hpv
#Betegségek

A HPV a férfiakra is veszélyes

2014.11.05.
2 perces olvasási idő

Való igaz, hogy a HPV (humán papillomavírus) a legtöbbször a nőket fertőzi meg, ám a férfiak sem védettek ellene. A vírus egyes fajtái rákot okozhatnak, így igen fontos a vírus megelőzése, illetve kezelése.

A szexuálisan aktív emberek több mint félének életében minimum egyszer átesik HPV-fertőzésen. A vírus legtöbb változata magától felszívódik, ám néhány hegeket idézhet elő a nemi szerveken és környékén, illetve súlyos esetben rákot okozhat.

A HPV fertőzés veszélye

Körülbelül 30 fajta HPV-ről tudjuk, hogy rákot okozhatnak - férfiaknál főleg a pénisz környékén. Az egészséges immunrendszerrel rendelkező férfiak esetében azonban elenyésző a péniszrákos megbetegedés. Közülük magasabb a fertőzés kockázata a szexuálisan aktív meleg, illetve biszexuális férfiak körében, főleg a végbél környékén. Emellett azoknak a férfiak esetében is nagyobb a fertőzés kockázata, akiknek HIV-fertőzésük van. A HPV más változatai hegeket, fertőzéseket okozhatnak.

A vírusfertőzésnek nincsenek látható tünetei. Az első dolog, amit észre lehet venni, az a különböző hegek a nemi szervek környékén. Ezek megelőzése érdekében érdemes rendszeresen szűrésre járni, illetve a megfelelő védőoltásokat kérni a háziorvostól.

Tesztek, vizsgálatok

A hegek, varrok vizsgálatához a doktor általában az intim részeket szemléli, illetve vizsgálja meg. A férfiak számára egyelőre nem létezik rutinteszt a HPV-vírus kimutatására. Néhány doktor a nőknél általánosan elfogadott, évente végzett PAP-tesztet használ egyes betegeknél (főleg AIDS-vírussal fertőzötteknél).

Kezelés

Jelenleg nem létezik kezelés az olyan férfiak számára, akiknél nincsenek egyértelmű tünetek. Az orvosok legtöbbször a vírus által előidézett egészségügyi problémákat próbálják meg gyógyítani.

Ha a betegségnek látható jelei is vannak, megkezdődhet a tényleges kezelés (például krémek, vagy fagyasztás, illetve sebészeti úton való eltávolítás). Néhány esetben az orvosok nem javasolják a korai stádiumban lévő betegek kezelését, hiszen néha a külső jelek szépen felszívódnak maguktól.

A rákos megbetegedés, a daganat gyógyítására rengeteg módszer létezik (sugár vagy kemoterápia, sebészeti megoldás).

HPV injekció férfiaknak is?

2009-ben jelent meg az első olyan vakcina nők számára, amely Magyarországon is kapható. Ezt a férfiaknak is adható. Általában 9-26 év közötti fiúknak/férfiaknak adják, ezzel megelőzhető a HPV vírus két típusa (HPV 6 és 11). 2010-ben hivatalosan bejelentették, hogy a vakcina hatóanyaga igen hatékony a végbélrák megelőzésében is.

HPV és a párkapcsolat

A HPV-vírus könnyen terjed, és ha egy hosszú távú kapcsolatban valamelyik fél elkapja, akkor több mint valószínű, hogy a partnere is fertőzött lesz. Ez persze nem azt jelenti, hogy valamelyik fél esetleg a kapcsolaton kívül létesített szexuális kapcsolatot. A vírust korábban is elkaphatta, és minden valószínűséggel eddig lappangott. A férfiakból könnyebben “tisztul ki” a vírus, illetve jobbak az esélyeik a gyógyulásra. ( A nőknél két évig is eltarthat, míg a vírus kiürül a szervezetből).

A terjedése és megakadályozása

A szexuális kapcsolat nélküli élet a lehető legbiztosabb módja a vírus továbbadásának megállítására. A transzmisszió megakadályozható úgy is, ha a fertőzött ember csak egyetlen emberrel létesít szexuális kapcsolatot, megfelelő védekezés mellett. A HPV-fertőzésre nagy kockázatot jelent, ha valaki sűrűn váltogatja a szexuális partnereit.

A HPV-fertőzés ellen sajnos az óvszer sem nyújt 100 százalékos védelmet, de ez lehet a legeffektívebb megelőzési módszer ( a cölibátus mellett). A HPV ugyanis bőr-bőr érintkezéssel terjed, és az óvszer által nem takart bőrterületről is fertőzhet.

(KamaszPanasz - Forrás: www.webmd.com - Lektorálta: Dr Lesznyák Judit)