alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Alkohol: tények és tévhitek

2023.03.07.
2 perces olvasási idő

Úgy gondolod, hogy mindent tudsz az alkoholról? Mi éppen azon vagyunk, hogy leleplezzünk néhány számodra is érdekes városi legendát.

Mindenki iszik

Nem igaz. Habár a tinik harmincegy százaléka mondta azt, hogy fogyasztott alkoholt az elmúlt egy hónapban, attól még mindig marad hatvankilenc százalék, aki nem. Ha úgy döntesz, hogy nem próbálod ki, biztosan nem vagy egyedül.

Az alkohol energiát ad

Ez az állítás hamis. Az alkohol tulajdonképpen elálmosít. Lelassítja a motoros működést, ami a gondolkodást, a beszédet, a mozgást és a reakciókat szabályozza.

„Sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör.”

Ez egy régi városi legenda annak megmagyarázására, hogy miért lesznek rosszul az emberek, amikor isznak - de az állítás nem igaz. A véred alkoholtartalma (véralkoholszint) az, ami meghatározza, hogy mennyire vagy részeg. Nem számít, hogy mit mi után iszol, az ital, az ital marad, és ha kevered az italokat, rosszul leszel.

Gyorsan kijózanodhatsz, ha kell

Ha azt gondolod, hogy egy zuhany, vagy tíz csésze kávé, esetleg egy csomó kenyér segíthet abban, hogy kijózanodj, gondold át mégegyszer. Az egyetlen dolog, amire szüksége van a testednek ilyenkor, az idő. Minden második ital után, a testsúlytól függően körülbelül három órát vesz igénybe, míg az alkohol kiürül a szervezetből.

Aki ivott, óvatosabban vezet

Dehogyis! Az ivás és vezetés együtt hihetetlenül veszélyes. Nem véletlenül tiltja a törvény is. Minden évben sok kiskorú hal meg alkoholfogyasztás következtében, és még több halálesetet okoznak az alkoholfogyasztás következtében bekövetkező balesetek. Egy statisztika szerint az alkohol negyvenegy százalékban felelős a halálos karambolokért. Lehet, hogy valaki azt gondolja, hogy ura a helyzetnek, de az alkohol csökkenti a reakcióidőt, amitől az autóvezetés, a lehető legrosszabb döntéssé válik, amit egy ittas ember hozhat, még akkor is, ha csak pár pohárral fogyasztott.

Minden részeg ugyanúgy viselkedik

részeg fiúNem. Sok tényezőtő függ a test reakciója az alkoholra, beleértve a testsúlyt, a kort, a nemet, a hormonokat, a genetikát, és a fogyasztott ételek és alkohol mennyiségét. És a listát csak még tovább folytathatnánk. Egy ember reakciói nagyban különbözhetnek egy másikétól. Nem tudod előre kiszámítani, hogyan hat rád az alkohol.

Az alkoholtól jobb lesz a szex

Igazság: Megint téves hiedelembe futottál. Az alkoholtól egyes emberek kevésbé érzik magukat feszéylezve, de a valóság az, hogy az alkohol valójában megakadályozza a fiúkat az erekciójuk elérésében vagy megtartásban, és a lányok szexuális motivációit is csökkentheti. Még fontosabb, hogy az alkohol befolyásolhatja a döntéshozó képességedet is. Lehet, hogy veszélyes helyzetbe kerülsz, mert azt gondolod, hogy készen állsz a szexre, amikor még nem is, vagy elfelejtesz óvszert használni, ami terhességet és/vagy szexuális úton terjedő fertőzést is jelenthet.

Ha túl sokat iszol, a legrosszabb dolog, ami megeshet, hogy felkavarodik a gyomrod

Semmi esetre sem. Ha túl sok alkoholt fogyasztottál, az alkoholmérgezéshez vezethet, ami akár halálos kimenetelű is lehet. A túlzott alkoholfogyasztás hányást is okozhat. Részegen és eszméletlenül, félrenyelhető a hányadék, ami asphyxiát, vagyis oxigénhiányos állapotot okozhat. A hosszú távú és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás függőséghez vezethet (alkoholizmus), és akár szívinfarktust vagy strokeot is okozhat.

Az alkohol nem árt a testnek

Ismét egy helytelen állítás. A nagy mennyiségű alkohol megterhelő a test számára, zavart alvást, hányingert, hányást okoz, és borzasztó másnaposságot. A nagyon nagy mennyiségű ivás gátolhatja a légzést szabályozó idegsejtek információinak továbbítását (ez halálos kimenetelű is lehet).

A barátaim furcsának gondolják majd, ha nem iszom

A barátok, azok barátok, bármi történjék is, és nem fogják feladni a kapcsolatotokat egy olyan butaságért, mint egy pohár sör. Azt se feledd, hogy az emberek általában túlságosan a saját dolgaikra koncentrálnak, nem is veszik észre, hogy a többiek mit vagy mit nem csinálnak.

A szüleim is isznak, akkor miért olyan nagy dolog, ha én is?

Valójában, tudományosan bizonyított, hogy igenis nagy dolog. Egy új kutatás szerint azok a tinik, akik isznak és drogoznak, nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint azt korábban gondolták. A kutatás azt feltételezi, hogy az agy nem fejlődik ki teljesen huszonnégy éves korig. A drogok és az alkohol használatának ebben a fontos időszakban hosszú távon negatív hatással lehetnek az olyan agyi funkciókra, mint a memória.

(KamaszPanasz - Sz. D. L., checkyourself.com)