nemi betegség
#Betegségek

Nemi betegségek - Mi történik a szakrendelésen?

2010.07.01.
1 perces olvasási idő

A nemi betegségeket angolul sexually transmitted diseases-nek nevezzük, ezért az ezen betegségekkel foglalkozó szakrendelést STD szakrendelésnek is hívjuk.

Ez beutaló nélkül felkereshető rendelés, ahova érdemes a kínos várakozási idő lerövidítése miatt előre telefonon időpontot kérned.

Mire számíts?

Levetkőzni mindenképp le kell. Ha lány vagy, akkor olyan vizsgálat fog történni, mint a nőgyógyásznál, ha fiú, akkor a húgycsőből lesz mintavétel. Ez nem fájdalmas, inkább csak kellemetlen. Ha a végbélnyílásnál van tünet, akkor azt is mutasd meg, bár egy rutin fizikális vizsgálatnál erre fény szokott derülni.

Minden információt mondj el részletesen, akkor is, ha szégyelled. Ilyen az anális szex gyakorlása, a szexuális segédeszközök használata, a durva szex, stb. Azt is fontos megemlítened, ha alkalmi kapcsolatod volt, vagy ha több partnerrel létesítettél szexuális kapcsolatot, hogyan védekeztél, ha férfiként azonos nemű partnerrel volt kapcsolatod, stb.

A kenetvételen kívül vérvétel is szokott történni, sok kórokozó jelenlétét a fertőzést jelző antitestek kimutatásával diagnosztizáljuk, például a HIV-fertőzést.

A fertőző betegségek esetében fontos a kontakt személyek kezelése is. Ha partnerednek is van panasza, akkor az a legjobb, ha mindketten elmentek. Ha kiderül, hogy fertőző betegséged van, akkor egyes esetekben van arra lehetőség, hogy a partnernek az STD szakrendelésen gyógyszert írjanak. Más esetekben az a legjobb, ha felvilágosítod partneredet a betegség természetéről, és az saját érdekében ő is a szakrendeléshez fordul. Az orvosi titoktartás köti kezelőorvosodat, ő magától nem fogja senkinek elmondani, hogy milyen betegségben szenvedsz, ez a te felelősséged. Amíg meg nem gyógyulsz, jobb, ha kerülöd a szexuális együttléteket. Szerencsére a legtöbb nemi úton terjedő fertőzés időben felismerve szövődmény nélkül gyógyítható.

(KamaszPanasz - Dr. Csuth Ágnes, családorvos)