Főoldal / TÁPLÁLKOZÁS / Tea vagy kávé: melyiket válaszd?
  2015-10-08

Tea vagy kávé: melyiket válaszd?

Felkelsz. Iszol egy lórúgásnyi kávét. Még mindig fáradt vagy. Lehet, hogy egy tea hatásosabb lett volna? Kutatások kimutatták, hogy mindkettőnek vannak előnyei, de cikkünkből megtudhatod, igazából melyik is a jobb számodra.

- hirdetések -

Ha szükséged van egy határozott lökésre...

Tudtad, hogy a testednek mindössze 10 percre van szüksége ahhoz, hogy reagáljon az elfogyasztott koffeinre? A koffein hatására olyan hormonok szabadulnak fel, amelyektől aktív leszel, nő a pulzusod és a vérnyomásod. A legismertebb koffeinforrás a kávé, pedig más módon, például teával is beviheted a szervezetedbe. De mi is valójában a különbség a tea és a kávé között? Két és fél deci teában körülbelül 14-61 mg koffein van, a kávéval ellentétben, amely ugyanilyen mennyiségben 95 mg koffeint tartalmaz.

A választásod: kávé

kávé

Ha egészséges szeretnél lenni...

Akik naponta 2-3 csésze kávét fogyasztanak, azoknál 30 százalékkal kisebb a kockázat a 2-es típusú diabétesz kialakulására, mint azoknál, akik nem isznak kávét. Az is bebizonyosodott, hogy azoknál a férfiaknál, akik legalább 3 csésze kávét isznak naponta, kevésbé valószínű a bőrrák kialakulása, mint azoknál, akik nem isznak ennyit.

A teának több egészségügyi előnyét is megfigyelhetjük, különösen a zöld teánál, amely kifejezetten javítja az immunrendszert, mert van benne egy EGCG nevű antioxidáns, amely feltölti a fehérvérsejteket, és megakadályozza a vírusok reaktiválódását.  Emellett katekinekben is gazdag, mely antioxidáns segít megelőzni a prosztatarákot.

A választásod: bármelyik

Ha szeretnél lefogyni...

Íme, egy jó hír: a kávé minimálisan ugyan, de csökkenti az étvágyadat, és ezáltal lehet, hogy könnyebben fogsz tudni a fogyókúrádhoz hozzákezdeni, vagy folytatni azt. Emellett a zöld tea napi fogyasztása 12 hét alatt szemmel láthatóan csökkentheti a derékbőségedet. Ennek oka a zöld tea EGCG és koffein tartalma. A zöld tea jóvoltából a zsírsejtjeid zsugorodni fognak, az izomsejtjeid viszont annál aktívabbak lesznek.

A választásod: tea

Ha izmokra akarsz szert tenni...

A tea talán jobban elősegíti a zsírégetést, ám abban az esetben, ha izmosodni szeretnél, a kávé nyeri a vetélkedőt. Azok, akik egy csésze kávét ittak edzés előtt, 9%-kal hosszabb távon tudtak sprintelni. Miért? Az az igazság, hogy a koffein jelentősen serkenti az izmokat.

A választásod: kávé

Ha szeretnéd javítani a hangulatodat...

Történtek olyan kutatások, illetve kísérletek, ahol az alanyokat becsapták, és koffeinmentes kávét kaptak koffeines helyett. Ennek ellenére minden egyes teszten úgy válaszoltak, illetve teljesítettek, mint hogyha koffeinnel itták volna a kávéjukat. Ebből is következik, hogy a kávétól már pszichésen is a teljesítményünk fokozásását várjuk. Azonban a tea is hatással van a hangulatodra. A jázmin és a levendula tea például nyugtat, csökkenti a pulzusszámot már attól is, ha csak megszagolod!

A választás ebben az esetben: tea

(Gy. P. F. - menshealth.com)