alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Mit tegyek, ha a barátom totál leitta magát?

2023.11.11.
2 perces olvasási idő

Talán már te is kerültél olyan szituációba, hogy a buliban az egyik barátod annyira lerészegedett, hogy hányt, és már állni sem bírt. De vajon mi a teendő egy ilyen kellemetlen helyzetben?

Te mit tennél? Hagynád a földön feküdni? Leültetnéd egy székre? Vizet itatnál vele? Vagy etetnél vele valamit? Esetleg kivinnéd a friss levegőre? Vagy otthagynád magára?

Mit tegyél, mit ne?

Az első és legfontosabb dolog, hogy soha ne hagyd magára, ha túl sokat ivott, hiszen szüksége lesz a segítségedre.

Az, hogy pontosan mit kell tenned hasonló szituációban, több dologtól függ. Függ attól, hogy mennyit ivott a barátod, attól, hogy hol vagy, hogy az alkohol mellett használt-e valamilyen kábítószert, s attól, hogy te mennyire vagy ittas állapotban.

Az a legjobb, ha a baráti társaságotokban van olyan ember, aki teljesen józan, így ő pontosan fel tudja mérni a helyzet súlyát, és segítséget tud hívni.

Mindenféleképp meg kell akadályozni, hogy részeg barátod még több alkoholt igyon. Fontos, hogy egy csendes helyen ültesd le, ahol kényelmesen tud pihenni.

Mivel az ittas emberek reflexei és koordinációs képességei jelentős mértékben romlanak, ezért a járkáltatás nem túl jó ötlet. Ha látod, hogy barátodat rázza a hideg, ne hagyd kihűlni, adj rá meleg ruhát (a magas alkoholszint következtében ugyanis nő a hőleadás).

Ha tudod, feltétlenül itasd vízzel, nehogy kiszáradjon. Az alkoholizálás egyik mellékhatása a kiszáradás, mivel az alkohol vizelethajtó anyag. Jóllehet, nem a vízzel való itatástól fog kijózanodni a barátod, azonban a módszer sokat segíthet abban, hogy másnap jobban érezze magát. (Kávét ne itass vele, mert a kávé is kiszáradást okozhat, s irritálhatja a gyomrot.)

Ha a haverod annyira részeg, hogy már a lábán sem bír állni, s lefekszik valahová, gondoskodj arról, hogy az oldalára feküdjön. Ez azért fontos, hogy ha netalántán hányni fog, a hányadék kijöjjön a szájából, mert ellenkező esetben meg is fulladhat.

Amikor illuminált állapotban lévő barátod ki akar menni a mosdóba, mindenféleképp tarts vele. Ez azért fontos, mert a mosdók általában hűvösek, és nedvesek, ami egyáltalán nem jelent biztonságos környezetet egy ingatag személynek.

Ha a barátod netalántán elaludna valahol, fontos, hogy mellette maradj, hogy ellenőrizni tudd, folyamatosan lélegzik-e. Ha elvesztette eszméletét, azonnal hívj orvosi segítséget. A nagy mennyiségű alkoholbevitel olyan mértékben letompíthatja a légzés, a szívverés és a nyelési reflex szabályozásáért felelős idegeket, hogy az ittas személy akár meg is halhat.

Azonnal hívj orvost, ha a következő tünetek valamelyikét észleled részeg barátodnál

  • túlzottan hideg, vagy túlzottan meleg a teste,
  • légzési zavarai vannak,
  • elájul

Sokan nem mernek orvosi segítséget hívni, s emiatt inkább egyedül hagyják barátjukat, vagy szólnak egy másik barátjuknak, hátha ő tud segíteni. Ez azonban nagyon veszélyes, sőt életveszélyes is lehet a részeg személyre nézve.

(KamaszPanasz - B. M.)