kutya
#Zöldövezet

Hogyan gondoskodj a kutyádról télen?

2023.11.18.
2 perces olvasási idő

Télen külön oda kell figyelned az arcbőröd ápolására, arra, hogy rétegesen öltözködj, de nem szabad megfeledkezned a kisállatodról sem. Nemcsak a testünknek és a szellemünknek van szüksége különleges törődésre a hidegebb hónapok alatt, de a kedvenceinknek is.

Persze néha nehéz rászánni magadat egy sétára a kutyáddal, amikor odakint nagyon hideg van vagy Hogyan gondoskodj a kutyádról télen?viharos szél fúj, de kerül, amibe kerül, minden blökinek szüksége van a friss levegőre és a rendszeres testmozgásra. Itt megtalálhatod, mik a legfontosabb dolgok, amikre ügyelned kell, hogy megfelelő gondoskodást kapjon télen is a kedvenced.

Tarts fenn egy száraz helyet a kedvenced számára

Már azzal elvégzed a munka egy részét, ha végiggondolod, mi az, ami miatt egy kisgyerek segítségre szorulna télen. Például egy gyerek fürdés után talán nem szárítkozna meg rendesen segítség vagy irányítás nélkül. Egy háziállat, ha a bundája nedves lesz, megpróbálja majd magát valahogy megszárítani, de nem biztos, hogy sikerrel jár. A kutyák különösen ki vannak téve annak a veszélynek, hogy télen vizesek lesznek és megfáznak. Szükségük van egy helyre, ahol rendesen megszáradhatnak, ezért fontos, hogy biztosíts számára egy száraz, meleg helyet.

Betegségek, bolhák, atkák és kullancsok

Sok ember nem oltatja be a kutyáját, macskáját télen, mert azt hiszi, hogy a hideg időben nincsenek kórokozók, élősködők, akik megfertőzhetnék a háziállatokat. Pedig minden betegség, ami nyáron előfordulhat, épp olyan gyakori télen is. A téli teendők listájára okvetlenül fel kell kerülnie a védőoltásoknak és a bolhariasztóknak is a házi kedvencek számára, ezzel elkerülhető a legtöbb bőrbetegség, fertőzés és élősködő.

Fagyott víz

Ha a háziállatod itatója a szabadban van, rendszeresen ellenőrizd, hogy biztosan hozzá tud-e jutni a vízhez. Ha be van fagyva a víz, nem tud inni az állat, és könnyen kiszáradhat.

A kutyáknak kabát kell, a macskáknak meg meleg lakás

Azoknak a kutyáknak, amiknek rövid a szőrük, télen kabátra van szükségük. Bizonyos országokban tilos rövidszőrű kutyákat fagyos időben kivinni kabát nélkül. A macskáknak pedig arra van szükségük, hogy gyakrabban engedjék be őket a lakásba.

Hozd be a kedvencedet, vagy biztosíts meleg fekvőhelyet

Ha télen gondját viseled az kisállatodnak, akkor el kell tudnod viselni néhány apró kellemetlenséget. Ha tényleg nem tudod megoldani, hogy behozd a kisállatodat a lakásba, akkor jól béleld ki a fekvőhelyüket, és cseréld gyakran, hogy az összegyűlő nedvesség nehogy megbetegítse a kedvencedet.

A testmozgás eredménye az erős immunrendszer

Amikor az emberek a téli kisállat-gondozásra gondolnak, gyakran elfelejtik, hogy egy jó kondícióban lévő állat sokkal ellenállóbb a betegségekkel szemben. Egy egészséges és fitt állatnak ráadásul sokkal nagyobb esélye van túlélni egy betegséget, mint kevésbé jó állapotban lévő társainak. A kutyasétáltatás ráadásul neked is jót tesz. Gondolj csak arra, hogy milyen ritkán nyitod ki az ablakodat a hideg miatt, így milyen kevés friss levegőhöz jut a tüdődet. A hideg levegőben történő testmozgás neked is a hasznodra válik.

Törődj a kedvenceddel

Adj minél több szeretetet és odafigyelést a kedvenceidnek a téli hónapok alatt és rendszeresen ellenőrizd őket. Ne csak az évszakok változzanak, hanem az állatgondozási szokásaid is! Nem kell agysebésznek lenned, hogy képes legyél télen is gondoskodni a kisállataidról. Gyakorlatilag csak annyit kell tenned, hogy azokat a szabályokat, amiket magadra alkalmazol, a kisállataid esetében is használd. A téli kisállatgondozás nem igényel túl sok munkát, de nagyon fontos.

(KamaszPanasz - B.Zs.)