macska
#Zöldövezet

Milyen ételt ne adj a cicádnak?

2022.08.17.
7 perces olvasási idő

A macskák válogatósak, ha ételről van szó, de hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ők tudják, hogy mi jó nekik és mi nem. De az az igazság, hogy sok cica még a romlott húst is megeszi, egyszóval mindent, amit elé rakunk, és aztán jön a baj.

Tehát nem a macsek dönti el, hogy a tányérján lévő étel közül mit fog elfogyasztani, hanem nekünk, gazdiknak kell odafigyelnünk arra, hogy mit adhatunk házi kedvencünknek és mit nem. Cikkünkből megtudhatod, hogy mit szabad és mit nem szabad adni egy állatnak. Sok esetben meg is lepődhetsz.

A macskák táplálkozási szükségletei eltérést mutatnak az életük különböző szakaszaiban. Ahhoz, hogy macskád egészséges legyen és hosszú életet éljen, olyan teljesértékű táplálékra van szüksége, amelyet kifejezetten az adott életszakaszának és energiaszintjének megfelelően fejlesztettek ki.

Mivel ragadozó,a táplálékának nagy arányban kell állati eredetű fehérjéket tartalmaznia. Fontos táplálék természetes rosttartalma isaz egészséges emésztésért, az E-vitamin az erős immunrendszerért, a vitaminok és ásványi anyagok az erős csontokért

A macskák nagy érdeklődést mutathatnak az emberi ételek iránt: könyörgő tekintetük láttán bizony te is ellágyulsz és gyakran landol a tányérjukonfasírozott, asült csirke, kenyér, pizza, vagy akár jégkrémis. Pedig nem kellene.

Tonhal

Mindjárt itt az első olyan élelmiszer, amin meglepődhetsz, hisz sokan úgy tudják, hogy a hal nem ártalmas a macskának. Sőt, kifejezetten szereti is ezért minden mennyiségben adható neki. Ha néha-néha tonhalat adsz a cicádnak, az még nem árt senkinek. Viszont az állandó tonhalas étrend alultápláltsághoz vezethet, mert a cicus nem tud minden szükséges tápanyagot magához venni csak a tonhalból.

A túl sok tonhal higanymérgezést is okozhat. Ha a cicus lát egy nyitott tonhalas konzervet, amit te hagytál ott, akkor az, számára meghívást jelent vacsorára. Tehát ne hagyj ételmaradékot a konyhaasztalon!macska, teknős

Vöröshagyma, fokhagyma, metélőhagyma

Minden féle hagyma minden módon elkészítve – porítva, nyersen, főzve, szárítva – képes lebontani a vörösvértesteket, ami vérszegénységhez vezethet. A hagymapor megtalálható egyes csecsemő tápszerben is, ami a babára is komoly veszélyt jelenthet. Ha alkalmanként eszik hagymát a cicus, de csak kis adagban, az még nem okozhat gondot. De, ha egyszerre nagyobb mennyiséget vagy többször kis mennyiséget adsz a kedvencednek, azt viszont rendszeresen, akkor a vérszegénység bekövetkezhet.

A hagyma és a fokhagyma a bennük lévő N-propil diszulfid miatt lehetnek mérgezőek az állatok számára.A fokhagyma toxicitási szempontból ötször koncentráltabb, mint a vöröshagyma. A kutatások szerint macskáknál 5 g / kg, vagy a kutyáknál 15–30 g / kg-os fogyasztása már olyan klinikai jelentőségű vörösvérsejt-károsodáshoz vezethet, ami akár a kis kedvenc pusztulásához is vezethet.

A vöröshagyma és annak testvérei a vérszegénység mellett még gyomor- és bélrendszeri panaszokat is okozhatnak.

Gombák

A gombákban lévő toxikus anyagok sokkot, akár halált is okozhatnak. Minden nyers zöldség, ami a burgonya családjába tartozik veszélyes lehet. A macskákra nézve szintén mérgező a zöld paradicsom, mert az egy úgynevezett glikoalkaloid szolanin-nek nevezett anyagot tartalmaz. Ez a vegyület megtalálható a burgonyafélék családjába tartozó növényekben, ilyen a paradicsom, a burgonya, a paprika, a chili paprika, a padlizsán. Ezért soha ne adj ezekből nyersen a cicának.

Tej és tejtermék

A kölyök cicának még fejletlen az emésztőrendszere, ő jobban tudja tolerálni a tejet és a tejterméket, mint a felnőtt macska. A macska emésztőrendszerét nem tej és tejtermék megemésztésére tervezték. Nem tudja megemészteni a tejben található tejcukrot, a laktózt. Ezért a macskának emésztési zavara lehet, amely ételallergiához vezethet. Ennek tünete a hányás, a híg széklet és a vakaródzás.

Viszont a tejcukrot már nem nagyon tartalmazó,fermentált tejtermékek, mint amilyen a joghurt, a kefir, a tejföl, a túró és a sajt ebből a szempontból nem okoznak gondot, így nyugodtan megetetheted a cicussal is. Ezek a tejtermékek tápanyagokban, jól emészthető, magas biológiai értékű fehérjében, kalciumban, A-, D- és K-vitaminokban gazdag táplálékok, amelyeket még ráadásul szeretnek is a macskák, ezért házi keverékekben alapanyagként bátran felhasználhatóak - természetesen itt is fontos a mértékletesség. A fermentált tejtermékekben még tejsav és laktobacillusokis vannak, amelyek a bélflóra normális működéséhez nagyon hasznosak lehetnek.

Alkohol

Sör, bor, likőrök, röviditalok, alkoholt tartalmazó élelmiszerek- egyik sem tesz jót a kedvencnek. Az alkoholnak ugyan olyan hatása van a macska májára és agyára, mint az emberek esetében. Csak úgy, mint az embereknél, kis mennyiség még nem árt. De különben is, ki itatná le a macskáját?

Már két teáskanál whisky kómába jutathat egy 2,3 kilógrammos macskát. Három teáskanál whisky már meg is ölheti a cicust. Minél erősebb alkoholt adsz a cicádnak, a tünetei annál rosszabbak lehetnek.

Szőlő és mazsola

Gyakran a gazdik szőlőt és/vagy mazsolát adnak a kedvencüknek. Ez nem tanácsos, mert még nem tisztázott, de ezek az élelmiszerek veseelégtelenséget okozhatnak a macskának. Egy kis adag is megbetegítheti a macskát. Gyakori hányás és hiperaktivitás a korai előjele e betegségnek. Bár van olyan macska, akinek nincs panasza, de a legbiztosabb módja annak, hogy a veseelégtelenséget elkerüld, az, hogy nem adsz a macskádnak szőlőt vagy mazsolát.

Illetve, ne hagyd olyan helyen a szőlőt vagy a mazsolát, ahol a cicus hozzáférhet.

Kávé, tea és más koffeintartalmú ital

A nagy mennyiségű koffein végzetes lehet egy macska számára. És nincs ellenszere.

A koffein mérgezés tünete:

  • nyugtalanság
  • szapora légzés
  • szívdobogás
  • izomremegés
  • görcsök
  • vérzés

A kávé és a tea mellett – beleértve a kávébabot és a tea levelet – koffein található még a kakaóban, a csokoládéban, a kólában és az energia italokban. Illetve, koffeint tartalmaz néhány megfázás elleni gyógyszer és fájdalomcsillapító is.

Csokoládé

A csokoládé halálos lehet a macskáknak. A legtöbb macska nem eszi meg magától, de ha jutalom falatként rászoktatja a gazdi, akkor megeszi.

Mindenféle csokoládéban, még a fehér csokoládéban is teobromin van, amely egy a kakaónövény által termelt keserű alkaloid, ami mérgező hatással van a lassabban metabolizáló állatokra. A legveszélyesebb az étcsokoládé és a torta bevonó massza, amelynek az alapja a csokoládé.

A teobromin mérgezés tünete:

  • szívritmuszavar
  • remegés
  • görcs
  • szívleállás
  • halál

Cukor és rágógumi

Cukor, rágógumi, fogkrém, sütemények és olyan diétás ételek, melyeket xilitollal édesítenek. A xilitolnak komoly egészségkárosító hatása van: növeli a vér inzulin szintjét, amely a macska testében kering. Ennek következtében a macska vércukorszintje leesik, amely májelégtelenséghez vezethet. Viszonyításképpen: 3 gramm xilitol elfogyasztása képes végezni egy 30 kilós kutyával.

Májelégtelenség tünete:

  • hányás
  • levertség
  • koordinációs nehézség
  • rohamok

A májelégtelenség, akár pár nap múlva is bekövetkezhet.

Zsíros cafatok, csont

Amikor a gazdi megtisztítja a főzni vagy sütni kívánt húst a zsíros résztől és a csonttól, azt hajlamos a cicának adni. Mindkettő veszélyes a macskára nézve. A zsíros húsrészt előbb főzd meg, és aztán úgy add a macskádnak. Főzetlenül hasnyálmirigy gyulladást okozhat.

A csonttól a cicus meg is fulladhat, mert a csontban lévő apró szálkák megakadhatnak a cica torkán vagy felsérthetik, akár ki is lyukaszthatják a cicus emésztőrendszerét.

Ha a cica szívesen fogyasztja, akkor néha-néha kaphat csontot. De mindig ügyelj arra, hogy csak olyan csontokat, vagy olyan csontos húsokat adj a kedvencednek, ami nem okoz fulladást. Kerüld a nagyon vékony, könnyen lenyelhető csontdarabokat. A csontfogyasztás pozitív hatást gyakorol a macskákra: erősíti az izmait, serkenti a nyáltermelését és rengeteg ásványi anyagot biztosít.

Nyers tojás

Ha a macska nyers tojást eszik, két problémája lehet. Az egyik az ételmérgezés a tojás által terjesztet Szalmonella vagy E. coli baktériumtól. A másik, hogy a nyers tojásban lévő avidin nevű enzim befolyásolja a B-vitamin családba tartozó biotin felszívódását.

A B-vitamin hiánya a macskánál bőr-, és szőr problémákat okozhat. A szalmonella és az E. coli, illetve az avidin támadását ki lehet védeni, ha megsütöd vagy megfőzöd a tojást, mielőtt a kedvencednek adnád.

Nyers hús és hal

Az állatorvosok szerint a nyers hús és a belsőségek megemésztése nem olyan egyszerű az állatok számára. Ráadásul a sertéshúsban - de bármilyen vadhúsban, vagy szabadon tartott állat húsában - megtalálható lehet az a vírus is, ami álveszettséget okoz, illetve könnyedén okozhat férgességet is.

A nyers hús és a nyers hal, csak úgy, mint a nyers tojás ételmérgezést okozhat a benne, esetlegesen előforduló baktériumok által. Ezen túlmenően a nyers halban lévő enzim elpusztítja a tiamint, amely alapvetően a B1-vitamin. A tiamin hiánya komoly idegrendszeri károsodáshoz, görcsökhöz és kómához is vezethet.

Kutya eledel

Alkalom adtán, ha kutya eledelt adsz a cicusodnak, az még nem olyan nagy tragédia. De a kutyaeledel nem helyettesítheti a macska eledelt. Az igaz, hogy a kutya és a macska eledel között sok a hasonló összetevő, de a macska eledel ezek mellett direkt macskák igényeire fejlesztették ki, mely több fehérjét tartalmaz, csak úgy, mint vitamint és zsírsavakat.

A folyamatos kutyaeledelen tartott cicánál egy idő után súlyos alultápláltság léphet fel.

Máj

A máj egészséges lehet a macska számára, ha nem eszik belőle sokat. Viszont a túl sok máj vitaminmérgezést okozhat. Ez egy súlyos állapot, amely hatással lehet a cicus csontjaira.

Tünetei:

  • deformált csontok
  • csont kinövések a könyök és gerinc csontjain
  • csontritkulás

Az A-vitamin mérgezése súlyos esetben halálhoz is vezethet. A nyers máj kis mennyiségben is okozhat problémát azoknál a cicáknál, ha nincsenek hozzászokva - ami hasmenés formájában jelentkezik. A főtt máj viszont székrekedést okozhat. Alapszabály, hogy sertésmájat nyersen tilos a macskának adni!

Cukros ételek és italok

A túl sok cukor ugyan úgy nem tesz jót a macskáknak, mint az embereknek. Vagyis a túl sok cukor elhízáshoz, fogászati problémához, cukorbetegséghez vezethet.

Élesztő tartalmú tészta

Az élesztő azért kell a kenyér tésztájába, hogy „felélessze” azt, vagyis felfújja. Ha a cicus megeszi ezt a tésztát, az ő gyomrával ugyan ez történhet, amely lehúzza a gyomrot, fájdalmat okozva az állatnak. Ráadásul, az élesztő erjedésével keletkezett alkohol, alkoholmérgezéshez vezethet.

Orvosság

Soha se adj a macskádnak embernek felírt orvosságot! Ez a leggyakoribb oka a mérgezésnek. Olyan helyre tedd a gyógyszeredet, ahol a macska nem éri el, ahogy a gyerekek sem.

Ember számára kifejlesztett vény nélkül kapható gyógyszert se adj be a macskádnak! Az olyan gyógyszerekben, melyeket fájdalomra és megfázásra lehet kapni, ibuprofen és paracetamol hatóanyag található, amely a macskára nézve halálos is lehet.

Spájz: ne engedd be a cicust!

A spájzban sok érdekes finomság rejtőzik, melyet a macska megtalálhat és megrághat. Például a sütőport, a szódabikarbonát, a szerecsendiót és más fűszereket, melyet nemcsak, hogy dobhatunk ki, de még mérgezőek is a cicus számára. Szóval a spájz és a fűszeres szekrény ajtaját tartsd mindig zárva, hogy még csak véletlenül se történhessen meg a kedvenceddel, élelmiszerrel kapcsolatos megbetegedés!

Növények

Annak ellenére, hogy a macska húsevő, mégis, ha ki tud járni, akkor gyakran legel füvet, a lakásban tartott pedig gyakran lelegeli a szobanövényeket. Mi ennek az oka? A füveknek magas a rost- és vitamintartalma, mely elősegíti a hányást, ezzel szabadul meg a lenyelt káros anyagoktól vagy szőrcsomóktól.

Adhatsz neki macskamentát, tyúkhúrt, kakukkfüvet, zsályát, hajtathatsz búza-, árpa-, rozs- vagy fűmagot, de a szobanövények potenciális veszélyt jelenthetnek a cicusnak, mert sok tartalmaz mérgező anyagot (például a buzogányvirág, a borostyánfélék, a mikulásvirág, a leander, a rododendron, a begónia, az anyósnyelv - a lista nem teljes, a sor folytatható lenne, ezért érdemes tájékozódnod mielőtt szobanövényt vásárolsz).

Ha a macska mégis „olyat” evett

Nem számit, hogy mennyire óvatos vagy, akkor is előfordulhat, hogy a cica megtalál és lenyel valami olyat, amit nem kellett volna. Ekkor azonnal vidd el az állatorvoshoz! Jó előre nézz utána a címének és a telefonszámának, mert sose lehet tudni, hogy mikor lesz rá szükséged.

Mivel etesd a kedvencedet?

A macska egy ragadozó állat, tehát szüksége van a húsra. A macskák számára kifejlesztett macska eledel a legideálisabb, mely tartalmaz minden olyan vitamint és ásványi anyagot, melyre a macskának szüksége lehet. Kövesd az eledel címkéjén feltüntetett adagolási útmutatót, mely segít abban, hogy a cicusod táplálkozása kiegyensúlyozott és a macskád egészséges legyen.

Néha adhatsz a kedvencedne egy kis házi kosztot, de csak keveset és ritkán. A macska eledel több ízben is kapható, ezért érdemes váltogatni őket, ha a cicád kedvében szeretnél járni.

(M. T.)