facebook
#Testi problémák

Ezért ne küldj elalvás előtt üzeneteket

2023.07.11.
2 perces olvasási idő

Fel a kezeket, ha már valaha küldtél el valakinek teljesen értelmetlen üzenetet. Egy olyat, melyet sem te, sem a barátod nem tudott később értelmezni. Mindezt azért, mert elalvás előtt, fáradtan próbáltál meg pötyögni, miközben a szemed már majdnem leragadt. Nos, amellett, hogy vicces vagy ciki eredménye lehet egy ilyen üzenetnek, az egészségedre sincs túl jó hatással.

Amikor a chatelés az alvás rovására megy

Az alvás hiánya könnyen kellemetlen helyzetekbe hozhat. Ha már fáradsz, az üzeneteket megeshet, hogy rossz helyre küldöd el, visszavonni őket pedig – mint tudjuk – lehetetlen. De ez csak az egyik gond az éjszakai beszélgetéssel.

Itt van például a fáradtság. Az esti SMS-ezés vagy chatelés ugyanis megzavarja az alvási szokásaidat, így nem tudsz eleget pihenni, másnap pedig szinte használhatatlan leszel. És ezzel még nincs vége! Az alváshiány ugyanis hangulatváltozásokat, teljesítménybeli csökkenést és szociális problémákat is okozhat.

Ezt olvastad már? Te is a mobilodat nyomkodod elalvás előtt? Rosszul teszed!

Persze teljesen normális, hogy szeretnél kapcsolatban maradni a barátiaddal, de vajon mennyire vagy használható teljes kimerültségedben? Valószínűleg semennyire. A barátaid is jobban fognak örülni a beszélgetésnek, ha akkor teljes mértékben rájuk figyelsz, nem írsz hülyeségeket és nem alszol el.

Mobil üzenet

Amit mindenképp tegyél meg a saját érdekedben

Estére kapcsolj ki mindent: számítógépet, telefont és legközelebb csak akkor üzemeld be a kütyüket, mikor az ébresztőórád megszólal. A pihenés így tényleg pihenés lesz!

Hogy hogyan érheted el, hogy az esték tényleg csak a tieid legyenek? Íme, itt vannak tanácsaink, melyek segítségével a te éjszakád is zavartalan lehet. Így másnap teljes erőbedobással teljesíthetsz és a haverjaidra is jobban tudsz majd figyelni!

Tanácsok a pihentető alvásért

  • Jelentkezz ki a Skype-ból, lépj le a Facebookról és zárd be a postafiókod! Az esti csipogások képesek megzavarni az álmod. A megzavart alvás eredménye pedig a fáradékonyság. Még akkor is, ha hirtelen nem válaszolsz az üzenetekre, maga a hang már megzavarja a nyugalmat.
  • Kapcsold ki a telefonod (ne csak némítsd), ha alvásról van szó! A rezgés ugyanolyan hangos lehet az éjszaka kellős közepén, mint az üzenetjelző hang. Ez nem fordulhat elő, ha kikapcsolod, továbbá a barátaidat is arra ösztönzöd, hogy inkább aludjanak!
  • Esténként mindig kapcsold ki a számítógépet! Az alvást ugyanis a felvillanó képek és a gép monoton zaja szintén zavarhatja. Ha kikapcsolod, az álmod nyugodt lesz, továbbá a környezetedért is tettél valamit, hisz kevesebb energiát használsz el.
  • Vidd ki a mobilod a szobából is! Próbáld meg másik szobában tölteni a telefonod! Ahogy a telefonodnak, úgy neked is szükséged van feltöltődésre. Míg a telefonnak ez a konnektor, számodra ez az alvás. Ha a telefonod a másik szobában hagyod, az esélye annak, hogy esetlegesen használni fogod igen csekély, így az éjszakád nyugodt lehet, te pedig kipihenten ébredhetsz!
  • Aludj annyit, amennyivel kipihentnek érzed magad! Ha eleget alszol, reggel fitten és üdén kelhetsz fel és vághatsz neki a napi teendőidnek. Hogy elegendő ideig aludj, mondd el a barátaidnak, hogy körülbelül meddig – az ideális egyébként 1 órával a lefekvés előttig – leszel online. Ezután - jó esetben - már nem fognak neked üzeneteket küldeni, mert tudják, hogy ki vagy kapcsolva és legközelebb csak reggel fogod elolvasni kómás üzenetüket.

Természetesen a mai technikai csodákkal felvértezett világunkban elég nagy kihívás lehet a teljes elérhetőség állapotából hirtelen a teljes elérhetetlenségébe kerülni. De ha sikerül neked irányítani ezeket a kütyüket, akkor nemcsak ők tudnak majd feltöltődni, hanem neked is menni fog. Frissen, fitten pedig hidd el a barátaidnak, de legfőképpen neked is sokkal jobb lesz a közérzeted!

(KamaszPanasz - Cs. B., Kidshealth)