emésztés
#Táplálkozás

8 tévhit az emésztésről

2014.11.19.
2 perces olvasási idő

Ne nyeld le a rágód, mert a gyomrodba ragad! Ne emelj, mert sérvet kapsz! Ne egyél babot, mert... Ugye ismerősek ezek a mondatok? Pedig ezek igazságtartalma igencsak megkérdőjelezhető. Összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket az emésztéssel kapcsolatban.

1. Tévhit: Ha lenyelsz egy rágógumit, 7 évbe telik, míg megemészted

Valószínűnek tűnhet, hogy a rágógumi sokáig időzik a gyomorban, miután az a többi étellel ellentétben nem oldódik fel a szájban, illetve a gyomor sem tudja lebontani úgy, mint a többi ételt, ám mindezek ellenére a mítosz nem igaz. A rágógumi nem ragad a bélfalra, s mivel a bélrendszer mozog, akárcsak a többi étel, ez is pár napon belül kiürül a szervezetből.

2. Tévhit: A bab okozza a legtöbb bélgázt

Annak ellenére, hogy nagyon sok vicc van a babfogyasztás és a szellentések kapcsolatáról, a bab nem az első számú okozója a bélgázoknak. Leginkább a tejtermékekek felelősek érte, különösen az életkor előrehaladtával lesz a szervezet számára egyre nehezebb a tejcukor (laktóz) megemésztése. A tejtermékek fogyasztásának gázos „mellékhatásai” csökkenthetők, ha laktózmentes termékeket keresel, vagy a tejtermék fogyasztása előtt a gyógyszertárakban kapható laktáz enzim kapszulából beveszel egy adagot.

3. Tévhit: Ha nehezet emelsz, sérvet kapsz

Noha a hasi sérvet általában valamilyen nehéz tárgy emelése után észleljük legelőször, nem az emelés okozza a sérvet. A sérv kialakulása a hasüregben elhelyezkedő izmok nyomása, gyengesége, illetve kinyílásának kombinációjából eredeztethető. Ilyenkor valamely hasűri szerv vagy zsíros szövet kibukik a nyíláson. A sérv leggyakoribb típusai a lágyéksérv és a köldöksérv, illetve a felső has sérve.

4. Tévhit: A májzsugort kizárólagosan az alkohol okozza

Az alkoholizmust hajlamosak vagyunk a májzsugorral társítani - ez utóbbi olyan állapot, mikor a máj egészséges sejtjei károsodnak - , pedig a májzsugoros eseteknek csak a feléért felelős az alkoholizmus. Noha a hosszútávú alkoholfogyasztás mindig okoz valamiféle májproblémát, a májzsugor kialakulásáért a Hepatitis B és C is felelős.

5. Tévhit: A fűszeres ételtől gyomorfekélyed lesz

Régebben úgy vélték, hogy a fűszeres ételek növelik a fekély kialakulásnak kockázatát. Ez azonban nem igaz, mivel a fekélyek többségét a Helicobacter plyori baktériummal való fertőződés vagy az aspirin, ibuprofen vagy naproxen fájdalomcsillapítók használata okozza. A fűszeres ételek súlyosbíthatják a már meglévő fekélyeket, ám nem kiváltó okai azoknak.

6. Tévhit: Ha laktózérzékeny vagy, nem fogyaszthatsz tejterméket

A laktóz intolarenciában szenvedő betegek mind másképpen reagálnak a tejtermékekere. Míg egyiküknél már egy pohár tejtől is jelentkeznek a tünetek, mások akár két pohárral is nyugodtan fogyaszthatnak belőle. Vannak, akiknek semmi bajuk a joghurttól vagy fagyitól, de a tejet egyáltalán nem bírják. Az érett sajtkészítményeket általában jól tűrik ezek a betegek. Sok próba kell hozzá, míg kitapasztalod, miből és milyen mennyiség biztonságos még a számodra.

7. Tévhit: A cigaretta enyhíti a gyomorégést

A megnyugtató cigarettázás elmélettel ellentétben a dohányzás hozzájárul a gyomorégéshez. A nikotin ellazítja az alsó nyelőcső záróizmot, azt az izmot, ami a nyelőcső és a gyomor között van, így a gyomor savtartalma könnyebben visszajut a nyelőcsőbe (reflux). Ez a megnövekedett refluxtevékenység okozza a gyomorégést.

8. Tévhit: Az ülve alvással megelőzhető a gyomorégés

Nincs orvosi háttere annak a hitnek, hogy a gyomorégésben szenvedők megelőzhetik a tünetek jelentkezését azzal, hogy ülve alszanak. Már az is segít, ha egy plusz nagypárnát teszel a fejed alá, nem kell ennél magasabbra ülni.

(WEBBeteg)