közösségi média
#Lélek

Sosem leszek elég jó? – A közösségi média útvesztőjében – 1. rész

2021.02.24.
1 perces olvasási idő

Érezted már valaha úgy egy közösségi médiafelületet görgetve, hogy nem vagy elég jó? Akárhogy próbálkozol, valamin mindig elcsúszol a többiekhez képest? Ha csak egyszer is végigfutott benned egy hasonló érzés, ez a cikk Neked is szólhat. Próbáljuk meg körbejárni, mi lehet az okozója ezeknek a negatív gondolatoknak.

Mi a veszélye a közösségi médiának?

  • Nem a valóságot mutatja

A közösségi médiában kevesen akarják azt reklámozni, hogy betegek, felszedtek pár kilót, vagy esetleg rossz napjuk van. Mindezt persze a való életben sem szívesen mutogatjuk senkinek. A különbség csak az, hogy a közösségi oldalakkal olyan betekintést nyerhetünk mások életének egyes részleteibe, ami egyébként nem lenne lehetséges. A valóságnak gyakran egy kiszínezett, retusált formájával találjuk szembe magunkat.

  • Sokkal több felületet ad az összehasonlításokra, mint amennyi egészséges lenne

Másokkal összemérni magunkat, számot vetni azzal, hogy mi hol tartunk az életben, és mások hol tartanak, alapvetően nem negatív dolog. A közösségi média azonban folyamatosan bekapcsolva tartja ezt a funkciót bennünk, így gyakran elfelejtkezünk a következő dolgokról:

  • Mindannyian különböző családi háttérrel rendelkezünk.
  • Más iskolába járunk, más a munkánk, különböző hatások érnek minket nap mint nap.
  • Mindenki máshogy küzd meg a stresszel, a ránehezedő fizikai és lelki terhekkel.

Egyszerűen: nem vagyunk egyformák. Éppen ezért nem célravezető éjjel – nappal hasonlítgatni magadat a többiekhez.

  • A sikerre hangolt élet reklámozása

Az elmúlt években rendkívül nagy hangsúly került arra, hogy mindenki egészséges életmódot éljen, sportoljon, legyen pénze nyáron szép helyre utazni. A nagy követőtáborral rendelkező embereket mindenki sikeresnek tartja. Gyakran feledésbe merült azonban, hogy a siker nem jelenti mindenkinek ugyanazt. Könnyen előfordulhat, hogy az előre definiált, nagybetűs „sikert” helyezzük figyelmünk központjába, holott a mindennapi élet rengeteg más szempontjával (akár apró sikereivel) is érdemes foglalkozni. Ilyen lehet többek között a mentális egészség, a társas kapcsolatok, a minőségi én-idő.

  • Áthelyezzük a fókuszt magunkról másokra

A közösségi oldalakon hosszasan el tud nézelődni az ember, nagyon gyakran céltalanul. Éppen ezért észre sem vesszük, hogy akár órákig saját magunk/barátaink/hobbink helyett más emberek életét helyezzük a figyelmünk középpontjába. Amellett, hogy ezt az időt másra is fordíthatnánk, teljesen lefoglaljuk a mentális energiáinkat. Nem csoda, hogy nem marad kapacitásunk arra, hogy saját magunkkal foglalkozzunk.

A következő részben azokat a tippeket olvashatod, melyek segíthetnek kivédeni a fent említett hatásokat.

(Szerző. Kedves Flóra, pszichológus)