antioxidáns
#Betegségek

Mindent az antioxidánsokról!

2012.06.25.
3 perces olvasási idő

Lehet, kevesen tudják, de az oxidálás folyamata rengeteg betegséget okozhat. Ilyen például, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, vagy a kardiovaszkuláris (szív és érrendszeri) betegségek. Az agyunk különösen sebezhető pont ilyen szempontból. Az antioxidánsok azonban segíthetnek megóvni a testet azoktól a sejtektől, amelyek rákot és egyéb oxidációval járó betegségeket okozhatnak.

Sok bioételt előállító vállalat gyárt antioxidánsokat étrend kiegészítőként. Az emberek 30%-a már használt, vagy használ valamilyen antioxidánst szedhető formában. Bár hatékonyságát a kardiovaszkuláris betegségekkel szemben kimutatták, a szívbetegségek elleni hatékonysága sajnos nem igazolt.

A tudósok kimutatatták, hogy a gyümölcsökből és zöldségekből nyert antioxidánsok sokkal inkább hatásosabbak, mint a tablettás formában szedettek. Valószínűleg azért, mert tápanyagok bonyolult keveréke található meg minden zöldségben és gyümölcsben. Ezek együttes hatása pedig nagy valószínűséggel sokkal erőteljesebb, mint magában az antioxidánsé.

Mik a legjobb antioxidáns-források?

Az antioxidánsok természetes forrásai a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, gabonák, diók, magok. Ezért ajánlott ezekből az élelmiszerekből, megfelelő mennyiséget fogyasztani. Most pedig, pár konkrét példával fogunk szolgálni:

• Gyümölcsök: bogyós gyümölcsök, gránátalma, szőlő, narancs, szilva, ananász kivi és grapefruit
• Zöldségek: leveles kel, chili paprika, vöröskáposzta, paprikák, petrezselyem, articsóka, kelbimbó, spenót, citrom, gyömbér és cékla
• Száraz gyümölcsök: szárított kajszibarack, aszalt szilva
• Hüvelyesek: szójabab, disznóbab, fehérbab, zöldbab
• Diók és magvak: pekandió, dió, mogyoró, és napraforgó mag
• Gabonák: árpa, köles, zab, kukorica
• Fűszernövény: szegfűszeg, fahéj, oregano

Mely gyümölcsöknek van a legnagyobb antioxidáns-tartalmuk?

Az alacsony sűrűségű lipoprotein (fehérjét és lipideket tartalmazó összetett anyagok - LDL) koleszterin oxidálódik, ezáltal rendelkezésére állva a zsíroknak, hogy eltömítsék az artériákat. Az oxidáció az oka az artheroszklerózisnak (az artériák falának megvastagodásával, a lumen beszükülésével, majd elzáródásával járó megbetegedés), és a szívrohamoknak egyaránt.

Az antioxidáns étrend kiegészítőként való használata ugyan megakadályozta az LDL koleszterin oxidálódását, de az eredmények nem voltak túl bíztatóak. Sajnos, sokan úgy gondolták, hogy mivel a kardiovaszkuláris betegségektől véd, más bajuk nem lehet.

Mi az ORAC?

A Nemzetközi Szívegészségügyi szervezet nem ajánlja a tablettaként szedhető antioxidánsokat, addig, amíg elegendő információt nem szerzünk róla. Sokkal inkább, fogyasszanak zöldségeket, gyümölcsöt és tápláló ételeket, amelyek rostban és vitaminokban gazdagok.

Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium kifejlesztett egy skálát, amivel mérni tudjuk, a különböző gyümölcsök és ételek, antioxidáns-tartalmát. Ez a skála az Oxigén radikális abszorpció kapacitás (ORAC). Ezt használják ma már szerte a világon, különböző termékek, gyümölcsök és zöldségek összehasonlítására.

Íme, néhány gyümölcs ORAC értéke:

Gyümölcs ORAC egységek 100mg-banantioxidáns
Acai* 18500
Montmorency cseresznye 12800
Aszalt szilva 5700
Ribizli, Szeder, Áfonya 2830
Alma 2589

*Az Acai bogyó a brazíliai Amazonas őserdőben élő pálmafa bogyótermése. A legmagasabb ORAC azaz antioxidáns-értékkel bír, és emellett még számos más hasznos tápanyag található benne. Földünk tökéletes növénye, magába fogyasztani azonban nem túl jó érzés. Ezért édesített gyümölcslevét fogyasztják.

Viszont nem mindegy hogyan fogyasszuk a gyümölcsöket! Fontos a gyümölcs frissessége, az előkészítés vagy elkészítés módja is! Legyünk tudatosak és figyeljünk oda, mit és hogyan eszünk!

Az antioxidánsok megvédik testünk a különböző káros sejtektől, mielőtt azok bármilyen kárt is okoznának. Az antioxidánsok csökkentik a vérnyomást, csökkentik a szívbetegségek és a rák kialakulását és lassítják az öregedést.

Van néhány antioxidáns melyet testünk képes előállítani. Ilyen például a glutathion ezt az antioxidánst aminosavakból szintetizálja a szervezetünk.

A diétásoknak kedvezve néhány a legjobb antioxidáns források közül!

• Bogyók: a bogyók tele vannak rostokkal, vitaminokkal és gazdag forrásai az antioxidánsoknak. Ráadásul a kökény, a málna és a szeder olyan anyagokat is tartalmaznak, amik nagyban csökkentik a rák és a szívbetegségek kialakulását.
• Brokkoli: a hasonló zöldségek, mint például a karfiol, káposzta, kelbimbó és természetesen a karfiol is tartalmaz olyan összetevőket, amelyek csökkentik a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ráadásul az ezekben a zöldségekben lévő antioxidánsok segítenek az olyan speciális ösztrogén-termelő helyeken is harcolni a rákkal, mint a mell vagy a prosztata.
• Paradicsom: A paradicsom likopint tartalmaz és a karotinoidok családjába tartozik. Pontosan emiatt közismert a prosztatarák megelőzési hatása. De tartalmaz még glutathiont is, amely természetesen lendíti fel immunrendszerünket.
• Fokhagyma: a fokhagyma csökkenti a koleszterin-szintet, a vérnyomást, miközben azokkal a sejtekkel is felveszi a harcot, amelyek a rák kialakulásáért felelősek. Aki rendszeresen fokhagymát eszik, közismert, hogy kisebb rá az esélye, hogy rákot kapjon.
• Spenót: a spenótban lévő antioxidáns lutein csökkenti a hályog és az izom rendellenségeinek a kialakulását, és javítja a szem egészségét.
• Tea: a tea szintén antioxidánsokat tartalmaz, amelyek csökkentik a rákos megbetegedések, a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázatát.

(Cs. B.)

Kapcsolódó címkék

daganat