dohányzás
#Táplálkozás

Dohányos étrend

2010.08.08.
1 perces olvasási idő

Sok mozgás, kevés zsiradék, rengeteg rostokban gazdag gyümölcs és zöldség. Talán a legfontosabb alapanyagai a volt dohányosok étrendjének. Sokan azonban félnek a leszokástól – a ma már közhellyé lett - „elhízol, ha leszoksz” tévhit miatt. Igen, ugyanis ez egy tévhit.

A dohányosoknak sokkal több vitaminra van szükségünk, mint a káros szenvedély nélkül élő társaiknak. A legfontosabbak az A-, C- és E-vitaminok, melyeket legjobb természetes úton, például zöldség, gyümölcs formájában magunkhoz venni.

Mindegyik vitaminnak más-más szerepe van, mindegyik mást véd vagy biztosít. Ezért nem szabad csak az egyiket vagy csak a másikat „enni”, mindegyikből egyformán kell, hogy fogyasszunk. Ha nincs más a dobozos készítmények is megteszik, de ízük és hatásuk messze elmarad a természetes anyagokétól.

Az E-vitamin éltető hatása

Az E-vitamin sejtvédő hatása közismert. A káros anyagoktól és az egyéb sejtroncsoló vegyületektől védi meg a sejtet. A növényi olajok különösen gazdagok E-vitaminban, de rengeteg E-vitamin található a teljes kiőrlésű rozskészítményekben és a zöldségekben is, bár azok a zöldségek, amelyek E-vitamint tartalmaznak, általában az első sorban járnak a nem kívánatos élelmiszerek között. Ugyanis a dohányosok kevés százaléka szereti a kelkáposzta-főzeléket, vagy éppen a spenótot.

Próbáljuk mellőzni étrendünkből a béta-karotint. Ugyanis ez a szerves vegyület elősegíti a tüdőrák kialakulását. A szervezetünk épp elég béta-karotinhoz jut a zöldségek révén, felesleges ilyen tartalmú italokkal és egyéb készítményekkel tömnünk magunkat.

Teljes félreértés csupán

Tipikus probléma az elhízástól való félelem. Ez azonban tévhit. Igaz, hogy a cigi lerakása után jelentkezni fog pár kiló, de ez heteken belül visszaáll a normálisra. Azonban ezt is csökkenthetjük, ha az utolsó szál után legalább 30 percet sétálunk vagy biciklizünk naponta. De egyéb tevékenységet is végezhetünk, lényeg hogy mozogjunk.

Tuti tippek

Miután megtörtént a nikotinstop, próbálj meg kevésbé zsíros ételeket enni. Növeld a jóllakottságérzetet, egyél több rozskészítményt, zöldséget, gyümölcsöt.

Ne félj attól, hogy el fogsz hízni. Még ha rajtad is marad pár kiló, hidd el, sokkal könnyebb egy-két kiló plusszal élni, mint dohányosként. Érzékszerveid újra kifinomulnak, miután már nem lesz a kezedben cigi, sokkal jobban érzed majd az ízeket, jobban érzed majd a szagokat és végül, de nem utolsósorban te magad is sokkal jobb bőrben leszel.

(Cs.B.)