kutya
#Zöldövezet

Kutyák és a csoki - halálos is lehet!

2022.07.24.
3 perces olvasási idő

Biztosan sokan hallottátok már, hogy a csoki beteggé teheti kedvenceinket. De mégis, mennyire komoly ez a betegség?

Előfordul, hogy kutyusunkat gyakran szinte már családtagnak tekintjük, ezáltal olyan finomságokat adunk neki, amiket mi is szívesen fogyasztunk, így például csokit. Bár néhány, ember által is fogyasztott étel kis mértékben megfelelhet a kutyusoknak, sajnos a csokival nem ez a helyzet. A csokitól kedvencünk ugyanis könnyen megbetegedhet, sőt bele is halhat! Az állatorvosok azt mondják, hogy a csoki az egyik leggyakoribb módja a kutyamérgezésnek, tehát nem árt odafigyelni!

Az örök szabály, hogy nincs az a mennyiség csokoládéból, amely még megengedhető lenne a blökid számára. A legveszélyesebb fajta csokik a fekete, és a sütéshez használt étcsokik, de a tejcsoki ugyanúgy ártalmas szeretett szőrpamacsunkra.

Miért mérgező a csokoládé kedvencünkre nézve?

csokiA csokoládé kakaóból készül, a kakaóbab pedig koffeint, és egy bizonyos teobromin nevezetű anyagot is tartalmaz. A kutyák esetében ez utóbbi a nagyobb probléma. A kutyák ugyanis ezt a vegyületet sokkal lassabban bontják le, mint az emberek.

„Nálunk a csokoládé okozta változás mindösszesen 20-40 percig tart. A kutyáknál ez órákig is eltarthat.”- mondta Dr. Kevin Fitzgerald. „17 óra elteltével az elfogyasztott mennyiségnek körülbelül a fele még mindig a szervezetében található”- tette hozzá.

A teobromin természetesen a macskákra is veszélyes. Azonban nem kell megijedni. Nagyon kevés olyan mérgezéses eset volt még, ami amiatt történt, hogy egyszer-egyszer kedvencünk evett egy kis csokit.

A kutyáknál már kis mennyiségű csoki is hányást, hányingert okozhat. Mérgező dózisban pedig hiperaktivitást, szívritmus gyorsulást, magasabb vérnyomást és légzési nehézségeket is okozhat az általunk úgy szeretett édesség.

Mennyi a túl sok?

A képlet egyszerű. Minél több kakaót tartalmaz a csoki, a kutyus számára a csoki annál veszélyesebb. A nem édes, sütésre alkalmazható étcsokoládék körülbelül 390 mg teobromint tartalmaznak 30 grammonként, amely tízszer több mint amennyit a tejcsoki tartalmaz. A fehér csoki nagyon minimális mennyiségben tartalmaz teobromint, hiszen kakaómennyisége is messze elmarad sötét társaiétól.

Egy kutatás szerint a kutyák számára tejcsokoládéból a halálos dózis fél kilónként 30 gramm csokoládé. Ez egy 40 kg-os kutya esetében majdnem 2,5 kg csokoládét jelent. Mivel ez a mennyiség óriási, így nem igazán ettől kell tartania a gazdáknak - de ettől még óvatosnak kell lenni!

Az igazi veszély a fekete csokikban rejlik. A veszély az, hogy a halálos dózishoz 115 mg is elegendő kilónként. Ami egy 40 kg-os kutya esetében 35 dkg fekete csokoládét jelent. Ez pedig már nem egy elérhetetlen dózis. Komoly mérgezési tünetek léphetnek fel 80-100 mg teobromin/kg esetén, ám jó hír, hogy a kutyus ekkor még megmenthető. A lényeg tehát sokkal inkább van a csoki fajtáján, mint annak mennyiségén!

Ez alapján:

• Egy 4kg-os kutya halálos dózisa tehát: 30 gramm fekete csoki, 90 gramm félédes és 270 gramm tejcsokoládé.
• Egy 12 kg-os kutya esetében ez az adag: 90 gramm fekete csoki, 270 gramm félédes és 810 gramm tejcsokoládé.
• Egy 30kg-os kutya esetében 200 gramm fekete csoki, 600gramm félédes csoki és körülbelül 1700 gramm tejcsokoládé jelenti a halálos dózist.

Míg a legtöbb ember nem enne meg egy 10dkg-os keserű csoki rudat, ez a kutyáknál másképp van. Ők nem érzik a mértéket, a világot pedig ízlelés útján ismerik meg. Számukra ez kellemes íz, a következményekkel pedig ők nem tudnak számolni, ezért nekünk kell odafigyelnünk rájuk.

A kutyám csokit evett: most akkor mi fog történni?

Ha az alábbi tünetek jelentkeznek kedvencednél, azonnal vidd orvoshoz:

  • szapora szívverés
  • remegés
  • hányás, hasmenés
  • izomgörcsök
  • gyakori vizelés
  • zihálás
  • nyáladzás
  • szomjúság

Ha például egy 40 kg-os Golden retriever megevett egy tábla csokit, nem kell annyira izgulni. A kutyusnak talán egy kis hasfájása lesz, de általában semmi több.

Ha a kutya ténylegesen halálos dózist falt fel, akkor kis idő elteltével hányni kezd. Ha a kutya nem hány, akkor előfordulhat, hogy az orvos azt fogja kérni, hogy hánytasd meg a kutyát, ugyanis ez által is teobromint tudsz eltávolítani a szervezetéből.

Az egyik javaslat a víz nagy mennyiségben történő használata, ezt azonban nem ajánlja egyik orvos sem, hiszen könnyen nyelőcső-fekélyt okozhat, esetleg félre is nyelhet. A legtöbbjük sokkal inkább azt ipecacuana szirupot, vagy más hányást elősegítő szérumot ajánl. Ha különös jeleket látsz a kedvenceden, például hiperaktivitás, duzzanatok, minél gyorsabban menj az állatorvoshoz. Azzal azonban számolj előre, hogy nincs kifejezett ellenszérum a csokoládémérgezésre, így azzal, hogy elmész az orvoshoz, kedvenced még nem biztos, hogy megmenekült.

Az orvosok ilyenkor különböző folyadékokat adnak, hogy megvédjék a keringés-i, légző- és érrendszert a teobromin hatásától. A teobromin hatása egyébként a fogyasztást követő 4-24 órában jön felszínre.

Mindenesetre nem javasoljuk, hogy kedvenc nassolnivalódból adj a kutyádnak is, hiszen könnyen megbetegítheti. Ha jutalomfalatot szeretnél neki adni vagy kényeztetni, adj neki kutyák számára készült kutyakekszet, jutalomfalatokat, rágókát, amelyet bármely kisállatboltban megvásárolhatsz.

(Cs.B.; Forrás: webmd)