cigi
#Drog, cigi, alkohol

A legjobb módszerek, hogy leszokj a cigiről

2024.01.06.
2 perces olvasási idő

Ha le akarsz szokni a cigiről, az egyik legfontosabb feladatod, hogy tudd, miért is teszed. Nem elég ha azzal indoklod, hogy „mert ez rossz nekem. Ennél sokkal nyomósabb és személyesebb indokok kellenek.

Tudd, miért teszed

Lehet, hogy a tüdőráktól félsz, lehet, hogy csak a környezetedet akarod megvédeni a passzív dohányzástól, de az is jó indok, hogy a pénztárcádat akarod kímélni. Mindenképpen legyen egy jó indokod, hogy eléggé motiváld magad!

Mindent csak fokozatosan

Szép dolog az elhatározás, még szebb a tettek mezejére lépni, de hihetetlenül nehéz egyik napról a másikra letenni a cigit, és ettől a naptól kezdve egyetlen szálat sem szívni. Nehéz és sokan (95%!!) bele is buknak. Ezért jobb taktika lehet, ha fokozatosan szoksz le a cigarettázásról, egyre kevesebb és gyengébb cigit szívsz, majd pedig nikotintapaszt használsz. Segít, hogy az agyad kevésbé kívánja a nikotint, ráadásul így az elvonási tünetek is erőteljesebbek.

A nikotintapasz és -rágó segíthet

A nikotinhiány frusztrációval, idegességgel és esetenként depresszióval járhat. A nikotinpótló terápia enyhíti az elvonási tüneteket, és segít leszokni a cigarettáról. Kutatások igazolják, hogy igen hatásosak a nikotintapaszok és -rágók, így neked is sokat segíthetnek. Megjegyeznénk, hogy ezeket a termékeket nem ajánlott cigaretta mellett szívni.

Kérj segítséget

Egyedül minden nehezebb – éppen ezért beszélj a családodnak és a barátaidnak a leszokásról. Ők biztosan megértenek majd, és támogatnak.Részt vehetsz csoportos terápián is, de fontos, hogy ne egyedül menj keresztül ezen a nehéz folyamaton! A kutatások szerint is a leszokás leghatásosabb módja a nikotinpótlás és a csoportterápia egyszerre – sok sikert!

Kezeld a stresszt

A legfőbb ok, amiért az emberek dohányoznak, az, hogy megnyugtatja őket. Így amikor megszabadulsz a cigitől, az áhított nyugalomnak is oda, így az életed stresszesebb lesz, mint általában – vagy legalábbis úgy fogod érezni. Ha lehetséges, a leszokás első hetében amennyire csak tudod, kerüld a stresszes helyzeteket!

Kerüld az alkoholt és az egyéb tudatmódosítókat

Bizonyos tevékenység után jobban vágyhatsz a cigire – ilyen az alkohol is. A leszokás első hetében próbáld mellőzni, csak úgy, mint a kávét. Ha azzal indul a reggeled, hogy kávét iszol, igyál helyette teát! És ha étkezések után cigizni szoktál, keress helyette mást – moss fogat, vagy rágózz!

Takaríts

Ha letetted a cigit, érdemes mindenhonnan elkergetni a szagot – moss ki minden ruhadarabot, sapkát, sálat, táskát, takarítsd ki a házat, és dobd ki a hamutálaidat! Érdemes a szőnyeget is kitisztítani, a lényeg, hogy semmi ne emlékeztessen a dohányzásra!

Próbáld újra

Ha elsőre nem megy, ne keseredj el! Ettől még nem buktál el, ez egy hosszú és nehéz folyamat. A legjobb, amit tehetsz, az, ha újrakezded. Sose add fel, és mindig légy erős! Gondolj megint azokra az okokra, amiért le szeretnél szokni, és ez mindig jusson az eszedbe!

Mozogj

A fizikai aktivitás eltereli a figyelemedet a nikotinvágyról és az elvonási tünetekről. Ha cigihez szeretnél nyúlni, inkább menj el görkorcsolyázni, fuss egy kört, vagy válassz bármilyen más sportágat! Akár egy kutyasétáltatás vagy kertészkedés is segíthet. Ráadásul az így elégetett kalóriák is segítenek a leszokással járó súlyfelesleg megelőzésében!

Egyél gyümölcsöket és zöldségeket

Ne próbálj meg diétázni a leszokás alatt – ekkora nyomást nehéz elviselni. Helyette inkább koncentrálj arra, hogy egészséges ételeket egyél – egyél több gyümölcsöt, zöldségek és alacsony zsírtartalmú ételeket! A Duke Egyetem kutatásai szerint ráadásul ezek az ételek a cigi ízét is szörnyűvé teszik. A segítségükkel nem csak nem lesz gondod a súlyoddal, hanem a leszokás is egyszerűbb lesz!

Jutalmazd meg magadat

Ahelyett, hogy rengeteg pénzt költenél a cigire, inkább jutalmazd meg magadat! Elkezdhetsz gyűjteni valamire, például megveheted a rég áhított cipőt, könyvet, filmet, táskát, stb… Értékeld, hogy nem csak az egészségedért teszel sokat, hanem a pénztárcádat is kíméled!

Mindig gondolj az egészségedre

Mindenképpen az egészséged miatt szokj le! Tisztában vagy vele, hogy milyen hatásai vannak a cigarettának a szervezetedre. Egy napon dohányzás nélkül töltött nap múlva a szervezeted oxigén és szén-monoxid tartalma visszaáll a normálisra, ezáltal csökkenti a szívroham kockázata. Hosszabb idő után pedig a rák, a szívbetegségek és az agyvérzés esélyes is csökken.

Sok sikert és kitartást kívánunk a leszokáshoz!

(KamaszPanasz - Gy. A., forrás webmd.com)