bőr
#Drog, cigi, alkohol

A dohányzás hatása a bőrre

2020.04.17.
1 perces olvasási idő

Tudjuk, hogy a dohányzás károsítja a tüdőt, és növeli az szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Azt viszont kevesen tudják, hogy a cigaretta füstje a bőrre is hatással van.

Van egy általános és elterjedt nézet, miszerint a nikotin enyhíti a bőr kiütéses tüneteit. Az igazság viszont az, hogy a dohányzás nem hogy nem segít, hanem egyenesen árt is a bőrnek. Akár komolyabb, állandó pörsenéseket okozhat.

dohányzásA dohányzás az alkoholhoz hasonlóan károsítja a szervezetünket, többek között a bőrt is. A negatív hatásoknak több oka lehet.

Elsőként vegyük a bőrünkre leülepedő füstöt.

A dohányzás során keletkező füst könnyen az ember bőrére jut, mivel a picike részecskék (aeroszolok) a bőrön meg tudnak tapadni. Amikor a dohányzás után valaki kézmosás nélkül az arcához nyúl, ugyanilyen káros anyagokat juttat a bőrére.

Nemcsak az fontos, hogy az ember tartózkodjon a dohányzástól, hanem az is, hogy elkerülje a dohányzók társaságát. Hiszen a levegőben szállongó füst komolyan veszélyezteti a passzív dohányosok egészségét is.

Részben a dohányzás felelős a dohányzók sötét, mégis sápadt arcszínéért, ugyanis a szervezetbe kerülő káros anyagok korlátozzák a vér áramlását az erekben. Ennek következtében a test bizonyos részei tápanyaghiányban szenvednek.

A füst kívülről – belülről egyaránt kifejti hatását.

Mindent összevetve, a dohányzás rosszat tesz az általános egészségnek, és károsítja a bőrt is. A pikkelysömör kialakulásában is hajlamosító tényező lehet, ami egy komoly és kellemetlen bőrbetegség.

(KamaszPanasz)