rák
#Táplálkozás

Szuperkaják a rák megelőzésére

2016.02.27.
2 perces olvasási idő

A fitonutriensek olyan növényi anyagok, melyek fogyasztása nagymértékben segíti a rák, és egyéb (szív- és érrendszeri) betegségek kialakulásának megelőzését. Vajon mely ételekben találhatóak meg nagy mennyiségben?

Feltűnő színt és gyakran különleges ízt kölcsönöznek a legkülönfélébb gyümölcsöknek és zöldségeknek – ezek a fitonutriensek, más néven fitokemikáliák. De nemcsak eme külsőségekért kedveljük őket, hanem azért is, mert szervezetünkben jótékony hatást fejtenek ki nap mint nap.

Daganatos megbetegedések és a táplálkozás összefüggéseit kutató vizsgálatok alapján az egyik legjobb megelőzési módszernek a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend bizonyult. Közöttük pedig van néhány olyan "aduász" is, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak kedvező élettani hatású fitonutrienseket, ezért érdemes őket meglehetősen gyakran fogyasztani.

Mely ételek méltóak a szuperkaja elnevezésre?

A brokkoli

Minden keresztesvirágú növény – így a karfiol, a káposzta, és a kelbimbó – tartalmaz a daganatok kialakulását gátló anyagokat, azonban a brokkoliban nagy mennyiségben megtalálható szulforafán kifejezetten hatékonyan segíti a szervezet védő hatású enzimjeinek működését, a rákkeltő anyagok eltávolítását, illetve szerepük lehet a tumor őssejtek ártalmatlanításában is.

  • Segít megelőzni: mell-, máj-, tüdő-, bőr-, prosztata-, gyomor-, hólyagrákot.
  • Javaslat: minél több brokkolit fogyasztasz, annál jobb! Párolhatod, levest készíthetsz belőle, rászórhatod a pizza tetejére és salátába is belekeverheted.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsökben rengeteg egészségvédő összetevő található. Legfontosabb képviselőik az áfonya, a piros és fekete ribizli, a szeder, a málna és az eper.

Jelentős mennyiségben tartalmaznak antocianint, ami lassítja a daganatos sejtek növekedését, és segít megakadályozni, hogy új vérerek hálózzák be – és táplálják – a kialakuló tumort. Antocianinok a lilahagymában, a vöröskáposztában, a céklában, a padlizsánban és a retekben is megtalálhatóak.

  • Segít megelőzni: vastagbél-, nyelőcső-, száj-, bőrrákot.
  • Javaslat: naponta fél csésze bogyós gyümölcs már kifejezetten jótékony hatással bír.

Paradicsom

A Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény Európában csak a 16. sz. végétől ismert, ma azonban annál népszerűbb. Piros színét a likopin, a karotinoidok csoportjába tartozó anyag adja. Hőre nem érzékeny, sőt, a hővel kezelt paradicsomban lévő likopin a szervezet számára jobban hasznosítható. Bizonyított, hogy a likopin akadályozza a méhnyálkahártyában lévő tumor növekedését.

  • Segít megelőzni: méhnyálkahártya-, gyomor-, prosztata-, tüdőrákot.
  • Javaslat: olaszosan tésztaszószt készíthetsz belőle vagy paradicsomlevest, töltött paprikát, lasagne-t.

Dió

A dióban jelen lévő fitoszterolok (koleszterin jellegű növényi molekulák) a mellrák sejtjeinek ösztrogén-receptorait blokkolva valószínűleg lassítják a tumor növekedését. Az olajos magvaknak más jótékony hatásai is ismeretesek, mindenképp érdemes őket beiktatni az étrendbe.

  • Segít megelőzni: mell- és prosztatarákot.
  • Javaslat: már kb. 30g dió (mandula, mogyoró, pisztácia) fogyasztása kedvező hatással bír.

A fokhagyma

A fokhagymában található fitokemikáliák képesek leállítani a rákkeltő nitrózaminok keletkezését a gyomorban és a belekben, amit a nitrátok (tartósítószerként gyakran használt vegyületek) bevitele okoz. Kutatások bizonyították, hogy a sok fokhagymát fogyasztó nők körében jóval kisebb volt a vastagbélrák kialakulásának gyakorisága.

  • Segít megelőzni: mell-, vastagbél-, nyelőcső-, gyomorrákot.
  • Javaslat: a fokhagymát apróra vágva vagy szétnyomva lehet különböző szószokba, kenyérre, krémekbe tenni.

A bab

A hüvelyesek - mint a bab, lencse, borsó, csicseriborsó - magas rosttartalmúak, és segíthetik a vastagbélrák kialakulásának megelőzését, mivel fogyasztása után a belekben a baktériumok által termelt vajsav koncentrációja megnő, akadályozva a tumorok kialakulását.

  • Segít megelőzni: mell-, és vastagbélrákot.
  • Javaslat: hetente többször érdemes hüvelyeseket fogyasztani, akár salátákban, főzelékkel, levesben stb.

(M.N. - shine.yahoo.com)