tin
#Testi problémák

A húgyúti kövesség tünetei

2023.04.12.
1 perces olvasási idő

Tudtad, hogy a derékfájás vagy a görcsös hasfájás ugyanúgy utalhat húgyúti kövességre, mint a véres vizelet? A betegség tüneteiről bővebben az alábbi cikkünkben olvashatsz.

Nagyon változó tünetek jellemzik a betegséget, a teljesen tünetmentestől az elviselhetetlen mértékű, görcsös fájdalmakig terjedhet. A kő elhelyezkedésétől függően mások a tünetek. A vese üregrendszerében elhelyezkedő kövek sokszor semmilyen panaszt nem okoznak, leggyakrabban más okból elvégzett ultrahang- vagy röntgenvizsgálat során derül fény a jelenlétükre, épp ezért néma köveknek is nevezik őket.

Nagyobb méretű kövek esetén nem ritka a tompa deréktáji fájdalom. Az apró kövek is igen heves fájdalmakat okozhatnak, ha a vesevezetékbe jutnak és ott vizeletelfolyási akadályt képeznek. A vesevezeték simaizomzatának összehúzódása, illetve a felgyülemlő vizelet következtében a vesetok feszülése hirtelen kialakuló, görcsös deréktáji fájdalom képében jelentkezik.

Nagy fájdalmakkal jár

A típusos vesegörcs a comb belső felszínének irányába, nőknél az azonos oldali nagyajakba, férfiaknál a herébe sugárzik. A fájdalom elviselhetetlen mértékű lehet, nők gyakran számolnak be arról, hogy vesegörcsük kapcsán nagyobb kínokat éltek meg, mint szülés során. A beteg nyugtalan, összegörnyed, fel-alá járkál, panaszát csökkentő testhelyzetet nemigen talál. Gyakori a hányinger, hányás, haspuffadás, székrekedés.

Húgyhólyagkövek esetén a panaszokért leginkább a kő okozta nyálkahártya-irritáció a felelős, vizelési inger, húgycsőbe sugárzó fájdalom jelentkezhet. Főleg testmozgást követően gyakori a véres vizelet megjelenése.

Férfiak és ritkábban nők húgycsövében is elakadhat kő. Ez teljes vizeletelakadáshoz is vezethet, ami a nyilvánvaló vizelési képtelenség mellett a hólyag túltöltődése miatt egyre súlyosbodó feszítő alhasi fájdalommal jár.

Amennyiben görcsös hasi, deréktáji fájdalom vagy véres vizelet jelentkezik, mielőbb fordulj orvoshoz! Nem érdemes a dologgal várni, mert veszélyes szövődmények alakulhatnak ki.

(KamaszPanasz - Dr. Csuth Ágnes)