rák
#Betegségek

Mit kell tudni a kamaszok sugárkezeléséről?

2011.09.24.
6 perces olvasási idő

A rákos emberek több mint felét radioterápiával (sugárkezelés) kezelik. Ez összezsugorítja a tumorokat és meggátolja a rákos sejtek képződését. Ha kamaszként diagnosztizáltak rákot nálad, az nagyon rémisztő és sokkoló. Olvasd tovább a cikket, hogy megtudd, mire számíthatsz és hogyan kezelheted a mellékhatásokat.

Mi is az a sugárkezelés?

A rák egy olyan betegség, melynek hatására a sejtek kontroll nélkül növekedni kezdenek. A sugárkezelés alatt magas energiájú röntgensugarakat irányítanak a beteg testére, ami elpusztítja a rákos sejteket és megakadályozza további osztódásukat.

A legtöbb ember kapott már röntgensugárzást a sugárterápia előtt is, például a fogorvosnál. A röntgensugárzáshoz hasonlóan a sugárterápia is fájdalmatlan. A különbség az, hogy itt a röntgensugarakat nem csak arra használják, hogy képet alkossanak a fogainkról, vagy egy törött csontról. A sugárkezelésen nagyobb dózisban kapjuk a sugárzást, ennek köszönhetően pusztulnak el a rákos sejtek és zsugorodnak össze a tumorok.

A radioterápia amellett, hogy elpusztítja a rákos sejteket, az egészséges sejteket is roncsolhatja. A jó hír az, hogy a normális sejtek képesek felépülni a sugárterápiás kezelés után. Az orvosok óvintézkedéseket végeznek annak érdekében, hogy megóvják a beteg egészséges sejtjeit a sugárzás káros hatásaitól, miközben a kezelést végzik.

Hogyan történik a kezelés?

sugárkezelésA radioterápiát az orvosok a rákos betegeknél egyedüli kezelési formaként is alkalmazhatják, de kombinálhatják kemoterápiával (egy kezelési forma, melyben gyógyszereket használnak a rákos sejtek elpusztítására) is. Más betegeken először műtétet végeznek, hogy eltávolítsák a tumort, vagy rákos szövetet, majd azután kapnak sugárkezelést. Minden ember helyzete és kezelési módja különbözik. Aki rákos, onkológushoz fog fordulni, egy olyan orvoshoz aki a rákos megbetegedés kezelésére specializálódott.

A sugárzási onkológus a rák sugárzással való kezelésére specializálódott. A sugárzási onkológus más egészségügyi szakemberekkel dogozik együtt, hogy eldöntsék a kezelés típusát és a sugárzás dózisát annak érdekében, hogy a beteg a számára legmegfelelőbb kezelést kapja.

A sugárkezelést kétféle módon kaphatjuk- külsőleg, a bőrön keresztül, vagy belsőleg, injekción keresztül, vagy egy radioaktív pirula testbe való behelyezésével. A belső sugárkezelés nagyon ritka a tiniknél- általában felnőttek kapják a kezelés ezen formáját.

A külső sugárkezeléshez az orvosok hatalmas gépeket és speciális felszerelést használnak, melyek adott mennyiségű sugárzást koncentrálnak közvetlenül a rákos szövetre.

Mi történik a külső sugárkezelés közben?

Azoknak a betegeknek akik külső sugárkezelést kapnak, nem kell folyamatosan a kórházban tartózkodniuk. Általában heti ötször járnak kezelésre (hétvégente nem), 2-től 8 héten keresztül. Ha kisebb adagokban kapjuk a sugárzást, de naponta, azzal megvédhetjük az egészséges sejteket a sérüléstől. A szünetek hétvégente elegendő időt biztosítanak a normális sejteknek a felépüléshez.

Ha külső radioterápiás kezelést kapsz, minden egyes alkalommal kórházi ruhában, vagy köntösben fogsz bemenni a kezelőterembe. Miután egy asztalon, vagy valamilyen sík felületen beállított egy adott pozícióba, a kezelőorvos el fogja hagyni a termet (éppúgy mint egy röntgenvizsgálaton a fogorvosnál). Ezután egy hatalmas sugárterápiás műszer előre meghatározott mennyiségű sugárzást bocsájt egy speciális tintával megjelölt testrészünkre, hogy elpusztítsa az ott fellelhető rákos sejteket.

Ahhoz, hogy egy beteg tini megkapja a napi sugárzásdózisát általában csak pár perc kell. A kezelés alatt mozdulatlanul kell feküdnöd ahhoz, hogy a sugárzás a megfelelő helyen koncentrálódjon.

A sugárkezelésen részt vett emberek nem radioaktívak! Miután kilépsz a kezelőteremből, nyugodtan érintkezhetsz barátokkal és családtagokkal, ugyan úgy, mint mielőtt bementél.

A sugárkezelés leggyakoribb mellékhatásai

Habár a sugárkezelés fájdalmatlan, ettől függetlenül nagyon erőteljes behatás, és azoknak, akik ilyenen részt vesznek, akadhatnak problémáik a kezelés közben, vagy után. Ezek a gondok (mellékhatások) mindig különböznek, attól függően, hogy a beteg mennyi idős, milyen kezelést kap, és hol található a tumora. Például akik radioterápiát kapnak, fáradtabbak lehetnek mint általában, csökkenhet az étvágyuk, vagy akár a hajuk is kihullhat.

Íme néhány a leggyakoribb mellékhatásokból:

  • Kimerültség. A kimerültség, vagy fáradtság a sugárkezelés leggyakoribb mellékhatása, a kezelés alatt és után is. A kezelés befejezte után még akár 6 hétig is érezhetsz kimerültséget.
  • Bőrelváltozás, vagy sérülés. A kezelési terület körül a bőr bepirosodhat, érzékennyé, vagy irritálttá válhat a kezelés alatt és ez az állapot a kezelés után még akár hónapokig fennállhat. A bőr feldagadhat, vagy elernyedhet, vagy akár el is színeződhet. (A bőrsérülés legtöbb tünete mulandó, habár a szín és textúra elváltozásai lehetnek maradandóak is.)
  • Hajhullás. Azok az emberek szembesülhetnek ezzel a problémával, akik a fejükön, vagy nyakukon kapják a sugárzást. Az ő hajuk a kezelés befejezte után átlagosan 3 hónapon belül visszanő.
  • Szájfájás és fogszuvasodás. Ha a fejeden, vagy a nyakadon kezelnek, a szád érzékennyé válhat és fájhat, sőt a lyukas fogaid száma is megszaporodhat. Az orvosod valószínűleg egyfajta szájöblítőt fog felírni, hogy csökkentse a fájdalmad. Ahhoz, hogy enyhítsd ezeket a mellékhatásokat, a kezelés alatt rendszeresen látogasd a fogorvosod.
  • Gyomor és emésztési problémák. Ha a sugárzást a hasüregedre, vagy a medencédre koncentrálják, betegnek érezheted magad, elmehet az étvágyad, hasmenésed lehet, vagy akár hányhatsz is a kezelés után. Néhányan akik a fejükre vagy nyakukra kapják a sugárzást, szintén tapasztalhatnak hányingert és hányást.
  • Vérelváltozások. A sugárkezelés megölheti a vérünkben található baktérium- ölő sejteket. Ez ideiglenesen megnehezíti testünknek a fertőzések elleni védekezést, és megnöveli a vérátömlesztés szükségességének valószínűségét.

Attól függően, milyen idős a kezelt beteg, lehetnek hosszabb ideig elhúzódó mellékhatások is. Néhány gyerek észreveheti, hogy lassabban nő mint a barátai. Ez azért van, mert a normál szövetek, főleg azok amelyek még növésben vannak, sérülhetnek a sugárkezelés alatt.

Azoknak a gyereknek, akik kismedencei, vagy hasi területre kapták a sugárzást, a későbbiekben gondjaik lehetnek a gyermeknemzéssel, habár az orvosok mindent megtesznek, hogy ezt megakadályozzák. Azoknál az embereknél akik sugárkezelést kaptak, nagyobb a valószínűsége egy második tumor kialakulásának. Mindenkinek, aki túl van egy sikeres kezelésen, extra figyelmesnek kell lenni. Rendszeres vizsgálatokra kell járniuk, és kerülniük kell a dohányzást, illetve a napégést.

Fontos hogyha bármilyen mellékhatást észlelsz magadon, azonnal szólj egy nővérnek, vagy orvosnak, mert csak így tudnak segíteni rajtad. Hogyha rákos betegként kapsz sugárkezelést, az orvosok elsősorban a kúrádra fognak koncentrálni, de szem előtt tartják azt is, hogy a betegnek minél kényelmesebb legyen a kórházban tartózkodás.

Mire számíts a sugárkezelés után?

Habár maga a sugárkezelés nem fáj, mégis félelmetes még a gondolata is. Ha szeretnéd, beszélj az orvosoddal a kezelés előtt, hogy vezessen körbe a kórházon és a kezelőtermen. Ha előre találkozol a kezelőiddel és a specialistákkal akik minden nap segíteni fognak, és megismerkedsz a kezeléshez szükséges felszerelésekkel, talán nyugodtabb leszel, és kényelmesebb lesz a kórházban töltött időd.

A kezelés közben valaki mindig figyelni fog téged, és probléma esetén a gép bármikor leállítható. Néhány kórházban a kezelőteremben kamera van, így a szülők szemmel tarthatják gyereküket a procedúra alatt is.

Miközben végigcsinálod a sugárterápiát, azt fogod érezni, hogy egyedül vagy - ez nem igaz. Szülők, barátok, nővérek, pszichológusok, szociális munkások és még sokan végig ott lesznek, hogy megnyugtassanak a kezelés előtt, közben és után is.

A barátok jókedvre derítenek mikor egészséges vagy- tehát ha betegséged alatt is körbeveszed magad a barátaiddal, fel fogják dobni a hangulatod. Ha túl fáradt vagy ahhoz, hogy a haverokkal lógj suli után, inkább hívd el őket hozzátok filmet nézni. Néha az emberek úgy gondolják, hogy a barátaik kényelmetlenül és furcsán érzik magukat a beteg társaságában. Egy szülő, nővér, vagy tanácsadó biztosan tud segíteni ezen probléma megoldásában.

A rákos tinik számára számos tábor, segítő csoport és egyéb foglalkozások állnak rendelkezésre. A nővér, vagy más ott dolgozó ember segíthet megtalálni ezeket a foglalkozásokat. Ki tudja? Lehet, hogy a kezelésed alatt életre szóló barátságokat fogsz kötni.

Amellett, hogy a rengeteg érzelemmel foglalkozol, a fizikai dolgokkal is törődnöd kell. Próbáld ki ezeket, hogy kényelmesebben teljen a kezelésed:

  • Aludj gyakran, sokat! A testednek rengeteg pihenésre lesz szüksége, hogy felépüljön a sugárkezelésből és maradjon elegendő energiája a mindennapi tevékenységekhez. Kerüld a megerőltető dolgokat és biztosíts időt minden este egy pihentető alváshoz! Ne legyél túl gyakran egyedül, egy családtag mindig legyen a közeledben.
  • Étkezz egészségesen! Az állandó hányástól és hasmenéstől valószínűleg az étvágyad is elmegy, ezért próbálj meg minél táplálóbb ételeket fogyasztani. Az étrended legyen kiegyensúlyozott, hogy elkerüld a túlzott súlyvesztést. Többször kevesebbet enni egyszerűbb lesz, mint kevesebbszer többet- ha például minden órában eszel egy keveset nem fogsz elviselhetetlen éhséget érezni. Mikor a gyomrod kifordul magából próbálj könnyebb ételeket, például pirítóst, kekszet, húslevest és gyümölcsleveket!
  • Ha rendszeresen rosszul érzed magad, kérj az orvosodtól hányinger elleni gyógyszert.
  • Kérd ki az orvosod véleményét mielőtt valami gyógynövényt, vagy házi orvosságot használsz!
  • Viselj bő, puha ruhákat, főleg a kezelési területen. Így kényelmesebben érezheted magad, szóval kotord elő a mackó- felsőt és alsót a szekrényből, vagy kérj kölcsön egy műtősruhát.
  • A bőröd a kezelés alatt és után, érzékeny lesz a napsütésre. Ügyelj rá, hogy a kezelési területet ne érje közvetlen napfény a terápia alatt. A kezelés után pedig kenj 30-as faktorú naptejet a kezelési területre!
  • Ha a kezelés folyamán kihullik a hajad, védd a fejbőröd a napfénytől sapka, vagy kalap viselésével.
  • Az érzékeny területeket csak óvatosan mosd, csakis langyos vízben- semmi szappan, vagy bőrápolószer amíg az orvosod nem bólint rá. Töröld óvatosan szárazra a bőröd fürdés után. Ha viszket, vagy irritált a bőröd, az orvosod fel fog írni valamilyen kenőcsöt, vagy krémet, hogy felgyorsítsa a gyógyulást és enyhítse az irritációt.

Amikor vége lesz a sugárkezelésnek, fontos, hogy továbbra is rendszeresen látogasd orvosodat ellenőrző vizsgálatok miatt. Ezen vizsgálatok alatt az orvos meg fogja kérdezni, hogy érzed magad, tapasztalsz- e további mellékhatásokat és van- e bármi jele annak, hogy a rák visszatért.

A rákos megbetegedések kezelése néha időigényes, félelmetes, vagy fájdalmas- mind a tizenévesek, a szüleik és a barátaik átérzik ezt. A jó hír azonban az, hogy a sugárkezelés egy hatékony módja a rákkal folytatott küzdelemnek, és lehetővé teszi, hogy a kezelés után az emberek teljes, egészséges és boldog életet éljenek.

(KamaszPanasz - M.Á.; Forrás: kidshealth)

Kapcsolódó címkék

daganat