közösségi média
#Lélek

Sosem leszek elég jó? – A közösségi média útvesztőjében – 2. rész

2021.02.26.
1 perces olvasási idő

Az előző részben arra kerestük a választ, hogy milyen módon befolyásolja gondolatainkat, önértékelésünket a közösségi média. Most a megoldásokra fókuszálunk. Íme, néhány tipp arra, hogy hogyan tudsz a hatások ellen védekezni.

A képernyőidő tudatos csökkentése

Figyeld meg, pontosan mennyi időt töltesz egy nap a képernyő/telefon előtt. Erre már vannak nagyon jó applikációk is, amik időről időre figyelmeztetnek. Adj magadnak egy napi limitet, aminél többet nem tölthetsz el a képernyő előtt. Jó módszer lehet, ha 15-20 perc után „kötelezően” felállsz, és belekezdesz valamilyen más tevékenységbe.

Vond be a barátaidat

Ha úgy érzed, együtt könnyebb lenne kicsit félretenni a közösségi oldalakat, gyűljetek össze a barátokkal (ez persze egy vírusmentes időszakra értendő). Tegyétek félre a telefonotokat, és vegyetek elő társasjátékot, kártyát. Meglátod, egy idő után eszedbe sem fog jutni lecsekkolni, hogy mi zajlik az online térben.

Gondolatok, érzések tudatosítása

Próbálj meg befelé figyelni, és nyakon csípni azokat a gondolatokat, érzéseket, amik negatívan hatnak rád. Ilyen gondolatok lehetnek például a következők:

  • Én miért nem lehetek ilyen vékony?
  • Nekem miért nem sikerülnek ilyen jól a képeim? Velem van a baj?
  • Én miért nem élhetek ilyen életet?

Ha sikerült elkapnod ezeket a gondolatokat, szállj velük szembe, és próbáld meg megkérdőjelezni őket. Segíts magadnak azzal, hogy felteszed a következő kérdéseket:

  • Engem most boldoggá tesz az, hogy ennek a személynek a képeit nézegetem?
  • Vajon valóban olyan tökéletes az élete, mint ahogyan a képeken látszik?
  • Van olyan dolog, amitől most jobban érezném magam?

Légy elfogadó magaddal szemben

Ne ostorozd magadat, ha úgy érzed nehezen megy az elszakadás ezektől a platformoktól. A média a mindennapi életünk része, ami sokszor hasznos dolgokat rejt magában. Próbáld meg megtalálni azt az arany középutat és mértéket, ami a Te életedbe a leginkább beilleszthető.

(Szerző: Kedves Flóra, pszichológus)