székrekedés
#Betegségek

Mitől alakulhat ki székrekedés? Hogyan tehetsz ellene?

2023.03.12.
2 perces olvasási idő

A mozgásszegény életmód, az egyoldalú, rostszegény táplálkozás, a kevés folyadékfogyasztás, illetve bizonyos alapbetegségek megléte mind-mind hozzájárulhatnak a székrekedés kialakulásához. De miért fontos, hogy ne hagyd annyiban?

Az, hogy mi számít székrekedésnek a gyakoriság tekintetében, egyénenként változó. Ennek az oka, hogy a normális székletürítés gyakorisága napi három és heti három között mozog.

Általánosságban véve nagy valószínűséggel székrekedésed van, ha hetente kevesebb, mint három alkalommal van székleted, a széklet pedig kemény és száraz. Bizonyos esetekben a székrekedés eredményeként puffadtnak érezheted magát, hasi fájdalom jelentkezhet.

Szerencsére néhány nagyon egyszerű életviteli változtatással, ide értve a több mozgást, a magas rosttartalmú ételek fogyasztását és bőséges mennyiségű folyadék bevitelét, a székrekedés megelőzhető, illetve enyhíthető.

A székrekedés okai

Normális esetben az emésztés során keletkező salakanyagokat a belek izom összehúzódásai juttatják el a vastagbélbe. A vastagbélben a béltartalom víz és iontartalma nagymértékben visszaszívódik, ezek ugyanis fontosak a szervezet működéséhez. Hogyha túl sok víz szívódik vissza, vagy a béltartalom túl lassan mozog, akkor székrekedés alakulhat ki.

Székrekedése lehet akkor is, hogyha a bélmozgásokat végző izmok működése nem koordinált. Ezt a problémát medence feneki diszfunkciónak nevezzük és, fennállásakor nagyon kell erőlködni a székletürítés során. A széklet keresztüljut a vastagbélen, de elakad a végbélben, mert a székletürítéshez szükséges izmok működése nincs megfelelően összehangolva.

Miért kell kezelni a székrekedést?

Bár a székrekedés nagyon zavaró lehet, általában nem súlyos állapot. Huzamosabb ideig fennállva - különösen, ha ez erőlködéssel társul - különböző szövődmények alakulhatnak azonban ki, többek között aranyerek keletkezhetnek, illetve a végbélnyílás környezetében repedések, illetve szakadások keletkezhetnek.

A nagyon súlyos, krónikus székrekedés néha széklet impaktációt eredményezhet, azaz kialakul egy olyan megkeményedett széklet darab, amit már a természetes bélmozgások segítségével nem lehet kiüríteni. Ez az impaktálódás veszélyes lehet, és előfordulhat, hogy a beragadt székletdarabot kézzel kell eltávolítani.

A székrekedés kezeléseszékrekedés

A székrekedés kezelésének legbiztonságosabb módja az életvitel módosítása. A tünetek enyhítése érdekében próbálj meg különböző, magas rosttartalmú készítményeket rendszeresen fogyasztani. Ezek a természetes étrendi kiegészítők lágyítják a székletet, és ezeket mindennap biztonsággal fogyaszthatók.

Gondoskodj róla, hogy mindennap elegendő vizet, vagy más folyadékot fogyassz. E nélkül a rostdús élelmiszerek tovább ronthatják a székrekedést, mivel nem tudnak elegendő vizet megkötni a széklet lazításához.

Orvosod mindemellett javasolhatja székletlazítók, például ásványi olaj használatát is, amely segítségével a széklet meglágyul, és könnyebben halad át a beleken. Kerüld a székletlazítók rendszeres használatát, mert ezek számos további problémához vezethetnek!

Orvosod továbbá hashajtók szedését is javasolhatja, azonban ezek alkalmazása mellett számos szövődmény alakulhat ki. A paraffinolaj megakadályozhatja a zsíroldékony vitaminok felszívódását, illetve félrenyelve a tüdőbe bejutva súlyos tüdőgyulladást eredményezhet. Éppen ezért lefekvés előtt ne használd ezeket a készítményeket!

Fogyassz elegendő folyadékot és mozogj minél többet! Az úszás és a gyaloglás nagyon jó hatásúak.

(WEBBeteg)