szex
#Vágyak

Testsúly és szex: mi az összefüggés?

2011.05.18.
1 perces olvasási idő

Egy tinilány tényleges testsúlya, vagy a magáról alkotott testképe befolyásolja szexuális viselkedését -állítja egy tanulmány.

A tanulmány, melyet 7200 gimis lánnyal végeztek, megállapította, hogy általában a szexuálisan aktív lányok, akik soványak voltak, kevésbé gyakran használtak óvszert, mint normál súlyban levő társaik. Ugyanez volt igaz azokra a lányokra is, akik magukat túlsúlyosnak találták, azokkal a lányokkal összehasonlítva, akik normál súlyúnak találták magukat.

Testsúly, életszemlélet, szex

A tanulmányhoz 7193 lányt vizsgáltak. A lányokat, sok más mellett a szexuális viselkedésükről kérdezték, aktuális magasságukról, súlyukról: túlsúlyosnak, vagy túl vékonynak érzik-e magukat, vagy „pont jónak”. Mindezek fölött, a lányok felének volt már szexuális élménye, és az aktuális testsúlyuk nem befolyásolta ezeknek a veszélyeknek az esélyét.

Azok a lányok, akik túlsúlyosnak találták magukat, 20% kisebb valószínűséggel mondták magukat szexuálisan aktívnak. Ugyanakkor, ha szexuálisan aktívak voltak, ezek a lányok nagyobb eséllyel kezdik el 13 éves koruk előtt a szexet, mint társaik. A tanulmány szerint az egyetlen eset, amikor a szexuális viselkedéshez köthető volt a súly, a sovány lányokhoz kapcsolódik - akik 60%-kal kisebb eséllyel használtak óvszert, a legutóbbi aktusuknál, normál súlyú társaikhoz mérten.

Eltérő kultúrák tapasztalatai

A kulturális különbségek is számítanak.

Például kimutatták, hogy a tárgyilagosan túlsúlyos vagy alultáplált latin lányok, nagyobb kockázattal veszítik el a szüzességüket 13 éves kor alatt, és legalább 4 szexpartnerük volt személyenként. Ugyanezt fehér és fekete társaikról nem mondhatjuk el. A fekete lányok, akik alultápláltak voltak, kevésbé használtak óvszer a normál súlyban levőkhöz viszonyítva. Miközben azoknak, akik túlsúlyosnak látták magukat, kevesebb szexpartnerük volt.

A fehér lányoknál, a súly nem mutatott hatást a szexuális viselkedésben. Ugyanakkor akik soványnak, vagy kövérnek érezték magukat, nagyobb kockázatot mutattak a „veszélyes” szexuális viselkedésre.

Negatív, szegényes önkép hatásai

A súlyról alkotott vélemény, valamint a tényleges testsúly potencionálisan befolyásolhatja a szexuális viselkedést. A felnőtteknél például a szegényes önkép alacsonyabb óvszerhasználatra utalt. Belekalkuláljuk azt is, hogy a negatív önképpel rendelkező lányoknak valószínűleg kevesebb önbizalmuk és hajlandóságuk van ahhoz, hogy hatékonyan „szembeszálljanak” partnerükkel, mely magas arányú kockázatos szexuális viselkedést eredményez.

Akármik is az okok, a kutatások azt feltételezik, hogy a lányok testképe, akárcsak a kulturális különbségek befolyásolják a szexuális viselkedést.

(Sz. L.)