limfóma
#Betegségek

Gyermekkori húgy-ivarszervi daganatok

2011.07.18.
1 perces olvasási idő

A gyermekkorban ritkán alakul ki rosszindulatú daganat, a gyermekkori daganatok döntő többsége leukémia, ezt követi a limfóma, a központi idegrendszeri tumorok, a szimpatikus idegrendszer tumorai, a veserákok, a csontok rosszindulatú daganatai, a retinoblasztóma, illetve egyéb daganattípusok.

A húgy-ivarszervek daganatai közül kiemelendőek a Wilms-tumor és a hererákok a viszonylag gyakoribb előfordulásuk miatt.

Vesedaganatok, a Wilms-tumor

A Wilms-tumor a gyermekkori rosszindulatú vesedaganatok jelentős részét teszi ki. Ritka tumor, de kimenetel jónak mondható, amerikai adatok szerint az ötéves túlélés 90% fölött van. A betegség kórjóslata függ attól, hogy milyen korán kerül felismerésre a daganat, a daganat szövettani jellegzetességeitől, a beteg életkorától, a daganat méretétől, illetve a beteget kezelésétől.

A Wilms-tumor legtöbbször a 3 és 4 éves közötti korosztályban fordul elő, ritkán alakul ki 6 éves kor után. Egyes esetekben mutáció okozza a Wilms-tumor kialakulását, mely akár szülőről gyermekre átörökíthető is lehet.

A Wilms-tumoros gyermekek 10%-ánál veleszületett rendellenességek tapasztalhatóak. Általában egyoldali vesedaganatról van szó, ritkán mindkét vesét érintheti.húgy-ivarszervek

A betegség pontos kiváltó oka ismeretlen, de az az elmélet a Wilms-tumorral kapcsolatban, hogy a magzati lét során a vesét alkotó sejtek nem megfelelően fejlődnek, megmaradnak egy korai állapotban, osztódnak, daganattá fejlődnek, és ez majd 3-4 éves kor táján válik csak felismerhetővé, nyilvánvalóvá.

Tünetei lehetnek a tapintható hasi duzzanat, a láz, a véres vizelet, a csökkent étvágy, a magas vérnyomás, a székrekedés, a hasi fájdalom, a hányinger. Amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, feltétlenül mutassa meg a gyermeke a háziorvosnak.

A hererák

A hererákos esetek túlnyomó többsége fiatal férfiakban fordul elő, de más életkorban is kialakulhat. A 15-34 év közötti fiúkban-férfiakban ez a leggyakoribb ráktípus. Magyarországon évente 250-280 az új hererákos eset fordul elő. Tüneti közé tartozik a borsónyi, tömött, rendszerint fájdalmatlan kemény tapintású csomó megjelenése a herében,jelentkezhet a here megnagyobbodása, esetleg fájdalom a lágyékban, alhasban, húzó érzés a herezacskóban, herében. Minél korábban kerül felismerésre, annál jobb a kórjóslata, ha ön vagy a gyermeke csomót tapint a herében vagy a fenti tünetek bármelyikét észlelik, mielőbb keressenek fel urológiai szakrendelést!

Kapcsolódó cikkek