alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Alkohol dilemmák

2023.10.31.
1 perces olvasási idő

Mikor igyunk? Hol van a határ? Rendszeresen vagy sem? Mielőtt ezeket a kérdéseket megválaszolnánk, és az egészséges, illetve egészségtelen alkoholfogyasztás részleteibe merülnénk, bölcsebb először az alkoholhasználat pszichológiai tényezőit megvizsgálni.

Az alkohol mértékkel, alkalomszerűen kellemes lehet, de helytelenül használva problémákhoz is vezethet. Gondolkodtál már azon, hogy miért akarsz alkoholt inni? Arra használod, hogy jól érezd magad? Szükségesnek találod, hogy igyál, hogy jól érezd magad bizonyos szituációkban? Vagy nyomást érzel arra, hogy alkoholt fogyassz?

Tartsd be a szabályokat

Azzal kapcsolatban, hogy melyik viselkedés a biztonságosabb, a legtöbb egészségügyi szakember egyet értene abban, hogy alkalomadtán egy pohár ital a skála egészségesebb részére esik, míg a nagy mennyiségű italfogyasztás, még ha rendszertelenül is, de a kevésbé egészséges és természetesen kockázatosabb magatartáshoz tartozik. A nagyobb kockázatú ivászat férfiaknál egyszerre öt vagy több ital, míg nőknél négy, vagy több pohár elfogyasztásával határozható meg (általában a nők nagyobb véralkoholszintet gyorsabban érnek el).

Habár a mértéktartó ivással nem teszed ki magad egészségügyi problémának, nem minden fajta alkoholos ital szolgál a kutatásokban szereplő egészségügyi előnyökkel (napi egy pohár jó minőségű bor például a kutatások szerint egészséges - természetesen nem a fejlődő szervezet számára!).

Életveszélyes kockázatok

A túlzott alkoholfogyasztás megerőltető a testnek, mivel a máj csak bizonyos mennyiségű alkoholt képes feldolgozni óránként. A hosszú ideig tartó, túlzott alkoholfogyasztás hasnyálmirigy gyulladáshoz, különböző daganatokhoz, májcirrózishoz, magas vérnyomáshoz, szívelégtelenséghez és más betegségekhez vezethet. Még az egyszeri alkalommal történő túlzott alkoholfogyasztás is káros lehet az egészségre, vagy akár életveszélyessé is válhat. Például, az alkohol okozta részegség megkettőzi a szívritmuszavarok kockázatát, különösen a pitvarfibrillációt, ami szívelégtelenséghez és azonnali halálhoz vezethet, még azoknál is, akiknek egyébként egészséges szívük van.

Csakugyan, a hirtelen bekövetkező, szív- és érrendszerhez kapcsolódó halál oka a fiatal férfiak egynegyedénél a túlzott alkoholfogyasztás. Azt is tartsd észben, hogy más lehetséges negatív következményei is lehetnek annak, ha egyszerre sokat iszol (pl. törvénysértés, sérülések, védekezés nélküli szex, stb.). Ha valamilyen aggodalmad támad az alkoholfogyasztási szokásaiddal kapcsolatban fordulj szakértőhöz, vagy keresd fel személyesen a háziorvosodat, esetleg beszélj róla egy baráttal vagy egy másik emberrel, akiben megbízol.

Az alkoholfogyasztás kizárólag rajtad múlik, de gyakran érdemes meggondolni, hogy miért döntesz amellett, hogy iszol.

(KamaszPanasz - Sz.D.L. Forrás: goaskalice)