dohányzás
#Drog, cigi, alkohol

Befolyásolja-e a dohányzás a fogamzásgátlók hatását?

2023.04.03.
1 perces olvasási idő

Fogamzásgátló tablettát szedek 3 hónapja és nem sokkal előtte elkezdtem dohányozni. Tudnom kell, hogy a dohányzás leállítja-e a fogamzásgátló tabletta hatását vagy csökkenti-e. Abba akarom hagyni a cigizést, de majd csak később. Éppen ezért szeretném megtudni, hogy a dohányzásom megnövelheti-e annak az esélyét, hogy teherbe essek azzal, hogy rövidzárlatot okoz a tablettánál. - Válogatás a szakértő válaszol rovatunkból.

Kedves nagyon aggódó tini!

A válasz a kérdésedre: talán.

Különböző kockázatok felléphetnek, ha fogamzásgátlót szedsz és dohányzol is. Itt van pár bizonyíték arra, hogy a dohányzás csökkentheti a hormonális fogamzásgátlók hatását:

  • A dohányzás fokozza az ösztrogén lebomlását, így lejjebb viszi a tested ösztrogén szintjét. Az ösztrogén szerepet játszik a fogamzásgátló hatásának kifejtésében.
  • Néhány dohányzó azt tapasztalja, hogy fogamzásgátló tabletta szedése alatt többször és többet vérzik, mint a nemdohányzók. Ez mutathatja azt, hogy a tabletták hatékonysága így csökken. Jobban utána kéne néznünk ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan és milyen mértékben csökkenti a dohányzás a fogamzásgátlók hatását.
  • Az biztos, hogy azoknál a nőknél, akik dohányoznak és fogamzásgátló tablettákat szednek, megnő a szívbetegségek előfordulásának esélye. Ez azt jelenti, hogy minél többet cigizel, minél idősebb vagy és minél magasabb az ösztrogén szinted, annál nagyobb a kockázat.

Tehát mindezt figyelembe véve, át kéne gondolnod, hogy mennyit szívsz naponta, mennyi idős is vagy és meg kéne nézned a fogamzásgátló tablettának a típusát, amit szedsz.

Beszélj a nőgyógyászoddal vagy egy női egészséggondozóval a dohányzásodról. Fontos, hogy tudjon erről, mert így a neked legjobb fogamzásgátlási módszert tudja ajánlani.

Sok szerencsét a lehetőségeid átgondolásához!

(KamaszPanasz)