kávé
#Táplálkozás

Érdekességek a kávéról

2016.04.18.
1 perces olvasási idő

A kávé 700-nál is több aromaanyagot tartalmaz, továbbá gazdag koffeinben. Manapság már rengeteg típusát lehet kapni a klasszikus szemestől, az instant változaton keresztül a kávépárnákig.

A kávécserjétől a népszerű italig

A kávécserje eredeti hazája feltehetően a mai Etiópia területén található. A kávé a 15. században indult, és a 16. századra Érdekességek a kávérólérkezett meg Európába az arabok közvetítésével. Akkoriban valódi luxuscikknek számított, csak az ipari forradalom idején vált elérhetővé a szegényebbek számára is, ma pedig a víz és a tea mellett a három legkedveltebb ital egyike.

A kávécserje az Egyenlítő mentén honos. A kávétermesztésnek régi kultúrája van Brazíliában, Mexikóban, Kolumbiában, Indonéziában, Vietnamban és Ugandában. A kávécserje termése vörös színű, és két magot tartalmaz, ezeket nevezzük kávébabnak. Annak érdekében, hogy a babszemeket körülvevő pergamenszerű burkot könnyen eltávolíthassák, a leszedett kávészemeket vagy a napon szárítják, hántolják és polírozzák (ez az ún. száraz eljárás), vagy nedves eljárás keretében beáztatják, megtisztítják a buroktól, majd szárítják és polírozzák.

A frissen leszüretelt nyers kávé zöld színű, a pörköléssel nyeri el barna színét és jellegzetes aromáját. Ezután kerül sor a pörkölt kávészemek megőrlésére. Általános szabály, hogy minél durvább a kávéőrlemény, annál tovább kell főzni, mivel nehezebben oldódnak ki belőle az aromák.

A modern kávé

A kávé több, mint 700 aromaanyagot tartalmaz, gazdag koffeinben. Ma már kaphatók koffeinmentes kávéfajták is azok számára, akik nem akarnak lemondani a kávéról, de nem szeretnének koffeint fogyasztani. A kíméletes feldolgozású kávéfajták kevesebb savat és pörkölés során keletkező egyéb anyagot tartalmaznak, mint a hagyományos feldolgozású kávék, így a gyomor számára kisebb megterhelést jelentenek.

Manapság egyre népszerűbbek a kávépárnák, illetve a kávékapszulák, ezekből kávégépekkel készíthetünk különféle kávékülönlegességeket. Nagyon fontos, hogy a kávégépeket rendszeresen tisztítsuk! A régi, kotyogós kávéfőzőket kezdik kiszorítani a modernebb kávéfőző alkalmatosságok. A kotyogós kávéfőzőkbe mindig durvára őrölt kávét tegyünk!

A legegyszerűbben az instant, vagyis azonnal oldódó kávé készíthető el, ezekkel nincs más dolgunk, mint a kávégranulátumot egy csészébe szórni és felönteni meleg vízzel vagy tejjel.

(B.M.)