kutya
#Zöldövezet

Kutyapiszok: hol a helye?

2012.03.05.
4 perces olvasási idő

A társadalom két részre osztható, vannak a kutyások és a kutyanélküliek. Nekem nincs ebem, macskát tartok, ismerem minden gondját-baját és bűzét ennek a foglalatosságnak, mondhatni szenvedélynek. Ha kutyám lenne, a napi kétszeri sétáltatáshoz vinnék zacskót, kislapátot vagy zsebkendőt...

... és szépen összegyűjteném az anyagcsere melléktermékét, majd lehúznám otthon a WC-ben, persze, ha az állaga megengedné. Csupán én gondolkodom így?

Nem éppen óvatos becslések szerint egymillió kutya országa vagyunk, naponta mintegy 80 tonna ürülékkel lepnek meg bennünket ezek a kedvencek. Körbe vagyunk véve egészségtelen ürülékkel, ha nem figyelünk, beleragad a cipőnk talpába, ezt kerülgetjük a játszótéren, a parkban, a járdán.

A kutyák ürüléke milliónyi olyan élősködőt tartalmaz, amelyek az emberre is veszélyes lehet. Egy felmérés szerint 3 kezeletlen kutyából legalább 1 ürülékében kimutathatók a féregpeték.kutyapiszok

Hová tegyük?

Szerencsésebb a helyzet a kertes házaknál, ahol lehet komposztálni, azaz újrahasznosítani. A környezetvédők is ezt tanácsolják, csak arra figyelmeztetnek, hogy ne kerüljön a veteményesbe a komposzt.

Ennél bonyolultabb a helyzet egy lakótelepen, ahol mondjuk nincs speciális tároló, mert ellopták vagy kiszedték a gyűjtőzacskókat, vagy egyáltalán nem is szereltek ki. A gazdi így vagy hazaviszi a piszkot, vagy kidobja a rendes kukába - ami nem megengedett, miután veszélyes hulladékról van szó -, vagy otthagyja. Láthatóan ez utóbbi a szokás (tisztelet a kivételnek).

Az Orpheus Állatvédő Egyesület közleményében hangsúlyozza: a kutyatartók nem veszik komolyan házi kedvenceik által a közterületekre mért szennyezés súlyosságát, noha a felelős állattartáshoz hozzátartozik az is, hogy aki közterületen végezteti el kutyájával a nagydolgát, feltakarítsa onnan. Arról nem írnak, hogy az imént felvázolt lehetőségek közül melyik a legideálisabb elhelyezés.

Ahol van kutyaürülék-tároló, ott abba kell beledobni az erre a célra kihelyezett zacskó segítségével (már ha nem lopták el ezeket). Van olyan város, ahol csupán néhány tárolót rakott ki az önkormányzat, a belvárosban, vagy a lakótelepeken. A kutyatulajdonosok nem minden esetben fognak kilométereket utazni, hogy megszabaduljanak a piszoktól, erre nem is lehet kötelezni őket. Arra viszont igen, hogy ne hagyják az utcán az ürüléket, azaz ne szemeteljenek. Minden városban van erre rendelet, a bírság pedig igen magas.

Van, ahol - például Miskolcon - nincs ilyen tároló. A kérdésünkre kapott levélből kiderül: felülvizsgálják a gyűjtők fontosságát, esetleges kiépítésüket. A közterület felügyelet munkatársai napi rendszerességgel járják Miskolc város utcáit, többek között a kutyasétáltatókat is ellenőrzik. 2011-ben öt esetben szabtak ki bírságot kutyasétáltatás szabályának megsértéséért, 14 esetben tettek feljelentést – tájékoztatta a KamaszPanaszt az önkormányzat szóvivője.

- Tilos a közterület szennyezése emberi, illetve állati eredetű ürülékkel!

- Tilos közterületen emberi és/vagy állati eredetű trágyát tárolni, kezelni!

- Háziállatok által okozott szennyezés eltakarításáról közterületen az állattartó köteles gondoskodni.

(Miskolc önkormányzata)

A WC-ben a helye

A debreceni önkormányzattól kapott információ szerint a kutyaürülék veszélyes hulladéknak számít. Legcélravezetőbb kezelési módja ezért az, ha a kutyatulajdonos higiénikus módon összeszedi ebének ürülékét, majd azt otthoni vécéjén keresztül a szennyvízcsatorna-hálózatba juttatja.

Kísérletképpen az önkormányzat az elmúlt években összesen tíz kutyaürülék-gyűjtő edényt helyezett ki, amelyekből mára csak néhány maradt. Az ürülék összeszedését megkönnyítő műanyag zacskók sajnos nagyon hamar elfogynak (akik elviszik őket, azok nem ürülék-összeszedésre használják), illetve a gyűjtőedényeket is rendszeresen megrongálják. A Debreceni Közterület Felügyelet tavaly ősszel figyelemfelhívó akciót tartott a kutyatulajdonosok részére a város több pontján, így például a Tócóskertben, a Vénkertben, az Újkertben és a Dobozi lakótelepen.

A cívisváros közterületeinek tisztán tartásáról és a zöldterületek védelméről a 29/2010-es önkormányzati rendelet intézkedik. Az ebek gazdái kötelesek az állatok által otthagyott piszkot összeszedni. A mulasztások bírságot vonnak maguk után, amely akár 20 ezer forintig is terjedhet.

Keszthely önkormányzata a tisztaság és egészség érdekében úgynevezett ebvécéket helyezett ki a város különböző pontjain.

Kaposváron három ilyen tároló található. Az ürülék eltakarításáról a tulajdonosnak kell gondoskodnia, különben bírságolnak - kaptuk a rövid tájékoztatást a kaposvári önkormányzattól. A Facebook-on érdeklődtünk az egyik kaposvári kutyás csoportnál, hogy szerintük mi a helyzet. Aki teheti, összeszedi az ebe után az ürüléket és a speciális tárolóba teszi, de sok helyen erre nincs lehetőség - válaszolták.

Kutyabarát Győr?

21 kutyafuttatásra kijelölt terület található a nyugat-dunántúli városban. Hat ilyen terület zárt, ezek mindegyikében van speciális gyűjtőedény. A kutyafuttatás szabályait Győr városában is az állattartásról szóló önkormányzati rendelet szabályozza, amelyből kiderül: az ebtartó köteles gondoskodni a kutya által a közterületen, illetve a többlakásos lakóépület közös használatú területén, udvarán, közös használatú helyiségeiben okozott szennyezés megszüntetéséről. Ők azt tanácsolják, dobjuk a szemetesbe az ürüléket.

Hová kerül az ürülék?

Budapesten a felszippantott anyagcsere hulladék egy zárt konténerbe kerül, majd a szemétégetőbe. Debrecenben a kutyaürülék-tároló kihelyezését és ürítését az A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. végzi, de nem kezeli külön hulladékként.

Budapestért is harcolnak

A kutyapiszok-mentes Budapestért harcolunk! - egy oldal neve a legismertebb közösségi oldalon. „Legyél aktív az oldalon, hogy minél több emberhez eljusson a probléma. Remélem, így felhívjuk a figyelmet és elérjük, hogy mindenki jobban odafigyeljen a kérdésre” – olvasható az eddig csupán 7 tagot számláló oldalon.

Téma a neten is

Az internetes fórumok közkedvelt témája a kutyapiszok. Valaki azt írja, hogy szerinte nem kötelezhetnék arra, hogy felszedje a kutyapiszkot, amíg nem raknak ki tárolót. Nálunk még a futtatón sincs kitéve, nem hogy a városban. A kutyaürülék veszélyes hulladék, így nem dobhatnám bele a rendes kukába. Egy másik kommentelő úgy véli, hogy nem a városnak kell biztosítani a feltételeket, hanem neked kell kulturált ember módjára viselkedni és összeszedni, megoldani. Számomra természetes, ha van kutyám, akkor felszedem utána az ürülékét – fogalmaz egyszerűen egy másik fiatal.

(Szerző: T.A., újságíró)