz: Miden figyelem a tárgyra irányul, nem létezik semmi más a festő számára csak a kép, az adott árnyalat, éppen az a szín létezik csak, ami a festővászonra kell.
  3. Önmagáról való elfeledkezés: Mivel a fókusz erősen a cselekvésre irányul, megszűnik minden más, amire általában gondolni szoktunk. Munkácsi Mihály is beszámolt róla, hogy akár egész nap nem evett semmit sem, annyira belefeledkezett a festésbe.
  4. Az időérzék torzulása: egyik pillanatban még leült a festő a vászon elé, a következőben pedig már besötétedett. Ez az a belefeledkezés, amit nagyon sokan szeretnének elérni munkájukban is. Gondolj bele, milyen jó lenne úgy iskolába járni, hogy végig áramlatélményben vagy: csak azt veszed észre, hogy már vége a tanításnak és nagyon jól érezted magad egész nap.
  5. Kontroll: a helyzet feletti kontroll a te kezedben van. A suliban talán ezért is nehezebb az áramlatélmény, mert a kontroll a tanárok kezében van. De bele lehet feledkezni otthon a tanulásba, hiszen a kontroll a te kezedbe kerül. Azt tanulhatsz, ami igazán érdekel téged.
  6. Belső jutalom: a tevékenység maga az, ami jutalmaz. Szép, ha van egy olyan végeredmény, amiben akár tudsz gyönyörködni is. De maga a cselekvés az „itt és most” hozza meg számodra a flow-élményt. Képzeljük el a zenészeket: amit alkotnak az elszáll, de mégis a játék közben és utána nagyszerűen érzik magukat.

Flow a neten?

A technika segíthet újabb és újabb típusú áramlatélményekhez juttatni minket. Míg korábban a könyvekbe merülhettünk bele teljes élvezettel, most ugyanezt az interneten keresztül is átélhetjük. Az írás, az olvasás, a neten való szörfölés és csetelés mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megtapasztaljuk a flow-t. Könnyen bele lehet feledkezni egy program megírásába vagy egy weboldal megalkotásába.

Te miben tudsz gondok nélkül, élvezettel elmerülni?

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)