óvszer
#Vágyak

Védekezés nélkül: nagy rizikó egy kis élvezetért?

2023.03.13.
2 perces olvasási idő

Ne aggódj, majd időben kihúzom! Semmit nem fogsz érezni, ha óvszert használok! Jaj, ugyan már! A kondom csak a puhányoknak való! - És a kifogásoknak se szeri, se száma. Naphosszat folytathatnánk a felsorolását. Talán a legmerészebb változat az utolsó sor, ott egyértelműen kimondja, hogy semmivel sem akar védekezni!

Szerencsére a legtöbb embernek ilyen eszébe sem jut, viszont van, aki kifogás nélkül is óvszer nélkül szexel. Ez a meggondolatlan cselekvés súlyos következményekkel járhat! Egy őszinte vallomás a védekezés nélküli szexről:

„A kockázat, amit soha többé nem vállalok”

Szexeltem már azelőtt a bizonyos délután előtt többször is, de mindig védekeztünk! Viszont a születésnapom délutánján úgy döntöttem, hogy óvszer nélkül szexelek! Akkor úgy gondoltam, hogy ez egy jó ötlet, és mivel a barátaimtól hallottam, hogy a fiúk sokkal jobbak óvszer nélkül, egyből bele is mentem! Így azt mondtam a barátomnak, ne használjon kondomot! Ő szkeptikus volt, de végülis nem vette fel!

Amikor végeztünk, úgy gondoltam, minden oké, időben kivette. De pár másodperccel később azt mondta, hogy lehet, hogy mégsem időben húzta ki. Ekkor ordítani akartam vele, de nem tehettem meg, hiszen én „erőszakoskodtam”. Csalódottságot éreztem, de nem hibáztathattam senki mást, csak magamat! Gyorsan cselekednem kellett!

Amikor legutóbb találkoztam a doktorommal, mondtam neki, hogy szexelek, így szerencsére felírt egy sürgősségi fogamzásgátlót! Így a születésnapi pénzemet arra használtam, hogy vegyek egy sürgősségi fogamzásgátlót! Mondhatni szép! A barátom felajánlotta, hogy odaadja a fogamzásgátlóhoz szükséges pénz felét, de én ezt elutasítottam. Mikor én ahhoz ragaszkodtam, hogy ne használjunk óvszert, a teljes felelősséget vállaltam!

Amíg a gyógyszertárhoz mentem, azt gondoltam, bárcsak itt lenne a barátom, de sajnos neki dolgoznia kellett. A séta hosszabb volt, mint gondoltam, így kérdések merültek fel bennem: Miért nem használtunk kondomot? Mi van, ha túl késő? Lehet, hogy terhes vagyok?

Szerencsére nem lettem terhes, és egyetlen nemi betegséget sem kaptam el. Azóta bármikor szexelünk a barátommal, mindig nagyon körültekintőek vagyunk. Megtanultuk a leckét! Rájöttem, hogy a kondom nélküli szex nem ér annyit, hogy utána napokat és heteket izguljak végig, vajon terhes vagyok-e, vagy elkaptam-e egy betegséget? Én jól érzem magam és a barátom is, de akkor érezzük a legjobban magunkat, ha tudjuk, védekezünk a szexuális egészségünk érdekében!

„Majd kihúzom” = terhesség és nemi betegség

Majd kihúzom – de ez nem egyszerű dolog. Ráadásul ilyenkor is fennáll a terhesség kockázata. Hogy miért? Mert már az előváladékban is lehet ondó, ha pedig az valahogy a vagina közelébe kerül, teherbe eshet a lány. Arról már nem is beszélve, hogy így bármikor elkaphatsz valamilyen szexuális úton terjedő fertőzést. Mindent egybevetve, a megszakított közösülés nem a legbiztonságosabb módja a szexnek.

Mit csináljak, ha már belementem egy ilyen helyzetbe?

Keresd fel a nőgyógyászodat, vagy egy tiniambulanciát, amely az ország számos pontján fellelhető. Itt kaphatsz esemény utáni tablettát, természetesen pénzért, ha nincs elég pénzed, mindenképp kérj segítséget a szüleidtől.

A nemi betegség nem vicc

Bár minden információ fellelhető legálisan az interneten, a fiatalok többsége mégis alig tud valamit a szexuális úton terjedő betegségekről (STD). Azt szinte mindenki, tudja, hogy terhesek lehetnek, ha nem védekeznek, de az STD-kről szó sem esik. Pedig, ha védelem nélkül szexelsz, nagy kockázatnak vagy kitéve! Bármilyen vírust elkaphatsz!

Természetesen nem a szex az egyetlen mód, ahogy elkaphatsz nemi betegségeket. Ezért fontos, hogy bármilyen kapcsolatba is kerültök, mindig használjatok óvszert! Ha análisan, ha orálisan vagy ha „hagyományosan” szexeltek, akkor is!

Röviden összefoglalva, óvszer nélkül szexelni igenis veszélyes! Lehet, hogy arra a pár percre nektek jobb lesz, de mindent összevetve sokkal több gondot okozhat később. Ne sajnáld az időt, hogy felvedd a kondomot! Ne feledd, az örömteli éjszaka örökre meg tudja változtatni az életed!

(KamaszPanasz - Cs. B.)