zaklatás
#Lélek

A zaklatás nem kis probléma

2021.08.03.
4 perces olvasási idő

Minden nap kamaszok ezrei ébrednek azzal, hogy félnek iskolába menni. A zaklatás olyan probléma, ami diákok millióit érinti, és amitől mindenki retteg, nem csak az, aki átéli.

Zaklatásnak nevezzük, amikor valakit egy vagy több erősebb ember rendszeresen szekál. A zaklatás két legfőbb oka a kinézet és a társadalmi helyzet. A zaklatók bánthatják az embereket azért, mert úgy gondolják, hogy nem elég sportosak, rosszul néznek ki, a viselkedésük, a bőrszínük, a vallásuk miatt, vagy azért, mert azt hiszik, hogy az áldozat homoszexuális vagy leszbikus.

Egyes zaklatók fizikailag bántalmazzák az áldozataikat, ami a lökdösődéstől kezdve a gáncsolásig, verekedésig, vagy akár a szexuális zaklatásig is terjedhet. Mások pszichológiai befolyásolást vagy szóbeli sértéseket használnak arra, hogy uralkodhassanak áldozatuk felett. Népszerű csoportok tagjai például gyakran zaklatnak úgy embereket, hogy kiközösítik őket, de kigúnyolhatják, csúfolhatják is a célpontjaikat.

A szóbeli zaklatás interneten keresztül is történhet, a Facebook-on vagy más közösségi oldalakon küldött vagy megosztott kegyetlen üzenetek és sértések által.

Milyen érzést okoz a zaklatás?

A zaklatás kegyetlen. A heccelést, a csúfolást vagy a kiközösítést a legtöbben egy ideig el tudják fogadni, azonban amikor ez rendszeressé válik, az inzultálás állandó félelemben tarthatja az embert.

Azoknál a fiúknál és lányoknál, akiket zaklattak, iskolai és egészségügyi problémák is jelentkezhetnek. Annának például hasfájása és hasmenése lett, mert ideges volt amiatt, hogy szekálták őt egészen a kilencedik osztályig. Peti pedig éhesen töltötte a délutánokat és nem tudott figyelni az órákon, mert túlságosan félt ebédidőben lemenni az iskolai büfébe. A kutatások szerint az áldozatoknál gyakran lépnek fel mentális problémák, mint például az alacsony önbecsülés, stressz, depresszió, szorongás, de az öngyilkosság is megfordulhat a fejükben.

A zaklatás erőszak, és gyakran egyre erőszakosabb viselkedéshez vezet, ahogy a zaklató felnő. Becslések szerint minden negyedik általános iskolás zaklatónak priusza lesz harminc éves korára.

Ki lehet zaklató?

Bárki lehet zaklató. Lehet társaságkedvelő, de agresszív is, felbukkanhat nyíltan, de megpróbálhat manipulálni alattomosan is, például rosszindulatú, névtelen üzenetek küldésével.

A legtöbb zaklató azt hiszi, hogy joga van erőszakoskodni. Azért nyomnak el másokat, hogy magukat érdekesebbnek vagy erősebbnek érezzék. A zaklatók szeretnek irányítani másokat, önzőek, gyakran rossz a szociális készségük és negatív a társadalmi megítélésük, és előfordul, hogy nincs bennük együttérzés és törődés mások iránt. Néhány zaklató olyan személyiségzavarral küzd, ami miatt nem tud megérteni olyan normális érzelmeket, az együttérzés, a szánalom vagy a bűntudat. Ezek az emberek pszichiáter vagy pszichológus segítségére szorulnak.

Mit tehetsz a zaklatás ellen?

Egy olyan helyzetben, ahol fizikai erőszak veszélye áll fenn, rendkívül fontos, hogy szólj egy felnőttnek! Számos középiskolás halt meg amiatt, mert nem szólt senkinek arról, hogy fenyegetik, titokban követik és megtámadják, és a hallgatásuk miatt a zaklató egyre erőszakosabbá vált.

Ha zaklatnak, és úgy gondolod, hogy fizikai erőszakra is sor kerülhet, próbálj nem egyedül maradni! Ha egy barátod van ebben a helyzetben, tölts vele olyan sok időt, amennyit csak tudsz! Próbálj csoportban maradni, sétálj haza ugyanakkor, mint a többi osztálytársad, vagy maradj közel a barátaidhoz!

Zaklatás elleni tippek

Íme, néhány dolog, amit tehetsz a zaklatás ellen:

  • Hagyd figyelmen kívül a zaklatót és menj el! Ez egyértelműen nem a gyávák reakciója. Ha egyszerűen csak elsétálsz, és nem reagálsz a szekírozásra, azzal jelzed a zaklatónak, hogy nem érdekel téged. Előbb vagy utóbb meg fogja unni a nyaggatásodat. Sétálj el felemelt fejjel, így kimutatod, hogy nem vagy sebezhető!
  • Tartsd vissza a dühöd!Ki ne jönne dühbe a hergelésre? De pont ez az, amit a zaklató el akar érni. Tudni akarja, hogy ő irányítja az érzelmeidet. Ha nem tudsz nyugodtan elsétálni, használd a humorod! A haragodat pedig töltsd ki más módon!
  • Ne hagyd, hogy a zaklatás tettlegességig fajuljon! Ha úgy döntesz, hogy foglalkozol egy zaklatóval, ne használj fizikai erőt (pl. rúgás, ütés, lökdösés)! Ha erőszakot használsz, nagyobb valószínűséggel kerülhetsz bajba és meg is sérülhetsz. Néhány szülő azt hiszi, hogy a zaklatás csak a felnőtté válás egy része, ami fejleszti a jellemet, és a visszavágás az egyetlen módja a probléma megoldásának. De ez nem igaz. Az agresszív reakció csak még több erőszakot eredményez.
  • Légy magabiztos! Gyakorold azt, hogy hogyan reagálj a zaklatónak szavakkal vagy a viselkedéseddel!
  • Irányítsd az életed! Más emberek tetteit nem irányíthatod, de a magadéit igen. Találd meg azt, amiben a legjobb és legerősebb lehetsz! Tanulj harcművészetet, vegyél jógaórákat, fejleszd a tudásodat olyan dolgokban, mint például a sakk, művészet, zene, informatika vagy az írás. Egy szakkörben, klubban vagy sportegyesületben új barátokat szerezhetsz, és jól érezheted magad. Mindezekkel növelheted a magabiztosságodat.
  • Beszélj róla! Az is segíthet, ha beszélsz egy tanárral vagy egy baráttal – bárkivel, aki segíteni tud, kibeszélheted a fájdalmakat.
  • Találj (igaz) barátokat. Ez leginkább pletykák esetén alkalmazható. Találj egy-két barátot, akikkel megbeszélheted, mi igaz és mi nem veled kapcsolatban. Ha a barátod nem ad a szóbeszédre, az segíthet abban, hogy te se tulajdoníts nagyobb jelentőséget neki.

Mit csinálj, ha te vagy a zaklató?

Minden embernek tudnia kell, hogy hogyan kezelje a nehéz helyzeteket és érzelmeket. Amikor valaki ideges, mérges vagy frusztrált, akkor más szekálása könnyű kiutat jelenthet: eltereli a figyelmet rólad és a problémáidról. Néhány zaklatónál lehet, hogy a csúfolás, mások megalázása vagy fizikai erőszak alkalmazása normális a családban, de bármi is a kiváltó ok, az nem mentség a bántásra.

Ha nehéz megállnod, hogy ne piszkálj másokat, akkor próbálj meg beszélni valakivel, akire felnézel! Próbálj arra gondolni, hogy mások mit éreznek, amikor bántod őket! Ha ez gondot jelent, kérj meg valakit, hogy segítsen más szemszögéből látni a dolgokat!

A zaklatásnál az emberek megfélemlítve érzik magukat, de nem tisztelik a zaklatókat. Ha azt szeretnéd, hogy az emberek lássák az erődet és jellemedet, és főnökként bánjanak veled, használd az erődet valami pozitív dologra, ne pedig mások megalázására!

Azt akarod, hogy az emberek úgy gondoljanak rád, mint egy barátságtalan, rosszindulatú, gonosz valakire? Soha nem késő megváltozni, noha ez nehéznek tűnhet először. Kérj meg egy felnőttet, hogy segítsen abban, hogy megváltozz!

Hogyan lehet megakadályozni a zaklatást az iskolában?

Ha az iskolád környéke olyan, ami segítheti a zaklatást, pl. felügyelet nélküli udvar, lépcsőház, próbáljátok megváltoztatni azt! A legtöbb inzultálás csoportosan történik, így barátok segítségével megállítható.

Próbálj beszélni a zaklatóval! Ha nem akarsz vele beszélni, hagyj neki üzentet! Próbáld ráébreszteni, hogy a viselkedése káros! A legtöbb ember habozik ezt megtenni, mert nehéz. Sok magabiztosság kell ahhoz, hogy fellépj egy zaklató ellen, különösen, ha az egyike a csoport vezetőinek. Ilyenkor veled együtt mások is kényelmetlenül érzik magukat, csak ők nem emelik fel a hangjukat. Úgy érezhetik, hogy nem elég népszerűek ahhoz, hogy szembeszálljanak, vagy attól félhetnek, hogy sebezhetők. De ha egyvalaki kiáll magáért, mások is elkezdenek szembeszállni a zaklatással.

(KamaszPanasz – M.D.)