dohányzás
#Drog, cigi, alkohol

A nehéz leszokás genetikai okai

2011.12.03.
1 perces olvasási idő

Egypetéjű és kétpetéjű ikerpárok dohányzásról való leszokását elemezve arra a következtetésre jutottak amerikai kutatók, hogy genetikai okok is közrejátszanak abban, mennyire sikeres valakinél a leszokás - számolt be az eredményekről a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

Az amerikai járványügyi központ adatai szerint háromból két dohányos szeretné elhagyni káros szenvedélyét, és az elmúlt egy évben 52 százalékuk meg is kísérelte azt. A Coloradói Egyetem munkatársai tanulmányukban azt vizsgálták, hogy lehet-e genetikai háttere annak, ha egyeseknél kevésbé eredményes a leszokási szándék.dohányzás

Ehhez hatszáz ikerpár dohányzási szokásait követték nyomon és elemezték 1960 és 1980 között. A kérdőíveket kitöltő ikerpárok mintegy fele egypetéjű iker, másik fele kétpetéjű iker volt. Mint az elemzésből kiderült, a kétpetéjű ikerpárok esetében az egypetéjűekhez képest gyakrabban fordul elő, hogy csak egyikük képes elhagyni szokását. Ebből arra lehet következtetni, hogy a sikertelen leszokási próbálkozások hátterében genetikai okok is vannak.

Az egypetéjű ikrek ugyanis azonos génkészleten osztoznak, a kétpetéjű ikrek génkészlete viszont eltérő, náluk különböző génváltozatok jelenhetnek meg. Ez magyarázhatja, hogy nagyobb eséllyel sikerül az ikerpár egyik tagjának a leszokás, mint a másiknak - vélik a kutatók.

(mti)

Kapcsolódó cikkek