dohányzás
#Drog, cigi, alkohol

A dohányzás káros hatásai a külsőnkre

2020.10.04.
3 perces olvasási idő

A dohányzás ártalmas a tüdőre, a szívre, az agyra és még a szexuális életre is. A legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban, így Magyarországon is. Nézzünk szembe a tényekkel!

Mi lenne, ha minden elszívott cigaretta után megjelenne egy fekete himlő az arcodon? Abbahagynád a dohányzást? Vagy más indok kellene? Ismerj meg 14-et.

Táskák a szem alatt

Amikor reggel felkelsz, sokszor úgy érzed, hogy egy percet sem aludtál? A kialvatlanság megmutatkozik az arcodon is. Ha dohányzol, négyszer nagyobb az esélyed arra, hogy ébredés után fáradt leszel.

Hogy miért nem tudsz aludni? Azért, mert éjszaka, alvás közben nikotinhiány léphet fel, amitől forgolódsz, ezért nincs esélyed a mély alvásra.

Pikkelysömör

A pikkelysömör nem csak a dohányosokat veszélyezteti, bárkinél előfordulhat, a betegség ugyanis egy helytelen immunreakció eredménye. A dohányosok mégis sokkal veszélyeztetettebbek. Egy 2007-es tanulmány rámutatott: ha 10 éven keresztül elszívsz naponta egy doboz cigit, a pikkelysömör kialakulásának esélye 20%-kal, 11-20 év dohányzás után pedig 60%-kal nő.

Azok, akik több mint két évtizede dohányoznak, duplájára növelik a pikkelysömör betegségének kockázatait. (A terhes vagy gyerek passzív dohányosok fokozottan veszélyeztetettek).

Ápolatlan és sárga fogak

Ha dohányzol, nyugodtan búcsút inthetsz a fehér fogaknak. A cigarettában éppen a nikotin befolyásolja a fogak fehérségét. Egy átlagos professzionális fogfehérítő eljárás száz-kétszázezer forintba kerül, ehhez jön még a dráguló cigaretta költsége.

Korai öregedés és ráncok

Tetszeni fog, hogy viszonylag fiatal korban megjelennek az első ráncaid? A kutatók egyetértenek abban, hogy a dohányosok átlagban 1,4 évvel idősebbnek tűnnek nemdohányzó társaiknál, a dohányzás tehát gyorsítja az öregedési folyamatot.

A dohányzás miatt fellépő érszűkület a hajszálerekre is hat, csökken a bőrszövetek vérellátása, ezért sokkal több ránc jelenik meg a bőrön.

Sárga színű ujjak

A nikotin nem csak a fogazatot színezheti be, hanem az ujjaidat is. A régi, bevált módszer szerint önts az ujjadra citromlevet, utána sikáld le. Elég kellemetlen helyzet...

Vékonyabb haj

Ha a ráncos bőr még nem volt elég, tudnod kell, hogy a dohányzás károsítja a hajadat is. A tudósok úgy gondolják, hogy a cigiben található mérgező vegyszerek kárt tehetnek a hajtüszők DNS-ében. A dohányzó férfiak körében megnőhet a korai hajhullás és a kopaszodás veszélye.

Pro és kontra

Egyáltalán lehet-e pozitív vonatkozása egy, az egészséget súlyosan károsító rossz szokásnak? Lehet, hogy cigivel a kezünkben vagányabbnak tűnhetünk a többiek előtt, lehet, hogy ideig-óráig megnyugvást, pár percig tartó élvezetet adhat. A dohányzás, és ami mögötte van

Hegesedés

A nikotin határt szabhat a hajszálerekben az oxigénben gazdag vér áramlásának, főként az arcban, a kezekben és lábakban. Ez azt jelenti, hogy a sebek sokkal később gyógyulnak be, a helyükön pedig csúnya hegek maradhatnak.

Fogbetegségek

Már szót kapott a sárga fogazat. A dohányzással azonban más, komolyabb fogproblémát is elő lehet idézni, beleértve a fogszuvasodást, az ínybetegségeket és a szájrákot. Egy brit folyóirat kutatása szerint a dohányosoknak hatszor nagyobb esélyük van bizonyos szájüregi betegségek kialakulására, mint azoknak, akik nem dohányoznak.

A természetes ragyogás elvesztése

Nem csak a fáradt, hanem a nyúzott arc is a dohányzás számlájára írható. Egy 1985-ben készült tanulmány egy új fogalommal állt elő: Smoker’s face. Ez a fogalom meghatározza a dohányosok arcán lévő bőr állapotát: ráncos, szikár, szürke lehet.

A cigarettafüst ”kiűzi” a friss oxigént az arc ereiből, a káros összetevők csökkentik a C-vitamin felszívódását a szervezetünkben, megakadályozza a bőr védelmét.

Szemölcsök

Sokan feltételezik, hogy a dohányosok erősen hajlamosabbak a vírusfertőzésre. A szexuális partnerek számától függően a dohányos nők négyszer nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a nemdohányzók.

Bőrrák

A dohányzás fő okozója a rákos megbetegedéseknek (tüdőrák, szájüregi rák, gégerák), tehát nem meglepő, hogy a cigarettázás emeli a bőrrák veszélyeinek kockázatát is.

Megereszkedett bőrredők

A cigarettákban található nikotin kárt tesz a rostokban és a bőr egyéb szöveteiben. Ez a bőr rugalmasságának elvesztését eredményezi. Az elváltozást piros csíkok jelölik, amelyek fokozatosan átmennek ezüstös árnyalatba gyors elhízás vagy terhesség esetén.

Petyhüdt has

A cigizés egy étvágycsökkentő folyamat lehet, és sokszor a dohányosok kisebb testsúllyal rendelkeznek, mint azok, akik nem cigiznek. Azonban egy 2009-es, Hollandiában végzett kutatás bebizonyította, hogy a dohányosoknak nagyobb zsírpárnái vannak. Ezek a zsírpárnák, ha túl nagyra nőnek, többféle betegséget, például cukorbetegséget okozhatnak.

Szürkehályog

A nyolcvan évesnél idősebb amerikai emberek több mint fele szenved ettől a betegségtől. A dohányzás növeli a szürkehályog kialakulásának kockázatait, mivel a cigarettafüst valamilyen szinten roncsolja a szemlencsét.

Még mindig nem késő letenni rossz szokásodról, mert elsősorban nem az elszívott dohány mennyisége számít, hanem az, hogy mennyi ideje dohányzol!

(KamaszPanasz - Ő.B., health.com)