dohányzás
#Lélek

Hogyan tartsd meg az újévi fogadalmadat?

2023.01.01.
2 perces olvasási idő

Búcsúztassuk az óévet rossz szokásaink elhagyásával, köszöntsük az új esztendőt új szokások felvételével? Miért fogadjunk meg bármit is? Hogyan tartsuk meg?

Motiváció

Minden fogadalom alapja az eltökéltség. Ha már többször megfogadtad ugyanazt a dolgot, például „mostantól javítok a magyar jegyeimen”, de sohasem sikerült betartani, akkor valami hibádzik a fogadalomban. Érthető, hogy szeretnénk változtatni a magyar jegyeinken, de mégis mennyire? Miért fontos számodra a változás? Mielőtt nekilátunk a nagy fogadkozásnak céljainkkal legyünk tisztában. Mi a valós ok, amiért változtatni szeretnél? Talán csak a bukást akarod elkerülni, vagy a felvételin szeretnél jobb esélyekkel indulni?

Fogalmazz meg elérhető a célokat

Célodat akkor tudod könnyebben betartani, ha pontosan megfogalmazod az elvárásaidat. Példánknál maradva, ha magyarból a kettesedet szeretnéd kijavítani, akkor hiába szeretnél ötös lenni év végén, ez rövidtávon már nem fog megvalósulni, hiszen az előző félév munkája hiányos, viszont a hármas már sokkal reálisabb.

Szabj határidőt

Ha túl nagy a cél, akkor a próbálkozási kísérletekbe könnyen bele lehet bukni, ha pedig sikertelenek vagyunk, akkor az újévi fogadalom is könnyen a többi teljesületlen ígéret sorsára juthat. Sok fogyókúrával kapcsolatos fogadalom jut erre a sorsa, mert bár fogyni szeretne az illető, nincs tisztázva pontosan az a súly, amit adott időn belül le lehet adni. Mivel a mérleg egy hónappal később csak 40 dekával mutat kevesebbet, holott 2 kilót szeretett volna leadni valaki, így a feladat megvalósíthatatlanságára hivatkozva fel is adja az illető, holott lehet, hogy a második hónapban már sikerrel járt volna.

A nagyobb célokat bontsd kisebbekre

Tehát a magyar jegyek példájánál maradva elég, ha megfogadjuk, hogy rendszeresen készülünk, minden órára megtanuljuk a leckét. Ha óráról órára felkészültél, akkor egy nagydolgozatra is könnyebben fel tudsz készülni.

Tedd mérhetővé a változást

Fogyókúrázóknak könnyen mérhetővé tehető a változás. Ha mondjuk az a célod, hogy az edzések során erősítsd magad, akkor vezess edzésnaplót, és hamarosan látni fogod, hogyan javul állóképességed.

Válassz magadnak társat

Valakivel együtt sokkal könnyebben lehet véghez vinni célunkat, hiszen ha te el is csüggedsz, ott lesz ő, hogy lelkesítsen és fordítva. Lesz valaki, akivel együtt diétázol, edzel vagy tanulsz, és egy nehezebb napot könnyebbé tehet számodra. De ha kihívásra vágysz, és úgy érzed, hogy egy kis verseny felpezsdítene, akkor fogadd meg egy barátoddal szilveszterkor, hogy melyikőtök éri el hamarabb a kitűzött célt!

Írd le

Vésd papírra a fogadalommal kapcsolatos minden tervet! Ha sikerült valamit elérned, húzd ki, pipáld ki, legyen látható, hogy egyre közelebb érsz a végcélodhoz. Nincs annál jobb érzés, mint amikor egy fáradságos munka duplán megtérül: elérted azt, amire vágytál, és büszke lehetsz magadra, hogy végigcsináltad azt, amit elterveztél.

(KamaszPanasz - B. Gy.)