cigaretta
#Drog, cigi, alkohol

Mit okozhat napi néhány szál cigi elszívása?

2021.11.12.
2 perces olvasási idő

Nem kell erős dohányosnak lenni ahhoz, hogy részesülj a dohányzás káros hatásaiból. Egy szál cigaretta is roncsolja a tested - cikkünkből ez is kiderül.

Növekvő terhelés

Egy erről szóló tanulmány szerint már egyetlen cigaretta elszívása 25%-kal fokozta az artériák merevségét a 18-30 évesek körében. Ha az artériák merevek, feszesek, akkor megnő az erek ellenállása, így a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy eljuttassa a vért a szervezet minden pontjára. Vagyis minél merevebbek a vérerek, annál jobban nő a szívbetegség vagy az infarktus kockázata.

A kutatás, mely során a fiatalokat terheléses vizsgálatoknak vetették alá, arra az eredményre jutott, hogy napi néhány cigaretta elszívása is veszélybe sodorja az artériák egészségét.

Az artériák merevségének vizsgálata

A tanulmányban olyan fiatalokat vizsgáltak, akik naponta 5-6 szál cigarettát szívnak el, és eredményeiket a nemdohányzók eredményeivel hasonlították össze.

Az átlagéletkor 21 év volt. Az artériák merevségét több helyen mérték: a radiális artériában (a csuklón); a carotis artériában (a nyakon), és a femorális artériában (a lágyéknál); mind nyugalmi állapotban, mind pedig mozgás után. Az artériák merevségének meghatározására egy új, de megbízható módszert használtak.

Az első vizsgálat a dohányzók és a nem dohányzók alapállapotú arteriális merevségének meghatározását célozta, ezért a dohányosokat megkérték, hogy a teszt előtti 12 órában már ne gyújtsanak rá. A mérések után a dohányosoknak el kellett szívniuk egy cigarettát, majd vissza kellett térniük, hogy megismételjék rajtuk a vizsgálatot. A következő alkalommal a dohányosok csoportját arra kérték, hogy rágjanak el egy nikotinos rágógumit, mielőtt elvégzik a terheléses tesztet.

Függőség

Sok fiatal hal meg a világon idő előtt a dohányzás okozta betegségek miatt. És azt is tudjuk, hogy a tinédzsereknek kb. a 90%-a a napi néhány szál elszívása után egy egész életen át a dohányzás rabjává válik.

A dohányzás hozzájárul ahhoz, hogy az artériákban plakkok képződjenek, megnöveli a vérrögök képződésének kockázatát, csökkenti a vér oxigénszintjét, növeli a vérnyomást, és leterheli az egyébként igen teherbíró szívet. Nem hiába mondják, hogy már 1 szál cigi is káros az egészségre.

Eredmények

A kanadai kutatók eredményei azt mutatják, hogy fizikai munkavégzés után a nem-dohányzók arteriális merevsége 3,6%-kal csökkent. Ezzel szemben a dohányzóké nem hogy nem csökkent, de 2,2%-kal nőtt is. A nikotinos rágógumi után ez a szám 12,6%-kal emelkedett, egy szál cigaretta elszívása után pedig 24,5%-kal nőtt!

Érdekes módon a nyugalmi állapotban elvégzett mérésekben a dohányzók és nem-dohányzók adatai között nem volt különbség. Ez azt mutatja, hogy még az egyébként teljesen egészséges fiatalok érrendszerét is komolyan megterheli már néhány szál cigaretta is, és ez a fizikai munkavégzés közben mutatkozik meg igazán.

Felmerül a kérdés, ki szeretné, hogy már tizenévesen nehézsége támadjon pár lépcső megmászásakor, vagy akkor, amikor az utolsó pillanatban rohan a busz után?

(KamaszPanasz - M. N.)