húgyúti fertőzés
#Betegségek

Nemi élet és húgyúti fertőzések

2020.09.25.
3 perces olvasási idő

A külvilágból a húgycsőbe került kórokozók gyakran okoznak gyulladást. Általában a nemi élet megkezdését követően jön létre a húgycső fertőzése. Legtöbbször a közösülés során kerülnek a kórokozók a húgycsőbe, de elhanyagolt makkgyulladásról, fertőzött kézről is bejuthatnak. A nőknél gyakori gombás fertőzés nem terjed a férfi húgycsőre, csak a makkot és a fitymát betegíti meg.

A húgyúti fertőzéseket általában baktériumok és vírusok okozzák. Kialakulási mechanizmusukat tekintve szokás leszálló illetve felszálló fertőzések csoportjára osztani őket. A leszálló fertőzés alatt azt értjük, amikor a kórokozó a vér útján más szervekből jut el a kiválasztó rendszerhez és betegíti meg azt. A felszálló fertőzések (melyek hétköznapi néven felfázásként ismeretesek) akkor alakulnak ki, amikor a kórokozók a húgycsőnyíláson keresztül terjednek felfelé a húgyhólyagba, illetve onnan felfelé a vesemedencéhez.

A húgycsőgyulladás

Gyakori kiváltó kórokozók a fürdővízzel, törülközővel is terjedő Trichomonas, valamint az erős gyulladást okozó, a tripperért is felelős baktérium, és a Chlamydia. Ez utóbbi két baktérium nemi úton terjed.

Tünetek

  • a húgycsőben vizeléskor jelentkező égő érzés
  • a húgycsőből való váladékozás, ami baktériumok esetén sárgás, trippernél sárgás-zöldes
  • Chlamydia-fertőzésnél a váladék kevés, fehéres – ezért sok nő észre sem veszi a fertőzést
  • férfiaknál prosztatagyulladást, és magas lázzal és hereduzzanattal járó gyulladást okozhat
  • a későn kezelt vagy kezeletlen esetekben kialakulhat vizeletürítést akadályozó húgycsőszűkület is

Megelőzés

  • az alkalmi partnerekkel való nemi élet elkerülése
  • óvszer használata
  • rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés - segít felismerni az enyhe tünetekkel járó fertőzést, ezáltal segít megelőzni a férfi partner fertőződését
  • a húgycsőgyulladásból kialakuló prosztatagyulladás megelőzhető, ha a fertőzést elég korán kezelik

Kezelés

Fontos, hogy egyidejűleg kell kezelni a partnert is, ellenkező esetben a fertőződés oda-vissza terjed. Fontos a bőséges folyadékbevitel, hogy a gyógyszert tartalmazó vizelet átmossa a húgycsövet. Kerülni kell a meleg fürdőket, mivel a meleg fokozhatja a gyulladást. Ki kell iktatni az étrendünkből az erős fűszereket, mert ezek egy része a vizelettel kiürül és irritálja a húgycső nyálkahártyáját.

Húgyhólyaggyulladás

Ez a kórkép azért jelent veszélyt, mert ha a kórokozó a húgyhólyagba bekerült, akkor onnan már a fentebb említett módon könnyen feljut a veséhez és megbetegíti azt.

Rizikótényező még a nem megfelelő személyi higiénia, amikor székelés után a gyermek nem törli ki rendesen a fenekét, vagy a végbélnyílástól a húgycsőnyílás felé, azaz hátulról előrefelé törli ki, így a székletben lévő kórokozókat mintegy a húgycsőnyílásra viszi. Fokozott kockázatot jelent a kislányok hüvelygyulladása illetve a székrekedés.

Tünetek

  • hidegrázás, láz
  • alhasi fájdalom mellett jellemző a gyakori vizelési inger, amelyet azonban csak pár csepp vizelet ürítése követ
  • a vizeletürítés rendkívüli fájdalommal, égő, csípő érzéssel jár
  • a vizelet a benne lévő genny miatt zavaros, de akár véres is lehet a húgyhólyag nyálkahártyájának felmaródása miatt

Kezelés

A húgyhólyaggyulladás otthoni kezeléssel megoldható, melynek során 5-7 napos antibiotikum kezelés, bő folyadékfogyasztás, gyakori vizeletürítés, és C-vitamin szedése a javasolt.

A komplikált húgyhólyaggyulladás

A komplikált (szövődményes) húgyhólyaggyulladás nehezebben gyógyul, mint az egyszerű, másrészt gyakran ismétlődik. A komplikált gyulladás kialakulására két tényező hajlamosíthat. Az egyik tényező a gyengült védekező képesség (cukorbetegek, leukémiasok, daganatos betegek, veleszületett immunhiányos egyének esetében). A másik ok a vizeletelvezető rendszerben lévő olyan kóros eltérés, mely a vizeletkiválasztás útjának akadályozása révén vizeletpangáshoz vezet. A pangó vizelet kiváló táptalaj a baktériumok megtelepedéséhez és szaporodásához.

Okok

A komplikált húgyhólyaggyulladások oka különböző életkorokban eltérő. Gyermekkorban a betegség hátterében többnyire a kiválasztást akadályozó fejlődési rendellenességek állnak (pl. a húgycsőszűkület). Ezek korán diagnosztizálhatók és az időben elvégzett korrekciós műtéttel elkerülhető a legveszélyesebb szövődmény, a veseelégtelenség kialakulása.

Felnőttkorban a leggyakrabban a húgyutakban lévő kő, szűkület, vagy daganat áll a komplikált gyulladás kialakulásának hátterében. Férfiakban a megnagyobbodott prosztata okozhat még megbetegedést, nőknél a betegség hátterében előfordulhat nőgyógyászati gyulladás is. A fentiekből következik, hogy a komplikált húgyhólyaggyulladás csak akkor gyógyítható meg véglegesen, ha a kiváltó okot diagnosztizáljuk és megszüntetjük.

Vesemedence-gyulladás

Leggyakrabban az alsó húgyutakban kezdődő, felszálló fertőzés révén alakul ki. Ritkán előfordulhat az is, hogy a kórokozó véráram, illetve sérülés útján közvetlenül jut a vesébe. A vesemedence-gyulladás tünetei a magas láz, a vesetáji fájdalom, és a gyengeség.

A vesemedence-gyulladást mindig komolyan kell venni. Ebben az esetben az antibiotikumkezelés általában vénás vagy izomba történő adás segítségével történik. Nagyon fontos itt is a bő folyadékfogyasztás és a gyakori vizeletürítés, melynek segítségével meg lehet akadályozni, hogy a húgyutakban lévő baktériumok pangjanak, és tovább szaporodjanak.
Vesemedence-gyulladás esetén fontos még az ágynyugalom, illetve gyógyulás után hosszabb ideig rendszeres kontrollvizsgálatra van szükség.

(Kamaszpanasz)