dohányzás
#Drog, cigi, alkohol

A cigaretta hatalma

2010.06.13.
2 perces olvasási idő

Hogy miért olyan hatalmas ellenség a cigaretta? Ha érdekel, és foglalkozol a következményekkel, megismered a hatását, az segíteni fog a leszokásban! A tudás hatalom!

Tudtad, hogy a dohányfogyasztás épp olyan függőséget okoz, mint a heroin, a kokain vagy a gyógyszerfogyasztás? Erre a tényre már 1988-ban Dr. Everett Koop, hajóorvos felhívta a figyelmet, de véleményét akkor figyelmen kívül hagyták!

Véleménye szerint a dohány kábítószernek minősül, mivel:
• Irányítja a felhasználó viselkedését.
• Kényszerítő használathoz vezet a fogyasztása.
• Éberség érzetét kelti, ami megerősíti a felhasználási kényszert.
• Növekvő adagokat igényel.
• Úgynevezett elvonás szindrómát kelt, ami miatt gyakran visszaesnek a fogyasztók.

Szerencsére manapság egyre fontosabbá válik a dohányzásról leszoktató technikák fejlesztése. Az egészségügyi szakemberek szerint a különböző módszerek és azok kombinációjának alkalmazása előtt mindenképp meg kell ismerni ellenfelünket!

A dohányban található addiktív, azaz függőséget okozó anyag a nikotin. Ennek a vegyszernek az összetevői nem csak a dohányban, hanem a burgonyában és a paradicsomban is előfordulnak, de nem olyan összetételben, mint a nikotin esetében. A nikotin maga annyira mérgező, hogy rovarirtóként is alkalmazzák. A nikotin a tüdőn keresztül jut be a véráramba, onnan kihat az agyra és a többi szervre. Ez termeli a kellemes érzéseket, csökkenti a feszültséget, segít a koncentrálásban, de ugyanígy szűkíti az ütőereidet, felemeli a vérnyomásodat és kihat a hormonjaidra is.

Most valószínűleg eltűnődsz azon, hogy akkor a dohányzás leszokást segítő termékek miért tartalmaznak nikotint? A válasz egyszerű! Ezekből a segédeszközökből ugyanis hiányzik az a több száz, másik káros anyag, ami szintén mérgezi a szervezeted. Például a kátrány, arzén, szénmonoxid, formaldehid. A nikotint csak azért alkalmazzák, hogy a testedet ne érje sokkhatásként a hirtelen megvonás.

A tények mellett tudnod kell, hogy a dohányfüggőség többféle orvosi beavatkozással is gyógyítható. Elsősorban az orvossal való együttműködés növeli leginkább az esélyeidet a leszokásra. Ma már működik telefon-tanácsadás, vagy csoportos foglalkozásokon is részt lehet venni. Az orvos segít neked abban, hogy áttekintsd, milyen előnyei vannak, ha felhagysz a dohányzással, segít beállítani egy ütemtervet, amely alapján fokozatosan kell a nikotinbevitelt csökkentened, önsegítő anyagokat ad, vagy gyógyszerkezelést is előírhat.

De manapság már nem csak arra kell odafigyelni, hogy a cigaretta utáni vágyat leküzdjük, hanem a miatta kialakult és berögzült viselkedési szokásokat is mellőzni tudd! Például dolgozhatsz olyan terapeutával, aki segít az ellazulásban, és családi- viselkedésterápiát is ad. Csatlakozhatsz anonim anti-nikotin csoportokhoz is. Számtalan ilyen irányultságú társalgó van már az interneten, vagy telefonon is kérhetsz segítséget, ahol szintén már leszokott dohányosoktól kaphatsz tanácsokat és megértést!

Emellett léteznek más alternatív módszerek is. Például hipnózis, akupresszúra, elektromos terápia vagy lézersugár terápia. De érdemes ezekkel vigyázni, egyrészt mert nem mutatták még ki hasznosságukat, valamint egyes termékek veszélyesek is lehetnek, ezért csak orvosilag bevizsgált készítményeket alkalmazzunk!

A nikotin bizonyítottan egy erőteljes függőséget okozó anyag, akárcsak a drogok, vagy az alkohol. A leszokás itt is kemény feladat, de minden segítség, amire szükséged lehet, ott vannak előtted, csak merd kérni!

(Forrás: Fókuszban a Nő)