leukoplakia
#Betegségek

Fehér folt a szájüregben: leukoplakia is lehet

2023.07.23.
2 perces olvasási idő

A szájüregben megjelenő fehér folt, a leukoplakia a szájrák előjele lehet. Mik a kiváltó okai és hogyan kezelhető a betegség?

A leukoplakia egy fájdalmat nem okozó, fehér folt, ami megjelenhet az ajkakon, szájpadláson, az orcák belső oldalán, a fogínyen és a nyelven is. Ha ilyen fehér foltot vagy dudort észlelsz, ami 14 napon belül nem múlik el, keresd fel a fogorvosod!

Mivel a leukoplakia azonosítására nincs speciális vizsgálati módszer, az orvos a vizsgálattal kizárja a többi lehetséges kiváltó okot, és így jut a diagnózishoz. Esetleg biopsziára is elküldhet: ilyenkor apró mintát vesznek az elváltozásból, és szövettani vizsgálattal állapítják meg hogy vannak-e benne potenciálisan rákot okozó sejtek.

Mi okozza a leukoplakiát?

Az elváltozás okai egyelőre nem ismertek. Az viszont bizonyos, hogy a dohányzás, a dohány rágása, és a rendszeres és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás megnöveli a leukoplakia kialakulásának kockázatát.

A leukoplakia kezelése

A leukoplakia nem okoz tüneteket, mégis mindenképp ki kell vizsgálni, hogy kiderüljön, van-e veszélye a rákos elváltozás kialakulásának.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fehér foltok akkor szűnnek meg legkönnyebben, ha a beteg abbahagyja a dohányzást és csak mértékkel fogyaszt alkoholt. A szájrák kialakulásának kockázata szintén nagyobb azoknál, akik a leukoplakia megjelenése után is folytatják a dohányzást és dohányrágást.

Ha a vizsgálat során úgy találják, hogy a fehér folt rákos elváltozássá alakulhat, a foltot sebészeti úton eltávolítják.

Nagyon fontos, hogy a leukoplakiát rendszeresen ellenőriztetni kell az orvossal, fogorvossal!

Hogyan előzhető meg a leukoplakia?

A leghatékonyabb megelőzési mód a dohányzás és a túlzott mértékű alkoholfogyasztás kerülése. A friss gyümölcsökben és zöldségekben gazdag táplálkozás is segít megelőzni a leukoplakia és a szájrák kialakulását.

Ennek ellenére van, hogy a leukoplakia nyilvánvaló kiváltó ok nélkül is megjelenik – ezt hívják idiopátiás leukoplakiának.

Milyen gyakori a leukoplakia?

A leukoplakia egy viszonylag gyakori elváltozás, körülbelül minden 100 emberből 1 találkozik vele élete során. A betegség gyakoribb azokban az országokban, ahol népszerű a dohányrágás (pl. Indiában, Taiwan-ban). A férfiakat gyakrabban érinti a betegség, mint a nőket.

A dohányzás káros hatásai a külsőnkre
A dohányzás ártalmas a tüdőre, a szívre, az agyra és még a szexuális életre is. A legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban, így Magyarországon is. Nézzünk szembe a tényekkel! Tovább a cikkhez

Hajas leukoplakia – a HIV fertőzés előjele?

A hajas leukoplakia a nyelv egyik vagy mindkét oldalán megjelenő fehér, egyenetlen felszínű és csíkozott megjelenésű elváltozás, ami nem okoz fájdalmat. Megjelenése összeköthető az immunrendszer (a test fertőzések és betegségek elleni védekező rendszerének) legyengülésével, és az immunrendszer megerősödésével általában gyorsan elmúlik. A HIV fertőzés ugyancsak az immunrendszer legyengülésével jár, és a hajas leukoplakia gyakran már a HIV fertőzés egészen korai stádiumában is megjelenik.

Magát az elváltozást általában az Epstein-Barr vírus okozza. A hajas leukoplakia gyógyítására nem ismerünk megfelelő vírusellenes szert. Fontos tudni, hogy a hajas leukoplakiából nem alakul ki szájrák! A hajas leukoplakia nem jelenti feltétlenül azt, hogy HIV vírus van a szervezetedben!

Keresd fel az orvosod, ha a nyelv oldalán megjelenő fehér elváltozást tapasztalsz – hiszen ez az immunrendszered legyengülésének jele lehet.

(KamaszPanasz - forrás nhs.uk, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)

Kapcsolódó címkék

daganat