boldog
#Lélek

Hogyan légy boldogabb 30 percen belül?

2016.09.26.
2 perces olvasási idő

Ahhoz, hogy boldogabb legyél, nem feltétlenül szükséges, hogy a hosszú távú álmaid megvalósuljanak. Akár most azonnal hozzákezdhetsz az első lépések megtételének! A következő 30 percben próbálj ki párat alábbi tippjeink közül!

Noha a tanácsaink megvalósítása önmagában nem okoz boldogságot, de megvalósításuk közelebb vihet a boldogsághoz. Bizonyított, hogy a célok - legyenek bármily aprók - elérése megelégedettséget és örömet okoz.

1. Mozogj, hogy feltöltődj energiával!

Ne ülj vagy feküdj le, miközben telefonálsz, hanem járkálj oda-vissza vagy akár körbe-körbe a házban. Hazafelé menj lépcsőn lift helyett! Ha úticélod a közelben van, ne ugorj kocsiba és ne szállj buszra, ilyenkor úgyis tömeg vagy dugó van. Inkább tegyél egy gyors sétát!

2. Sétálj a friss levegőn!

Kutatások szerint a séta pozitívan befolyásolja az agyban lévő vegyi anyagok összetételét, és így javítja a hangulatodat. Lendületesen indulhat a napod, ha a szép, napsütéses időben gyalog mész az iskolába.

3. Ismerkedj, vagy vedd fel a kapcsolatot a régi barátaiddal!

Küldj egy e-mailt azoknak a barátaidnak, akiket már régen nem láttál, vagy az olyanoknak, akiket jobban meg szeretnél ismerni! Kérdezd meg, hogy vannak, nem érnek-e rá a közel jövőben egy csésze teára és egy kis beszélgetésre. A szoros baráti és családi kapcsolatok a boldogság alappillérei. Ha barátságos és kedves vagy, akkor mások is kedvesek lesznek Veled, ez pedig erősíti a baráti kötelékeket.

4. Tudd le a feladataidat!

Menj el a fogorvoshoz, ne halogasd tovább! Csináld meg a legutálatosabb házimunkát! Sok apró nyomasztó feladatod van? Minden nap szánj rájuk 20-30 percet, meglátod, nagyon hamar végzel velük. Készíts egy listát, és írd fel a kötelező feladataidat! Hidd el, ahogy pipálgatod a feladatokat, egyre jobban fogod érezni magad amiatt, hogy ezeket a problémákat letudtad.

5. Teremts nyugodt környezetet magad körül és magadban is!

A külső béke hozzájárul a belső békéhez! Takaríts, szortírozz! Hidd el, ahogy csinosodik a ház, úgy lesz a te arcod is egyre mosolygósabb. Ehhez a tevékenységhez hallgass megnyugtató, hangulatos zenét!

6. Csinálj valami jót!

Mutasd be két barátodat egymásnak, akik eddig nem ismerték egymást, dicsérd meg az embereket, vegyél valami apróságot a barátaidnak, süss sütit és vidd be az iskolába, hívd át a barátaidat teázni! Az ilyen apró jócselekedetek megváltoztatják a viszonyodat a környezeteddel. Ez egy oda-vissza játék, ha pozitív dolgokat adsz, pozitív visszajelzéseket kapsz.

7. Színészkedj egy keveset!

Az álmosolyból valódi boldogság lesz, majd meglátod! Kutatások szerint még egy műmosoly is javítja a hangulatodat. A mosoly barátságos kinézetet kölcsönöz neked, és így mások is bátrabban közelednek majd feléd.

8. Tanulj valami újat!

Biztos vannak olyan témák, amiről többet szeretnél tudni. Írj egy kis listát ezekről, és keress rá a kulcsszavakra az interneten! Naponta 15 percet szánj egy-egy témára, hogy kielégítsd tudásszomjad! Ha nem szeretsz számítógépen olvasni, menj el a legközelebbi könyvesboltba, és vegyél egy könyvet a választott táméról. Kuporodj a kanapéra, és olvass azokról a dolgokról, amik érdekelnek! A témaválasztásnál vigyázz! Ne azt válaszd, amit úgy érzed, hogy tudnod kellene, hanem azt, amit tudni akarsz, ami igazán érdekel.

Vannak emberek, akik úgy gondolják, hogy önmagunkat boldoggá tenni önző cél, ám kutatások bizonyítják, hogy a boldog ember barátságos, rokonszenves, társasági lény, aki egészséges és jobban teljesít. Emellett a boldog emberekben nagyobb a hajlam mások segítésére. Azáltal, hogy önmagad boldoggá tételére törekszel, másokat is boldoggá teszel.

(KamaszPanasz - S.A.)