cigi
#Drog, cigi, alkohol

10 tipp, hogy cigi nélkül is megbirkózz az érzelmeiddel

2023.08.15.
1 perces olvasási idő

Habár lehet, hogy jobban vagy megkönnyebbülten érzed magad abban a pillanatban, mikor rágyújtasz, hidd el, a cigi nem igazán segít. Mindössze becsapja az érzékeidet, mert abban a pár percben, amikor cigizel, kikapcsolódsz. A valóság az, hogy nem a dohányzástól érzed magad jobban! Összeszedtük a legjobb tippeket arra, hogyan birkózhatsz meg az érzelmeiddel cigi nélkül is!

1. Kapcsolódj ki

Egy rövid szünet egy stresszes vagy nyugtalanító szituációban segíthet, hogy tisztábban gondolkodj, és segít, hogy egészséges döntést hozz arról, hogyan tovább.

2. Beszélgess

Stresszes szituációban sokan nyúlnak a cigi után. Ehelyett inkább hívd fel egy barátodat, vagy írj emailt neki, és meséld el, mi az, ami bánt téged.

3. Tereld el a figyelmed

Sétálj egyet, játssz egy gyors játékot a telefonodon, vagy olvass egy jó könyvet. Mindegy mit csinálsz, csak tereld el a figyelmedet, a lényeg, hogy ne gyújts rá!

4. Mozgasd át a tested

Ha kimerültnek érzed magad, sétálj egyet, vagy kocogj a ház körül.

5. Tanuld meg kezelni a stresszes szituációkat

Cigi és érzelmek

Ha a szőnyeg alá söprés a válaszod a kényelmetlen érzelmekre, és úgy teszel, mintha nem lennének, akkor itt az idő, hogy megpróbáld kifejezni azokat. Amikor megtagadunk, vagy eltemetünk magunkban bizonyos érzéseket, akkor azok tornyosulnak, és már a legkisebb dolog miatt is a felrobbanás küszöbén állunk. Ez elég bonyolult lehet, amikor olyan emberrel kell szembenéznünk, aki megbántott, vagy megsértett. Segíthet, ha néha átbeszéljük a dolgokat egy semleges területen.

6. Rendszerezz

Bonts szét egy nagyobb feladatot több kisebb lépésre. Aztán pipáld ki a lépéseket, ahogy elvégezted, hogy lásd, hogy állsz.

7. Ne hagyd, hogy a negatív gondolatok átvegyék az irányítást

Ha lelombozva érzed magad az élet, vagy magad miatt, akkor csinálj egy listát azokról a dolgokról, amik miatt hálás vagy.

8. Adj magadnak időt

Ahelyett, hogy elvárod magadtól a tökéletességet, engedd el magad, örülj minden alkalommal annak, ha jó munkát végeztél. Csak célozd meg azt, hogy a legjobbat hozod ki magadból, anélkül, hogy a tökéletességre hajtanál.

9. Eddz, egyél rendszeresen, és aludj eleget

Sokkal nehezebb megbirkózni a rosszkedvvel, ha fizikailag le vagy gyengülve. Vigyázz magadra!

10. Amikor hihetetlenül ideges vagy, használd az „Állj-Gondolj-Lélegezz” lépéseket

Állj meg egy percre, és gondolj egy megnyugtató képre. Számolj el 10-ig, lélegezz mélyeket, és koncentrálj arra, hogy megnyugodj.

Használd ezeket a tippeket, hogy rájöjj, neked melyik segít a legjobban. Kényelmetlenül érezheted magad először, de gyakorlással megtanulhatod, hogy hogyan birkózz meg az érzelmekkel cigi nélkül.

(KamaszPanasz - S.C. smokefree.gov)