szex
#Vágyak

Még több gyakori tévhit a szexről

2010.07.18.
2 perces olvasási idő

A hiedelmek mindig nagyon veszélyesek, különösen, ha nem tudunk különbséget tenni a hit és a valóság között. Folytatjuk cikksorozatunkat, amelyben a tinik leggyakrabban feltett kérdéseit szedtük össze a szexről.

„Azt szeretném tudni, hogy terhes lehetek-e, ha a barátom idejében, még mielőtt a csúcsra jutna, kihúzza a péniszét?”

Megszakításos közösülésnek nevezik az együttlét ezen formáját. A férfi orgazmusa előtt már néhány csepp ondóváladék jelenik meg a pénisz végén. Egyetlen csepp milliónyi spermiumot tartalmaz. Ezek a spermiumok felúsznak a hüvelyben, általuk még akkor is állapotos lehetsz, ha a barátod nagyon figyel az ejakuláció közeledtekor. Azt se feledd, mennyire kényelmetlen érzés lehet a fiú számára, hogy a gyönyör előtti pillanatban arra kell koncentrálnia, hogy idejében kihúzza nemes szervét a hüvelyedből. A teherbeesés kockázatát növeli, ha az együttlét a ciklus közepe táján történik. A megszakításos közösülés hatékonysága a kamaszok esetében mindössze hatvan százalék körül mozog. Eszerint negyven százalékos a teherbeesés kockázata…

„Ha nem tette be egészen, akkor is lehetséges a terhesség?”

Hogyne. Pont úgy, mintha rendesen csináltátok volna. A baj még akkor is megeshet, ha egyáltalán nem is hatolt beléd, hiszen a spermiumok a nedves közegben mozogva egy-kettőre elérik a hüvelynyílást. Ha megtörtént a kielégülés, nagyobb kockázattal kell szembenézned, noha pár csepp ondó is elegendő a megtermékenyüléshez. Hiszen tudod: mindössze egyetlen spermium szükséges a petesejt megtermékenyítéséhez. Feltétlenül ragaszkodj ahhoz, hogy partnered óvszert viseljen.

„Igaz, hogy, aki nem szexelt korábban, nem is lehet terhes? A barátom szerint az első szexuális együttlétek alkalmával a test kilöki magából a spermiumokat.”

Ebből egy szó sem igaz. Sokan tudnának arról mesélni, hogyan estek teherbe már az első alkalommal. Mondd el a barátodnak, hogy számodra a jövőd sokkal fontosabb annál, minthogy felelőtlenül, védekezés nélkül szexeljetek. Ha a szexuális együttlét mellett döntötök, ragaszkodj az óvszerhasználathoz, sőt érdemes kiegészítő formában is védekezni.
Nagyon alaposan végig kell gondolnod, milyen érzéseid vannak a szexuális élettel kapcsolatban. Ha az első alkalomról van szó, különösen fontos mérlegelned, hiszen a későbbiekre is kiható jelentős döntést kell meghoznod. A szex nem veszélytelen dolog; számtalan veszéllyel jár együtt: nem kívánt terhesség, nemi betegségek, érzelmi zűrzavar stb. ne engedd, hogy bárki is belekényszerítsen egy rossz döntésbe, amit később megbánnál. Várd meg, hogy eljöjjön a te időd; érezni fogod mikor jött el a megfelelő pillanat.

"A barátnőm valamiféle gyógynövényről beszélt nekem, amit ha reggel beveszek, állítólag megakadályozza a teherbeesést. Létezik ilyen növény?"

A barátnőd információi tévesek. Ismereteink szerint nem létezik ilyen hatású gyógynövény. Egyébként is óvatosnak kell lenni, hiszen bizonyos gyógynövények a szervezetre károsak, sokszor mérgezőek lehetnek. A barátnőd valószínűleg valamilyen hormonkészítményről beszélhetett. A sürgősségi tabletta orvosi rendelvényre beszerezhető. Az újságokban sokat lehet olvasni róla: a készítmény két, tizenkét óra különbséggel beszedendő tablettát tartalmaz. A szexuális együttlét utáni 5 napon belül kell bevenni. Pillanatnyilag nem létezik olyan másnap reggel hatásos készítmény, amivel kivédhetnéd a nemkívánt terhességet.

(O.K.T.)