alvás
#Táplálkozás

A jó alváshoz a gyomron át vezet az út?

2016.02.17.
2 perces olvasási idő

Bizonyos ételek segíthetik, vagy gátolhatják a nyugodt éjszakai pihenést. Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus az elalvást segítő táplálkozási szokásokról beszélt.

Nem mítosz: a tej tényleg segít

Ha azt gondoltuk, ez csak kisgyermekeknél válik be, rosszul tudtuk. Aki nehezen alszik el, lefekvés előtt egy pohár meleg tej elfogyasztásával pihentetőbb éjszakára számíthat. A tejben ugyanis sok A jó alváshoz a gyomron át vezet az út?triptofán található, amely egy olyan aminosav, amit alvásproblémák, szorongás és stresszoldás kezelésére tabletta formában is beszerezhetünk. Természetes forrásból a tej mellett olajos magvak, banán, méz és tojás fogyasztásával is pótolhatjuk.

Kerüld a nehéz ételeket

Egy jól sikerült ebéd sokakat délutáni szunyókálásra késztet, de a jóllakottság alapvetően nem könnyíti meg az éjszakai elalvást. A lefekvés előtti órákban célszerű kerülni a nehéz, zsíros ételeket. Ezek a fogások ugyanis nemcsak a gyomrot terhelik meg, ami miatt akár a kényelmes alvóhelyzet megtalálása is nehézkes lehet, de a sósabb, zsírosabb, fűszeres ételek fokozzák a szomjúságérzetet. A lefekvés előtt fogyasztott nagyobb mennyiségű folyadék pedig gyakori ébredéseket eredményezhet az éjszaka folyamán.

Óvakodj a rejtett koffeintől!

Ha az elalvás időpontja egyre kitolódik, érdemes átgondolnod, mennyi koffeint fogyasztasz a nap folyamán. Kávét nem javasolt 4-6 órával a tervezett elalvás ideje előtt fogyasztani, koffeint tartalmazhatnak bizonyos szénsavas üdítőitalok, teák, a csokoládé, sőt gyógyszerek (pl. fájdalomcsillapítók, megfázásra, náthára való készítmények) is.

Alkohol: a 22-es csapdája

Alkoholos italokat jobb, ha nem fogyasztunk az elalvás előtti órákban. Hatásukra ugyan valóban gyorsabban elnyom az álom, de az éjszaka folyamán gyakoribb ébredésekkel, rémálmokkal, fejfájással is számolhatunk. Az alkohol negatív hatásait több víz fogyasztásával ellensúlyozhatjuk, ez azonban gyakoribb ébredést és mosdóhasználatot tenne szükségessé.

Ami egészséges, de nem este...

Habár gyümölcsöket, zöldségeket napi rendszerességgel érdemes fogyasztani, nem mindegy, hogy mikor, melyik napszakban tesszük ezt. Némelyik ugyanis puffadásra hajlamosíthat, vagy épp vízhajtó tulajdonságánál fogva teszi tönkre a nyugodt éjszakai pihenést. Aki érzékeny rá, gyümölcsöt, zöldséget a lefekvés előtti 3-4 órában már ne fogyasszon!

A természet patikája

A gyógynövényekből készült főzetek szintén segíthetnek az elalvásban. Természetes nyugtató, altató hatású a kamilla, a citromfű, a golgotavirág és a jázmin. Használatuk előtt azonban érdemes szakértő véleményét kérni.

+1 jó tanács

Akár elalvási nehézségről, akár gyakori éjszakai ébredésekről legyen szó, a pihenés hiánya hosszútávon az egész szervezetre kihat. Ha a táplálkozási szokások terén végrehajtott változások nem hoznak megoldást, érdemes szakemberhez fordulni az alvásprobléma kezelésével.

(Jó Alvás Központ)