mosás
#Zöldövezet

Mindent a mosásról - egyszerűbb, mint hinnéd!

2023.09.14.
3 perces olvasási idő

Meglásd, a ruha mosása nem piszkos munka! Az első számú titok, hogy hogyan is kell mosni, az, hogy nincs titok. Ebben a cikkben mindent leírtunk a mosásról, amit tudnod kell. Szinte minden ruhadarabon ott van a címke, hogy hogyan is kell tisztítani.

A mosószeren, az öblítőn szintén fel van tüntetve, hogy mennyit szabad belőle használni. Íme, néhány tanács, hogy hogyan őrizheted meg ruháid eredeti ragyogását.

Első lépés: válogasd szét a ruháidat

Válogass a színűk és a fajtájuk szerint. Tedd külön a fehérneműt, az ágyneműt, a törölközőket, a fehér, a színes és a sötét ruhákat! Ezeket mind mosd külön-külön! Ne mosd egy adagban a fehér és a színes ruhákat, mert a színes ruha megszínezheti a fehér ruhát!

Ha egy színes ruhát már sokszor kimostál, akkor annak az élénk színe fakulhat, kivilágosodhat, elszürkülhet. Ha véletlenül piros ruhát mosol össze fehérrel, a fehér ruha rózsaszínű lehet mosás után.

Második lépés: ellenőrizd a címkéket

Tanuld meg, hogy a címkéken az egyes ábrák mit jelentenek. Kérd meg anyukádat, hogy mondja el neked. Minden címkén az van feltüntetve, hogy mosható-e a ruha gépben vagy csak kézzel. Hány fokon mosható? Centrifugázható-e, fehéríthető-e az anyag, igényel-e vasalást? Lehet-e a ruhát szárítógépben szárítani?

Harmadik lépés: ellenőrizd le a ruháidat

Amikor a ruhákat a mosógépbe teszed, ellenőrizd le, hogy üresek-e a zsebei. Ha nem, akkor vegyél ki mindent, amit bennük találsz (zsebkendő, pénz, kulcs). Mert ha mondjuk a zsebkendőt kimosod, az anyaga úgy szétmorzsolódik, hogy aztán az összes ruháról szedegetheted le.

A nadrágokról, blúzokról mindig vedd le az övet és az egyéb kiegészítőket.

Nézd meg, hogy milyen foltok vannak a ruhán. Ha makacs foltot találsz, mint a fű, a vér, a sár, az izzadság, akkor azt folttisztítóval elő kell kezelni. Kövesd a folttisztító címkéjén lévő használati útmutatót, így biztosan nem lesz pecsétes a ruha. Általában a foltra kell önteni egy kis folttisztítót, bedörzsölni azt vagy áztatni benne attól függően, hogy milyen típusú foltról van szó. Közben vigyázz a kezedre, mert a folttisztítók és mosószerek irritálhatják a bőrödet! A biztonság kedvéért viselj gumikesztyűt!

Negyedik lépés: állítsd be a mosógépet

Nagyon sok fajta mosógép van, számos különböző funkcióval. A mosógépen különféle programok vannak. Kérdezd meg erről anyukádat vagy olvasd el a mosógép használati utasítását. Választhatsz előmosásos, előmosás nélküli, hosszú, rövid, centrifugás, centrifuga nélküli programot.

Van olyan mosógép is, melynél kiválaszthatod a centrifuga fordulatszámát vagy azt, hogy fél adagot mosson vagy teljes adagot. Ennek megfelelő mennyiségű vizet szív fel a mosógép. A mosás hőfokát is ki lehet választani. A mosógép hideg vizet szív fel és árammal melegíti azt fel a kívánt hőfokra.

A forró vizes mosás a legjobb módja annak, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket és a baktériumokat. A probléma ott kezdődik, hogy a forró víz nem kedvez a színes és a finom anyagú ruháknak, mert ezeket a holmikat kifakíthatja vagy a mosás után összemehetnek. Forró vizet a törölközőknél, a fehér ruháknál és a világos ágyneműknél ajánlott használni.

A meleg víz használata célszerűbb a rendszeresen mosott ruháknál, nadrágoknál, pulóvereknél stb. A hideg vizű mosás a kényes dolgoknál ajánlott, mint például a fürdőruhánál, a melltartónál, a selyemnél. Ha nem vagy biztos benne, hogy milyen hőfokon mosd az adott ruhát, akkor legjobb lesz, ha hideg vízzel mosod. Abból sohasem lehet baj.

Hideg víz használatával és az alacsony hőfok beállításával energiát takaríthatsz meg, amellyel a környezetet is kímélheted. Ha nincs túl sok kényes holmid, akkor a tisztítást kézi mosással is megoldhatod.

Negyed vagy egy fél adag ruhával ne indítsd el a mosógépet, mert így pazarolod a vizet. Mindig csak teljes adaggal moss!

Ötödik lépés: tedd be a ruhákat a gépbe

Úgy helyezd be a ruhákat a mosódobba, hogy legyen elég helyük ahhoz, hogy tudjanak forogni. Ne tömd meg a mosógépet. Mindegyik mosógép használati utasításában fel van tüntetve az, hogy hány kilogramm ruha fér el a mosódobban. Ha túl sok ruha van a dobban, akkor azokat a mosógép nem tudja megfelelően kimosni.

Hatodik lépés: indítsd el a mosást

Zárd be a mosógép dobját és kapcsold be, hogy kezdje el magát feltölteni vízzel. De előtte győződj meg arról, hogy a vízcsap, amin keresztül szívja a vizet, ki van-e nyitva.

Amikor a vizet szívja a gép, add hozzá a mosószert és az öblítőt az adagolójába. A színes ruhák színeinek megőrzése érdekében színes ruhákhoz kifejlesztett mosószert adagolj, a fehér ruhákhoz pedig fehérekhez valót.

Amikor a mosógépen a mosási programot bekapcsolod, egy biztonsági zár is bekapcsol, ami nem engedi, hogy kinyisd a mosógép ajtaját, amíg le nem jár a mosási program.

Hetedik lépés: szárítsd meg a ruhákat

Várd meg, amíg lejár a mosógép mosási ciklusa, majd a biztonsági zár kiold, ekkor ki tudod venni a mosódobból a tiszta ruhákat!

A ruhákat teregesd ki oly módon, hogy előtte megrázogatod őket, így a felesleges vízcseppek is távoznak belőle, és a ruha sem lesz gyűrött.

Egyéb tippek:

  • A sötét vagy fekete ruhákat fordítsd ki és úgy tedd a mosógépbe, mert ez segít megelőzni a szín kifakulását!
  • A pulóvereket, pólókat is fordítsd ki, így elkerülheted a bolyhosodást!
  • Minden gombot gombolj be, a cipzárakat húzd fel, a csatokat csatold be, az esetleges beakadás, károsodás megelőzése érdekében!
  • A nagyon makacs szennyeződéseket áztasd be egy napra, hogy a legjobb mosási eredményt el tudd érni!

Kész vagy

Ugye, nem is volt olyan nehéz? Nos, egy újabb dolog, amelyet megtanultál, így válhat belőled felelős felnőtt.

(KamaszPanasz - M. T., beinggirl.com)