hüvely
#Betegségek

Kínos folyások: a hüvelyfertőzésekről mindent

2014.08.24.
2 perces olvasási idő

Minden lány életében eljön az a kor, amikor nővé érik. Ez a folyamat nem utolsó sorban lelki és testi változásokat is eredményez. Az egyik leggyakrabban előforduló nőgyógyászati panasz mind ifjú, mind idősebb korban a hüvely különféle folyásai. Hogy miért van? Mit lehet tenni? A válasz mindig is az orrunk előtt volt, csak épp nem vagyunk hajladóak észrevenni azt...

Azt elsőre is leszögezhetjük, hogy igen gyakoriak, és gyakran társulnak a szeméremtest gyulladásával a hüvelyfertőzések. Okozhatja őket a hüvelyi baktériumflóra kóros megváltozása, valamint gombás fertőzés és egy amőbaszerű egysejtű kórokozó, az idegen szóval nevezett: Trichomonas is. A hüvelyben élettani körülmények között is mindig jelen vannak egyes baktériumok anélkül, hogy fertőzést okoznának. A baktériumflóra legfontosabb tagja a tejsavbaktérium, amely feltétlenül szükséges a hüvelyváladék élettani vegyhatásának biztosításához. Egészséges nőknél a hüvelyváladékból készült kenetben jól kimutathatók ezek a vékony, hosszú, pálcika alakú baktériumok.

Ezek a baktériumok tejsavat termelnek, ennek hatására lesz a normális hüvelyváladék kémhatása enyhén savas (pH 3,8-4,2). Ha ez az érték lúgos irányba tolódik el, az elősegíti a fertőzés kialakulását.

Ha a kórokozóktól nincs mit félni... még!

A jóindulatú tejsavbaktériumok mellett számos kórokozó is élősködik a hüvelyflórában. Normális körülmények között nem tudnak "érvényre jutni", és elszaporodni a tejsavbacilusok rovására. Bármely olyan tényező azonban, amely felborítja a hüvelyváladék élettani összetételét (pl. irritáló hatású tisztálkodó szer, vagy megváltozott hormonhatás), ahhoz vezethet, hogy a kórokozók szaporodásnak indulnak, kiszorítják az egészséges hüvelyflórát, és gyulladásos betegséget idéznek elő.

Fontos: A hüvelyfertőzések legjellegzetesebb tünete a hüvelyváladék mennyiségének vagy minőségének megváltozása, azaz a hüvelyi folyás.

A baktérium okozta hüvelygyulladás hátterében az egyébként kis csíraszámban jelen levő kórokozó baktériumok elszaporodása áll. Szinte kizárólag csak felnőtt, szexuális kapcsolatot folytató nőkön fordul elő.

Mi a helyzet a gombákkal?

Gombás fertőzések azonban már a Te korodban is jelentkezhetnek. A háttérben álló kórokozó leggyakrabban a Candida albicans nevű élesztőgomba. Ez a mikroorganizmus is jelen lehet tünetmentesen a hüvelyflórában. A nők 75 %-a találkozik vele valamikor élete során. Nem tisztázott teljesen, mi indítja be a fertőzés fellobbanását. A fent felsorolt tényezőkön kívül a szervezet immunvédekezésének megváltozása is szerepet játszhat. Erre utal az a tény, hogy a gombás fertőzés gyakran kiújulhat, krónikus formába mehet át. Jellegzetes, hogy a panaszok a havi vérzést megelőző időszakban lépnek fel, a menstruáció során átmenetileg enyhülnek, majd az ezt követő napokban súlyosbodnak.

Tanácsok visszatérő gombás fertőzéskor:

  • naponta cserélj alsóneműt
  • pamut alsóneműt viselj, a műszálas fehérneműket kerülni kell
  • 60 °C feletti hőmérsékleten moss, mert ez kiöli a gombaspórákat
  • ne viselj szoros, dörzsölő ruhadarabokat ( pl. szoros farmernadrág)
  • intim tisztálkodáskor ne használj lúgos szappant
  • fürdés helyett inkább zuhanyozz
  • zuhanyozás után gondosan töröld szárazra a bőröd a hajlatokban is
  • kerüld a sok édességet, fogyassz tejtermékeket, főleg joghurtot.

(Forrás: Fókuszban a Nő)