szájüregi rák
#Betegségek

A szájüregi rák és tünetei

2012.10.16.
3 perces olvasási idő

Az ajkak, az orcák, a fogíny, a szájpad, a nyelv, a mandulák és a gégefő együttesen alkotják a szájüreget. A szájüregben kialakuló rosszindulatú daganatot szájüregi ráknak nevezzük. A legtöbb rák úgynevezett laphámsejtes rák, ami azt jelenti, hogy a felületi rétegen alakul ki, és elterjed, ha kezeletlen marad.

Az Egyesült Királyságban évente 5400 embert diagnosztizálnak szájüregi rákkal, és egyharmaduk belehal a betegségbe. A férfiak körében sokkal gyakoribb, többnyire hatvan év fölött, de a negyven év alattiak körében is folyamatosan nő a betegek száma, mely leginkább a túlzott alkoholfogyasztásnak, valamint a nemi úton történő fertőzéseknek köszönhető.

Melyek a szájüregi rák első tünetei?

A szájüregi rák leggyakoribb ismertetőjelei a következők:

 • Fekély a szájban, mely nem gyógyul, és érintés hatására könnyen vérzik
 • Tartós fájdalom a szájban vagy a torokban

A kevésbé gyakori tünetek:

 • Csomó a szájban, a nyelven vagy a torokban
 • Nehéz vagy fájdalmas nyelés
 • Szájból vagy torokból a fülbe sugárzó fájdalom
 • Tartós fehér vagy vörös foltok a szájban

A szájüregi rák kockázati tényezői

Dohányzó embereknél a szájüregi rák kialakulásnak kockázata háromszor akkora, mint a nem-dohányzóknál.

Különösen nagy a veszély azoknál, akik dohányt rágnak. Ez leginkább a dél-ázsiai népeknél, valamint az indiai szubkontinensen jellemző.
Az alkoholfogyasztás hatására is kialakulhat a szájban rosszindulatú daganat, és ha ehhez dohányzás is társul, akkor még nagyobb az ok az aggodalomra.

A HPV-vírus - mely szexuális úton terjed - többek között a méhnyakrákért és a végbélrákért is felelős. A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy kapcsolat van HPV egy fajtája és a torokrák között, főleg a nem-dohányzók és a fiatalok körében. Azok, akiknél korábban kialakult tüdő-, nyelőcső- és fej-nyaki daganat, fokozott veszélynek vannak kitéve. A dohányzás és az alkoholfogyasztás további problémákat okozhat a sérült szájüregben.

Vannak gyógyszerek - például a vesetranszplantáció során használtak - , melyek legyengítik az immunrendszert, így növelve a szájüregi rák előfordulásának kockázatát. Ugyanez a veszély áll fenn AIDS esetén is. A zöldség- és gyümölcsfogyasztás csökkentheti a rák kialakulásának esélyét.

Egyes daganatok jelei és tünetei
A rák általános tünetei mellett létezik számos olyan egyéb tünet és jel, amely csak bizonyos ráktípusokra jellemző. Valamennyi itt felsorolt tünetnek lehet a rákon kívül más oka is, de, ha felfedezed őket magadon, fordulj mihamarabb orvoshoz! Egyes daganatok jelei és tünetei

A vizsgálat menete

A szájüregi rákot legtöbb esetben a már fent említett tünetek valamelyikének megjelenése után diagnosztizálják. Esetenként néhány daganatos megbetegedés csak egy rutin fogorvosi látogatás során derül ki. Ha rosszindulatú elváltozás gyanúja merül fel, azonnal fül-orr-gégészhez kell fordulni.

Vizsgálat során a száj, a torok és a nyak területe alapos vizsgálatra kerül először szabad szemmel, majd egy rugalmas teleszkóppal, hogy feltárják a probléma forrását és szövetmintát vegyenek belőle. A mintavétel folyamata lehet biopszia, melyet többnyire altatással végeznek, vagy vékonytű-aspiráció, mely során kenetet vesznek a megnagyobbodott nyirokmirigyből.

Ha a biopszia alátámasztja a rák diagnózisát, további vizsgálatokra lehet szükség:

 • A fej és a nyak MRI-vizsgálatával megállapítják, hogy a daganat műthető-e
 • Kiderítik, hogy a rák átterjedt-e a nyirokcsomókra vagy a tüdőre

További kezelésekről egy multidiszciplináris megbeszélésen döntenek, ahol sebészek, onkológusok, radiológusok és patológusok is jelen vannak. Ők fogják tanulmányozni a vizsgálatok és a biopszia eredményeit, hogy véglegesítsék azt a kezelést, mellyel a legnagyobb az esély a gyógyulásra.

Az orális szex rákot okoz?
A különböző súlyos fej- és nyakdaganatok előfordulási arányának gyors ütemű növekedéséért úgy tűnik, egy orális szex útján terjedő vírus, a HPV a felelős, és a védőoltás a fiúk számára ugyanolyan fontos, mint a lányoknak – állítja egy tanulmány. Az orális szex rákot okoz?

A kezelés módjai

A rák kezelésére több opció is létezik:

 • Sebészeti beavatkozás – eltávolítják a rákos daganatot és az esetleges áttétes nyirokmirigyeket is.
 • Sugárkezelés – fókuszált, nagy energiájú röntgen-kezelés a tumoron és/vagy a nyirokcsomókon. Az orvostudomány ezen területén számos technikai újítást alkalmaznak, mint például az IMR, mely során pontos dózisú sugárzást alkalmaznak, így kevésbé érintve az egészséges területeket. Sugárkezelés adható műtét után vagy kemoterápiával együtt, hogy növeljék a gyógyulás esélyét.
 • Kemoterápia – ebben az esetben közvetlenül a vénába áramlik a gyógyszer, sugárkezelés együttes alkalmazásával pedig az előrehaladott állapotban lévő daganatok gyógyíthatók. A kemoterápia önmagában nem gyógyítja a szájüregi rákot, de megfékezheti az szétterjedését.

A kezelések súlyos megbetegedéssel járhatnak, mint például nyelési nehézségek, fogászati és beszédbeli problémák, valamint szájszárazság is előfordulhat.

(KamaszPanasz - P. N., Forrás: bbc.co.uk<, Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra)

Kapcsolódó cikkek