Főoldal / BETEGSÉGEK / Véres vizelet - mire utalhat?
  2010-08-26

Véres vizelet - mire utalhat?

A véres vizelet nagyon sok betegség kísérő tünete lehet, ezért a diagnózis felállítása során nagyon fontos, hogy milyen tünetek kísérik a panaszt, illetve, hogy a vizeletben friss vér, rózsaszínes elszíneződés, esetleg barnás, cola-színű elszíneződés van.

- hirdetés -

A vér származhat a felsőbb húgyutakból, például vesekövesség, vesegyulladás, a vese glomerulusainak gyulladása, rosszindulatú daganat is okozhatja. Származhat az alsóbb húgyutak gyulladásából, kövessége miatt, a férfi ivarszervek gyulladása, daganata miatt is megjelenhet vér a vizeletben. A húgyúti szervek vagy férfiak esetén ivarszervek sérülései is vér megjelenését okozhatják a vizeletben.

Ha jellegzetes colica, görcsös fájdalom társul, akkor az húgyúti kövességre irányítja a figyelmet. Ha csípő vizelet, alhasi fájdalom jelentkezik, akkor húgyúti fertőzés valószínű. Ha vesetáji fájdalom, láz, elesettség jelentkezik, az vesemedence-gyulladás gyanúját veti fel. A glomerulusok gyulladására jellemző a véres vizelésen kívül a magas vérnyomás és az ödéma jelentkezése. Ezt gyengeség, láz, hasi fájdalom kíséri. A kórtörténetben szereplő trauma egyértelművé teszi, ha sérülés okozza a vér megjelenését.
A vér megjelenését okozhatják hematológiai okok, melyek vérzékenységet idéznek elő, véralvadás-gátlók szedése, a menstruációs vérrel való keveredés vagy az egyéb ok miatt a hüvelyből származó vérrel való keveredés.
A pontos diagnózishoz sokszor kiegészítő vizsgálatok és a kórtörténet pontos felvétele szükséges, szükség lehet vérképre, ultrahangvizsgálatra, vizelettenyésztésre, stb.

A kezelés mindig a kiváltó ok szerint történik, például a húgyúti fertőzésekben antibiotikumot adunk, a húgyúti kövesség esetén a kő eltávolítása a fő cél stb.

(KamaszPanasz - Dr. Csuth Ágnes)