alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Alkohol elsősegélyt tanítanának a kamaszoknak az iskolákban

2010.09.19.
1 perces olvasási idő

Egyelőre csak Nagy –Britanniában,ahol egy felmérés szerint a 14-16 évesek mintegy harmada minden hétvégén fogyaszt alkoholt. Éppen ezért fontos, hogy a tinik megtanulják, hogyan részesítsék elsősegélyben veszélyesen részeg barátaikat – állítja a Brit vöröskereszt.

Felmérésük szerint, melyben 2500, 11 és 16 év közötti fiatalokat kérdeztek, a fiatalok 10 százaléka maradt már egyedül rosszul lévő, sérült vagy eszméletlen részeg barátjával, és 14 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy volt már alkohollal kapcsolatos vészhelyzetben.


A Vöröskereszt támogatni kívánja a tinik körében történő, széles körű, elsősegélynyújtó ismereteket, miközben természetesen a fő cél az alkohol veszélyeinek és hatásainak központba állítása lenne.
A kezdeményezés azért is fontos, mert a felmérésben résztvevő fiatalok 23 százaléka vallotta, hogy volt már részeg, és minden harmadik 14-16 éves tini a hétvégén fogyasztja a legtöbb alkoholt. Az alkohollal kapcsolatos vészhelyzetben lévők túlnyomó többsége elmondása szerint bepánikolt, és fogalma se volt arról, mit kellene tennie. Emellett aggódtak amiatt is, hogy barátjuk megfullad hányás közben, vagy az eszméletlen részeg soha többé nem ébred fel.

Mindez rávilágít arra, mennyire fontos, hogy a fiatalok megtanulják (függetlenül attól, hogy fogyasztanak-e alkoholt vagy sem), hogyan kell kezelni egy ilyen jellegű válsághelyzetet, milyen testhelyzetbe kell tenni a beteget, hogy elkerüljük a hányadéktól való fulladást, és hogyan kell újraéleszteni.

Emellett tisztában kell lenniük az alkohollal való visszaélés veszélyeivel is, illetve azokkal az apró trükkökkel, melyek segítenek biztonságban tartani magukat és barátaikat abban az esetben, ha mégis alkoholt fogyasztanak.

Már össze is állították az iskolák számára felajánlott tantervet, melyből az alkohollal kapcsolatos tudnivalók mellett a kamaszok az asztmás betegek ellátását és egyéb, alapfokú elsősegélynyújtási ismereteket is elsajátíthatják.

A magyar kamaszok italfogyasztási szokásait figyelembe véve, talán nálunk is jól jönne hasonló kezdeményezés.

(CS.K.; Forrás:BBC)