facebook
#Lélek

Orvosok a Facebook-depresszióról

2011.06.21.
1 perces olvasási idő

A közösségi oldalak, mint a Facebook igen népszerűek a tinik és az egyetemisták körében. Egy 2010-es kutatás eredményeképpen tudjuk, hogy az amerikai tinik 72%-a aktívan használja a közösségi oldalakat.

A legtöbb közösségi oldal közül a fiatalok különösen a Facebook függői – rengeteg időt töltenek el a főoldal nézegetésével, felhasználójuk aktivitásával, illetve információk megosztásával magukról a család és a barátok körében. Ám ez a növekvő Facebook őrület egy új jelenséget és fogalmat eredményezett – méghozzá a Facebook-depressziót. Egy új kutatás alapján tudjuk, hogy azok az egyetemisták, akik úgy érzik, hogy nem eléggé népszerű a közösségi oldaluk, gyakran depressziósak lesznek.facebook depresszió

Fontos a szülők szerepe

A klinikai kutatást egy neves amerikai szaklapban publikálták, belefoglalva a közösségi oldalak előnyeit és rizikóit. A kutatók több mint 1000 középiskolás gyermeket, valamint szüleiket és tanáraikat kérdezték online szokásaikról, és arra jutottak, hogy 95%-uk használ közösségi oldalakat, leginkább a Facebookot. A Facebook egyfajta népszerűség-mérővé alakult – kinek van a legtöbb ismerőse, kit jelölnek be több fotón... Amikor az emberek összehasonlítják magukat barátaikkal szabadidejükben, szórakozásképpen, akkor még inkább depressziósak lesznek.

A kutatás hangsúlyozza annak a fontosságát, hogy a szülők ne csak beszélgessenek csemetéikkel az online viselkedésükről, de figyelmeztessék is őket egyes veszélyekre – a Facebook-depresszióra, a zaklatásra, a szextingre és egyéb online veszélyekre.

Lájkold a KamaszPanaszt a Facebookon!

A Facebook egy egyre növekvő trend, ami nagyszerű eszköz barátokkal való kapcsolattartásra, különösen, ha nem tudtok rendszeresen találkozni. Viszont ha a Facebookot olyan komolyan vesszük, hogy barátainkkal hasonlítgatjuk össze magunkat, akkor negatív érzéseink, tapasztalataink lesznek. Ha mégis hasonlítunk, akkor próbáljuk ezt pozitív módokon tenni, és figyeld meg azt is, hogy mennyi időt tudsz az oldal segítségével tölteni akár közeli, akár messzi barátaiddal, családtagjaiddal.

(Gy. A.)