Főoldal / DROG, CIGI, ALKOHOL / 10 tipp, hogy cigi nélkül is megbirkózz az érzelmeiddel
  2021-06-13

10 tipp, hogy cigi nélkül is megbirkózz az érzelmeiddel

Habár lehet, hogy jobban vagy megkönnyebbülten érzed magad abban a pillanatban, mikor rágyújtasz, hidd el, a cigi nem igazán segít. Mindössze becsapja az érzékeidet, mert abban a pár percben, amikor cigizel, kikapcsolódsz. A valóság az, hogy nem a dohányzástól érezd magad jobban! Összeszedtük a legjobb tippeket arra, hogyan birkózhatsz meg az érzelmeiddel cigi nélkül is!

- hirdetések -

1. Kapcsolódj ki

Egy rövid szünet egy stresszes vagy nyugtalanító szituációban segíthet, hogy tisztábban gondolkodj, és segít, hogy egészséges döntést hozz arról, hogyan tovább.

2. Beszélgess

Stresszes szituációban sokan nyúlnak a cigi után. Ehelyett inkább hívd fel egy barátodat, vagy írj emailt neki, és meséld el, mi az, ami bánt téged.

3. Tereld el a figyelmed

Sétálj egyet, játssz egy gyors játékot a telefonodon, vagy olvass egy jó könyvet. Mindegy mit csinálsz, csak tereld el a figyelmedet, a lényeg, hogy ne gyújts rá!

4. Mozgasd át a tested

Ha kimerültnek érzed magad, sétálj egyet, vagy kocogj a ház körül.

5. Tanuld meg kezelni a stresszes szituációkat

Cigi és érzelmek

Ha a szőnyeg alá söprés a válaszod a kényelmetlen érzelmekre, és úgy teszel, mintha nem lennének, akkor itt az idő, hogy megpróbáld kifejezni azokat. Amikor megtagadunk, vagy eltemetünk magunkban bizonyos érzéseket, akkor azok tornyosulnak, és már a legkisebb dolog miatt is a felrobbanás küszöbén állunk. Ez elég bonyolult lehet, amikor olyan emberrel kell szembenéznünk, aki megbántott, vagy megsértett. Segíthet, ha néha átbeszéljük a dolgokat egy semleges területen.

6. Rendszerezz

Bonts szét egy nagyobb feladatot több kisebb lépésre. Aztán pipáld ki a lépéseket, ahogy elvégezted, hogy lásd, hogy állsz.

7. Ne hagyd, hogy a negatív gondolatok átvegyék az irányítást

Ha lelombozva érzed magad az élet, vagy magad miatt, akkor csinálj egy listát azokról a dolgokról, amik miatt hálás vagy.

8. Adj magadnak időt

Ahelyett, hogy elvárod magadtól a tökéletességet, engedd el magad, örülj minden alkalommal annak, ha jó munkát végeztél. Csak célozd meg azt, hogy a legjobbat hozod ki magadból, anélkül, hogy a tökéletességre hajtanál.

9. Eddz, egyél rendszeresen, és aludj eleget

Sokkal nehezebb megbirkózni a rosszkedvvel, ha fizikailag le vagy gyengülve. Vigyázz magadra!

10. Amikor hihetetlenül ideges vagy, használd az „Állj-Gondolj-Lélegezz” lépéseket

Állj meg egy percre, és gondolj egy megnyugtató képre. Számolj el 10-ig, lélegezz mélyeket, és koncentrálj arra, hogy megnyugodj.

Használd ezeket a tippeket, hogy rájöjj, neked melyik segít a legjobban. Kényelmetlenül érezheted magad először, de gyakorlással megtanulhatod, hogy hogyan birkózz meg az érzelmekkel cigi nélkül.

(KamaszPanasz - S.C. smokefree.gov)