nemi erőszak
#Vágyak

Mikor beszélünk erőszakról?

2011.02.12.
2 perces olvasási idő

Igazából, ha valamikor majd úgy szexelsz a partnereddel, hogy olyan kifejezést látsz az arcán, amelyek utalhatnak a diszkomfortra vagy a rossz közérzetre, akkor sajnos közelebb állsz a nemi erőszakhoz, mint a két ember szerelmének beteljesülését eredményező szexhez.

A helyzet azonban sokkal bonyolultabb, ha a szándék vagy annak kifejezése nem egyértelmű.

Honnan lehet tudni, hogy valaki beleegyezik-e vagy sem?

Előfordul, hogy az "áldozat" nem tud határozott állást foglani: erőszak történt-e vele szemben vagy sem. Az ok egyszerű. Valószínűleg ugyanis, hogy megegyeztek a zaklatójával (esetleg barátjával), hogy belemegy valamiféle szexbe. Utólag traumaként éli át, akkor viszont ő is akarta, ezért nem igazán tud teljes magyarázatot adni

arra, hogy megerőszakolták-e (az erőszak alatt, valami másra gondol, nem élvezi azt – bár beleegyezett abba -, passzívan viselkedik az aktus alatt).

Csak lefekszik, és a pasira bízza magát

Egy furcsa feltevés, vagy ötlet ami több száz éve fennáll, hogy a nők csak „lefekszenek” ide, és ez az, ami talán a partnerüket különösen zavarja és megtévesztheti. Hisz amikor csak így lefekszenek, a leggyakrabban nem élvezik a szexet. Addig nincs is gond, amíg ez közös és elfogadott dolog. Sokszor van ugyanis, hogy ez az egyetlen alkalom arra, hogy valakivel szexeljen az illető. Ekkor csak lefekszik, és a pasira bízza magát csöndesen.

De ilyenkor ne izgulj! Ha ő is akarta, és nem kényszerítetted, akkor ő ugyanúgy élvezi a szexet, és aktívan részt vesz benne, ez nem minősül megerőszakolásnak!

Az IGEN után már nem következhet erőszak

Az IGEN az igen, a NEM pedig nem. És egyik sem talán! Amikor szexről van szó, a talán nem egyenlő az igennel. Legjobb esetben a válasz: „Nem most, de legközelebb igen”. És ha megkérdezed tőle, hogy szeretné-e, ő pedig azt mondja talán, akkor az egyenlő a nemmel. Az „igen akarom” vagy a „na, gyerünk!” Az egyetlen elfogadható válasz. Ilyen lelkesedés hiányában ugyanis a szex, sokkal inkább lesz rossz, mint jó.

Eltérő kultúrák kifejezésmódja

Sok ember, sok kultúra gondolkodik ma is úgy, hogy a szex által kapsz valamit, és adsz valamit magadból – néha megosztod ezt a valamit – de ez így van rendjén. Pár kultúrában viszont vigyázni kell, ott a nem nem, a talán pedig igent jelent. (viszont, ha ténylegesen nemet mondasz békén fognak hagyni, és majd máskor próbálkoznak, amikor talán neked is jó, ez természetesen nem vonatkozik a zaklatókra, ők nem ilyen udvariasak)

Az emberiség történelme során a talán-ra egy egyfajta kultusz alakult ki. Ez tulajdonképpen hajlás az igen felé, még ha szexről is van szó. Ezért nagyon nehéz felismerni, hogy ez mikor nem így van. Az évszázadok során azonban inkább az igenlő válaszhoz állt közelebb, így ez a módja a szexnek nem számít erőszaknak!

(Cs.B.)