Főoldal / ZÖLDÖVEZET / Hatékony energia- és vízmegtakarítás a ház körül
  2016-05-20

Hatékony energia- és vízmegtakarítás a ház körül

Manapság egyre többet hallunk a globális felmelegedésről és a fenntartható fejlődésről. Az energiát nemcsak pazarlóan, hanem okosan is fel lehet használni. Íme, néhány hasznos tipp, amivel a pénztárcánkban is több marad, és a környezetet se szennyezzük túlzottan!

A fenntartható fejlődés a fejlődés olyan formája, mely a jelen igényeinek kielégítése mellett nem fosztja meg a jövő generációját saját szükségleteik kielégítésének lehetőségétől. Manapság sok szó esik erről, nem véletlenül. Szeretnél te is tudatosabban, zöldebben élni? Fogadd meg tanácsainkat, amiket igazán nem nagy kihívás betartani!

- hirdetés -

18 egyszerű dolog, mellyel takarékoskodhatunk 

1. Tarts egy elektromos áram mentes napot! Tarts hetente egy olyan napot, amikor nem használsz elektromos áramot. A legjobb, ha ezt a napot hétvégére időzíted.

2. Csavard le a termosztátot! Bár a fűtésszezonnak már vége, jó ha tudod, hogy télen sem ajánlatos a hőmérsékletet 24-25 Celsius fokra állítani a lakásban, közben pedig rövid ujjú pólóban szaladgálni otthon. Az ideális hőmérséklet 21 Celsius fok. Ha csak egy Celsius fokkal lentebb tekered a termosztátot, és felveszel egy pulóvert, amikor hűvösebb van, azzal már sokat takaríthatsz meg.

Ha elmentek otthonról több napra, akkor nyugodtan le lehet venni a hőmérsékletet 20 Celsius fok alá. Ez vonatkozik arra is, ha napközben suliban vagy és a szüleid meg a munkahelyen. Délután, amikor hazaér mindenki, másnap reggelig újra felveheted a hőmérsékletet 21 Celsius fokra.Föld Ha 15 Celsius fokon van a termosztát napi nyolc órát, akkor azzal kb. 10 százalékot lehet spórolni a fűtésszámlán. A legjobb, ha egy beprogramozható termosztát felszerelésével beállítod azt, hogy a külső hőmérséklet alapján legyen szabályozva a belső hőfok.

3. Zárd be az ablakot, és húzd el a függönyt! Minden évszakban más jelentősége van a nyílászáróknak, ezért érdemes átgondolni, hogyan használjuk őket az energiafogyasztást is figyelembe véve. Télen éjszakára zárd be jól az ablakot, és húzd el a függönyt. Így bent tudod tartani a hőt. A nap folyamán, ha otthon vagy, és süt a Nap, nyisd ki az ablakot egy-egy rövidebb időszakra, és húzd el a függönyt, hogy a Nap melege felmelegítse a szobádat.

Nyáron pedig ajánlott éjszaka és kora reggel szellőztetni, amikor hűvösebb a levegő, nappal inkább zárd be az ablakot és húzd le az árnyékolót, hogy a nagy külső hőmérséklet ne melegítse még jobban a szobádat. Persze szellőztetni nappal is kell.

4. Cseréld ki a régi izzókat energiatakarékos fénycsövekre vagy LED égőkre! A kompakt fénycsövekkel akár 75 százalékot is megtakaríthatsz a villanyszámlán és az élettartalmuk is hosszabb. Ez azért van, mert a kompakt fénycsövek a hagyományos izzók által használt energia egynegyedét, egyharmadát adják le magukból, így akár tízszer tovább tartanak.

5. Kapcsold le a villanyt! Ha kimész a szobából, vagy amikor nincs rá szükséged, kapcsold le a villanyt. Ha pedig mondjuk olvasol, akkor használd az asztali lámpát, ne a mennyezeti csillárt!

6. Húzd ki az összes elektromos készüléket a konnektorból! Ha a televíziónak csak a piros „szeme” világít, akkor is fogyaszt áramot. Ha a telefon a töltőről le van véve, de a másik vége a konnektorban van, akkor is fogyaszt áramot. Mindegyik minimálisat, de sok kicsi sokra megy. A készülékek ekkor készenléti állapotban (stand-by üzemmód) vannak. Ezért ezeket a készülékeket húzd ki a konnektorból, ha nem használod őket. Főleg éjszaka, amikor alszol.

7. Spórolj a vízzel! Zuhanyozz, ne fürödj. A fürdéssel 50-60 liter vizet is elpazarolhatsz. Amikor szappanozod magad, zárd el a vizet, ne folyjon feleslegesen. Vegyetek a szüleiddel olyan zuhanyrózsát, amelynek a vízsugara kicsi. Amikor fogat mosol, akkor is zárd el a vizet, öblögess pohárból. Használj egykaros csaptelepet, mert ha elzárod, majd újra megnyitod, akkor nem kell megint beállítani a hőfokot, mint a kétkarosnál. A hőfok beállítgatásnál is sok víz folyik el feleslegesen.

8. Energiatakarékos készülék vásárlása! Ha szüleid új készüléket akarnak vásárolni, akkor kérd meg őket, hogy inkább energiatakarékost vegyenek. Ezek a készülékek akár 40 százalékkal hatékonyabbak, mint elődeik. A 15 évnél régebbi készülék, bizony több áramot fogyaszt, mint a mai. Itt az ideje kicserélni. Ha nincs rá keret, a nagyobb áruházak időnként szerveznek olyan akciókat, amikor a régi készülékedet kicserélik, és annak az árát beszámítják az új árába.

9. A fűtési rendszer lecserélése! Ha a fűtési rendszer is elavult, érdemes lecserélni azt energiatakarékos kazánra. Akár 15 százalékkal hatékonyabb a régi fűtési rendszernél.

10.Csavard le a bojlert! A bojler esetében is, mint a termosztátnál csavard le a hőfokot, ha elmentek otthonról.

11. Moss ruhát alacsonyabb hőfokon! A mosógépnek rengeteg energiára van szüksége, hogy felmelegítse a vizet. Ha te mosol vagy anyukád, mondd meg neki, hogy 60 Celsius fok helyett mosson csak 30-40 Celsius fokon.

12. Teljes adagot moss! Csak akkor moss, ha teljes adag összegyűlt. Két darab ruha miatt ne indítsd be a mosógépet, mert akkor is ugyanannyi vizet és energiát fog felhasználni a mosógép, mintha tele lenne.

13. Ne használj szárítógépet! Inkább szárítsd meg a ruháidat a szárítókötélen! Hamar megszáradnak, főleg nyáron és nem is lesz olyan gyűrött, mint amikor kiveszed a szárítógépből. Ha mindenképp kell egy szárítógép, olyat vegyetek a szüleiddel, ami érzékeli a ruhák nedvességtartalmát, és ha már szárazak a ruhák, automatikusan kikapcsol.

14. A megfelelő hőszigetelés szerepe! Ellenőrizzétek szüleiddel, hogy nincs-e rés vagy hézag az ablakokon. Ha igen, akkor lehet kapni a boltokban öntapadós szigetelőszalagot. Ha betömítek a réseket vele, akkor télen nem megy ki a meleg, nyáron meg a kellemes hűvös.

15. A nyílászárók cseréje! Ha már a tömítőszalag sem segít, akkor ki kell cserélni a nyílászárókat. A mai műanyag nyílászárók kétrétegű üvegből készülnek, amely tökéletesen szigetel.

16. A ház külső szigetelésének szerepe! Érdemes a ház falának és a tetőnek a szigetelését is megnézni, indokolt esetben azt is kicserélni. 5-25 százalékot takaríthattok meg így a fűtésszámlán.

17. Ültess fát! Ha van kertetek, szüleiddel parkosítsátok be! A fák lombozata nyáron árnyékot ad, és hűvösen tartja a házat. Télen a fák levele lehullik és hagyja, hogy a Nap sugarai felmelegítsék a házat. Ha hiszed, ha nem, az olyan apróság is, mint hogy a ház árnyékban van vagy süti a nap, sokat jelenthet a fűtés szempontjából.

Ha ezek közül nem tudsz mindent megvalósítani, nem baj. Mindenki a maga erejének megfelelően tegyen valamit a környezetéért. Ha mindannyian egy kicsit teszünk, az összeadódva sokat segíthet a Földnek.

(M.T.)