környezetvédelem
#Zöldövezet

10 dolog, amit megtehetsz a környezetedért

2015.04.07.
2 perces olvasási idő

A környezetvédelem nem csak a felnőttek dolga! A Földet és a környezetedet, ugyanis valószínűleg te tovább fogod használni, mint a szüleid! Most 10 egyszerű és olcsó praktikát mutatunk be, amellyel te is tehetsz a környezeted védelme érdekében!

Kapcsold le a villanyt!

Ha kilépsz a szobából és nincs bent senki, kapcsold le a villanyt! Egyszerű lépés, segítségével mégis sokat tehetsz a környezetedért! Amikor pedig csak lehet, húzd el függönyt, és engedd be a természetes fényt! Amellett, hogy nem használsz energiát sokkal egészségesebb is!

Vigyél magaddal rendes szatyrot!

Mielőtt elmész vásárolni, dobj be néhány erősebb szatyrot a kocsiba vagy a táskádba! Azzal, hogy egy szatyrot többször is használsz, szintén sokat teszel a környezeted érdekében! Ez sem került semmibe, csak egy kis odafigyelésbe!

Menj bringával!

A biciklizés ingyenes, egészséges, ráadásul a levegőt sem szennyezi. Mielőtt kezedbe vennéd autód kulcsát, gondold át, hogy nem mehetnél-e biciklivel! Ha nincs biciklid és a távolság nem nagy, mehetsz gyalog is! Ez a pár perc nemcsak környezetbarát megoldás, de neked is jó, hisz kizökkent a mindennapokból, kellemes zenét vagy rádiót hallgatva pedig remek szórakozás!

Használj újrahasznosítható üvegeket!

A műanyag flakonok nagy része sehogy, vagy csak nagyon nehezen hasznosítható újra. A víz pedig, ami bennük van, nem sokban különbözik a csapvíztől! Így amikor lehet, használj rendes üveget vagy tartós kulacsokat!

Kapcsold ki! Húzd ki!

Mielőtt este lefekszel, nézz körül a szobádban! Áramtalanítsd a számítógépet, kapcsold ki a tévét, húzz ki minden lehetséges dolgot a konnektorból! Sajnos sokszor a bekapcsolva felejtett vagy bedugva maradt készülékek majdnem ugyanannyi áramot fogyasztanak, mint amikor használatban vannak! Ez pedig hosszútávon hatalmas pazarlás!

Vegyél régiséget!

A régi ruhák nem egyenlők a szakadt, használhatatlan ruhákkal! Ezek nagy része helyreállított, megvarrt ruhák. Minimális átalakítással és kellő odafigyeléssel teljesen egyedi ruhatárunk lehet! Nem beszélve arról, hogy ez a módszer nem csak a környezetünket, hanem a pénztárcánkat is kíméli.

Egyél kevesebb húst!

Érdekes, de a hús előkészítéséhez ötször több energiát használnak fel, mint a zöldségekhez, gyümölcsökhöz. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne együnk húst, és legyünk vegetáriánusak, de gondolj erre is, amikor húsos ételt készítesz!

Zárd el a csapot!

Szintén egyike a legtöbbet emlegetett környezetvédelmi módszernek. Talán nem is hinnéd, de ha fogmosás közben folyik a csap, percenként 7,5 liter víz folyik el. Zárd el a csapot, a Föld és az unokáid is hálásak lesznek érte!

Mondd el a barátaidnak!

Ha meglátod, hogy a barátod egy alumínium dobozt dob a kukába, vagy felkapcsolva felejti a villanyt, szólj neki! Kitől is fogadná el legjobban a tanácsot, ha nem a barátjától? Ha pedig te meg tudod változtatni valaki hozzáállását a környezetvédelemhez, máris megkétszerezted a hatásfokát annak, amit eddig tettél bolygónkért!

(Cs. B.)