diákmunka
#Lélek

10 biztos mód, hogy kirúgasd magad

2011.06.30.
3 perces olvasási idő

Szóval munkát szereztél. Gratulálunk! Ünnepeld meg, úgy, ahogyan csak szeretnéd – de semmiképpen se kövesd el a következő 10 hibát. Ha mégis megteszed, akkor talán hamarabb munkanélküliként találhatod magadat, mint hogy felvehetnéd az első fizetésedet.

1. Ne tiszteld a munkádat!

Valószínűleg sokkal okosabb vagy, mint amilyen pozícióban vagy, hiszen ez az első munkád. Valószínűleg általában sokkal jobban öltözöl, mint amilyen az egyenruhád. De kit érdekel? Azért vagy itt, hogy pénzt és tapasztalatot szerezz, nem pedig azért, hogy okoskodj, vagy jól nézz ki. Gondold ezt végig, hiszen lehet, hogy esetleg ciki a munkád, de hidd el, sokkal cikibb, ha kirúgatod magadat.

2. Adj kedvezményt a barátaidnak!

A haverjaid talán megpróbálnak hasznot húzni az új munkából, így ingyen kaját vagy esetleg kedvezményes árakat kérnek. És miért is ne tennék? Ha kiderülne, nem ők lesznek azok, akik bajba kerülnek. Szóval amint elkezdenek ingyen dolgokat kérni, azonnal mondj nemet. Hibáztasd az ultraszigorú főnöködet (még ha neked is van a legvagányabb, legjobb fej főnököd a világon). Ha nagyon kedves szeretnél lenni, akkor hívd meg őket a fizetésedből egy kávéra, de ne kockáztasd az állásodat.

3. Késs el, akár csak egy alkalommal is!

A munka nem olyan, mint az iskola, ahonnan ha elkésel, akkor egy ejnyebejnyét vagy esetleg egy beírást kapsz. Ha egyszer is elkésel, akkor a főnököd azonnal kirúghat – különösen, mivel új vagy és így nem is volt lehetőséged bizonyítani. Ha alapvetően késős típus vagy, akkor tanuld meg, hogyan állítsd be az ébresztődet olyan extra koránra, hogy mindenképpen oda tudj érni a munkahelyedre időben.

4. Panaszkodj a munkádról a Facebookon!

Ne hidd azt, hogy a főnöködnek, vagy esetleg csak egy munkahelyrosszindulatú kollégádnak sosem jut eszébe megnézni a Facebook profilodat! Sok ember veszítette már el az állását úgy, hogy Facebookon panaszkodott arról, hogy milyen unalmas, esetleg viccet csináltak a cégükből, főnökükből. Volt olyan, aki azért veszítette el az állását, mert még régen az alkalmazása előtt egyszer a Twitterén tett megjegyzést arra a cégre, ahol később munkát kapott. Miért adnál ilyen könnyen okot a főnöködnek azért, hogy kirúgjon? Ha igazán panaszkodni szeretnél, akkor azt tedd privát módon.

5. Légy a leggyengébb láncszem!

Nézz körül a munkahelyeden! Te vagy a leglustább, legviccesebb alak ott? Ha igen, akkor ne legyenek kétségeid, a főnököd is tud róla. Próbálj meg minél hamarabb változtatni a magatartásodon, hozzáállásodon. Mindig mosolyogj az ügyfelekre, vevőkre, segíts nekik, érd el, hogy teljesen elégedetten távozzanak. És soha de soha ne hagyd, hogy a főnököd semmittevésen érjen!

6. Beszélj vissza a főnöködnek!

A világon az egyik legrosszabb érzés lehet, hogyha a főnököd valami olyat mond neked, ami sérti a büszkeségedet. Ám sajnos a legtöbb pályakezdőknek való munka során nem értékelik az önálló gondolatokat, így ha szeretnéd megkapni a fizetésedet, akkor zárd be a szádat és a szitkozódásaidat tartogasd addig, amíg haza nem érsz. Még ha nem is tervezed, hogy sokáig maradsz az adott cégnél, akkor is érdemes rendesnek lenned a főnököddel, hiszen tőle kérhetsz majd ajánlólevelet a következő munkádra való jelentkezésedhez. Igen, természetesen nehéz lehet az indulataidat magadban tartani, de ez mind része a dolgozó életnek.

7. Lógd el a munkát, és kapjanak rajta!

Alapvetően elég agyatlan dolog lógni a munkahelyedről, ám ha megteszed, akkor legalább ne kapjanak rajta! Maradj távol a munkahelytől és kerüld azokat a helyeket, ahol a munkatársaiddal találkozhatsz – még akkor is, ha ők leginkább a te oldaladon állnak. És ne legyél olyan sem, aki a Facebook üzenőfalára posztol olyan képeket, szövegeket, amivel azt támasztja alá, hogy annyira nem is volt beteg.

8. Kapj össze egy munkatársaddal!

Talán nem szereted mindegyik munkatársadat, de itt nem is ez a lényeg, hanem az, hogy megtartsd a munkádat. Így érdemes a büszkeségedet kevesebbre tartani, a fejedet lehajtani és mindenféle olyan konfliktust kerülni, aminek köszönhetően kirúghatnak. Ha mégis összetűzésbe kerülnél valakivel, akkor ne rohanj a főnöködhöz, inkább próbáld megoldani egyedül. A főnökök nagy eséllyel kirúgják azt, aki problémát okozott, ahelyett, hogy bébiszittert kelljen játszania.

9. Használd a számítógépedet nem munkával kapcsolatos dolgokra!

Ha a munkáddal együtt számítógép-használat is jár, akkor soha, de soha ne használd arra, ami nem kapcsolódik a munkádhoz. Még ha a főnököd nem is néz mindig a körmödre, akkor is lehet, hogy olyan szoftver van a gépeden, ami azt követi, hogy milyen oldalakat, programokat használsz. Szóval lehet, hogy szeretnéd lecsekkolni az e-maileidet, de nem éri meg a kockázatot.

10. Ajándékozd meg magadat!

Ha rengeteget dolgozol minimálbérért, akkor nagy a kísértés, hogy pár ingyen dologgal meglepd magadat – vagy más szavakkal fogalmazva, lopj a főnöködtől. Persze nagy eséllyel gondolhatod azt, hogy 10 óra munka után megérdemelsz egy ingyen szendvicset, pólót vagy bármit, de próbáld meg elfelejteni a késztetést. Megállapodtál a főnököddel, hogy mennyiért és mennyit dolgozol. Ha nem tetszik, akkor keress egy jobban fizető állást ahelyett, hogy kirúgatod magadat az aktuálisról. Lopni törvénybe ütköző, etikátlan, ráadásul nem is stílusos.

(Gy. A.)